به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

اطلاعات تاريخي و باستاني زابل

اطلاعات تاريخي و باستاني زابل

محيط طبيعي

شهرستان زابل با حدود 329317 نفر جمعيت در جنوب خاوري ايران و شمال استان با مساحتي بالغ بر 14252 كيلومتر مربع واقع گرديده است. از جانب شمال و شمال شرق با استان خراسان جنوبي، از شرق در امتداد مرز با كشور افغانستان، از جنوب با شهرستان زهك و از غرب با كوير لوت هم مرز مي باشد.

زابل داراي چهار بخش : شيب آب، پشت آب، مركزي و ميانكنگي است كه با يك جاده آسفالته به طول 214 كيلومتر به مركز استان راه دارد. فاصله آن با تهران 1078 كيلومتر است.

 

پيشينه تاريخي

سيستان اين سرزمين رازهاي سر به مهر، محوطه‌اي دارد كه حيرت همگان را برمي‌انگيزد. كمتر كسي را مي‌توان سراغ گرفت كه نامي از شهر سوخته سيستان و تمدن كهن اين سامان نشنيده باشد. امروزه نام و آوازه شهر سوخته سيستان چنان در دنيا پيچيده است كه هر دوستدار تاريخي و باستانشناسي آرزوي ديدن آن و قدم نهادن در اين سرزمين كهن را دارد. اين سرزمين چنان از جايگاه ويژه‌اي در دنياي باستان برخوردار است كه "سراورل اشتين" باستان‌شناس معروف انگليسي آن را بهشت باستان‌شناسان نام نهاده است. مورخين ساخت نخستين شهر در سيستان را به گرشاسب، يكي از نوادگان كيومرث نسبت داده اند. طي دوره هاي مختلف ولايت سيستان تمدن هاي بسياري را به خود ديده و جزو مراكز اوليه تمدن بشري بوده است.

سيستان در زمان هخامنشيان منطقه اي آبباد بوده و بر اساس كتاب زرتشت، يازدهمين سرزمين آفريده شده توسط اهورامزدا است. اين امر در كتيبه هاي بيستون و تخت جمشيد كه سيستان را يكي از ممالك شرقي داريوش ذكر كرده اند، منعكس شده است.

لفظ زرنج، قديمي ترين نام سيستان و زاولستان استكه در كتيبه داريوش نيز با همين نام است. نيمروز نام ديگر سيستان است كه به معني جنوب مي باشد. از سيستان به نام هاي سگستان، سكاستان و سكاوندنيزه ياد كرده اند.

 

آب و هوا

آب و هواي زابل از نوع بياباني و گرم و خشك است. حداقل دما در دي ماه 17 درجه و حداكثر دما در تير ماه 45 درجه گزارش شده است.

جريان باد در سيستان در كليه فصول برقرار است. بادهاي 120 روزه سيستان حاصل توده هاي پرفشار غربي است كه در فصل تابستان از جهت شمال غرب به جنوب شرق ميوزد. حداكثر سرعت در تير ماه به 100 كيلومتر در ساعت ميرسد كه در مسير باعث جابجايي ريگهاي روان ميگردد و طوفان شن، تپه ماهور و برخان هاي ماسه اي را شكل مي دهد. طرح تثبيت شن هاي روان به وسيله مالچ پاشي و ايجاد پوشش گياهي از راههاي جلوگيري از پيشرفت اين طوفان ها در منطقه سيستان است. از باد در سيستان، بهره گيري فراواني مي گردد، از جمله خارخانه ها(كولرهاي طبيعي منازل) يخدان ها، بادگيرها و آس بادها به طوري كه اين منطقه به عنوان خاستگاه آسباد در دنيا لقب گرفته است.

 

 

 

 

شهر سوخته

كوه خواجه

آتشكده كركويه

موزه مردم شناسي

بانك ايران و انگليس

محوطه باستاني تخت شاه

آسباد مچي

قلعچه

قلعه رستم

قلعه سام

قلعه سه كوهه

روستاي تاريخي سه كوهه

كاروانسراي فرهنگي

گمرك بلژيكي ها

ميل نادر

ميل دولت آباد

زيارتگاه بي بي دوست

 

1
X