به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

پل سفيد، اولين پل معلق ايران

پل سفيد، اولين پل معلق ايران

 

كمتر از پنجاه سال از احداث و افتتاح پل بروكلين پل فلزي جهان مي‌گذشت كه در شهر اهواز پايه‌هاي پل فلزي معلق بنا گذاشته شد.

از جمله روايات مربوط به احداث پل، اين كه مي‌گويند مهندسي آلماني به اتفاق همسرش كه مهندس نيز بود شروع به ساختمان پل كرد و كار را تا مرحله سوار كردن يكي از هلالي‌ها با موفقيت پيش برد، ولي انگليسيهاي حاكم بر شركت نفت در آن زمان، لوازم و ادواتي كه در اختيار سازنده پل گذارده بودند از جمله جرثقيلي كه با آن هلالي اول را بالا كشيده و مهار كرده بود پس گرفتند كه اين عمل انگليسي ها باعث دق كردن و مرگ مهندس آلماني، سازنده پل شد. ولي بعد از چندي، سرانجام زن مهندس آلماني كمر همت بست و با ابتدايي‌ترين وسايل ممكن آن زمان و بكار گرفتن چند دوبه بجاي جرثقيل، هلالي دوم را بر اسكلت پل سوار كرد و ساختمان آن را بپايان رسانيد و پل را آماده تحويل و بهره‌برداري كرد

1

قديمي ترين پل جهان در دزفول

قديمي ترين پل جهان در دزفول

 

قديمي ترين پل جهان در دزفول با گذشت بيش از 10 قرن از ساخت آن همچنان سالم و با دوام محل تردد عابرين و خودروهاي سواري است.

اين پل در سال 260 ميلادي به دستور شاپور اول ساساني توسط 70 هزار اسير رومي دربند ايرانيان احداث شد و در حالي كه بيش از 10 قرن از عمر آن مي گذرد به عنوان باستاني ترين پل جهان اكنون نيز محل تردد خودروهاي سواري دزفول و انديمشك است. اين پل داراي 14 دهانه است و آب رودخانه دز از زير آن عبور مي كند.

پل مزبور از سنگ ساروج و آهك بنا شده و در دوران حكومت عضدالدوله ديلمي، صفويان و پهلوي چندين بار بازسازي شده اما پايه هاي پل حكايت از دوران ساساني دارد.

به گفته مورخان اين پل يك اثر منحصر بفرد تاريخي است كه تاكنون توانسته تا اين زمان دوام بياورد.

اين پل كه در مركز شهر دزفول قرار دارد شرق و غرب شهر را به هم متصل كرده و راه عبور و مرور شهرهاي انديمشك، شوشتر و دزفول را به هم پيوند داده است.

شايان ذكر است طي 2سال اخير به خاطر حفاظت از اين اثر مهم باستاني، تردد خودروهاي سواري از پل دزفول يك طرفه اعلام شد و اميد است با آغاز ساخت پل پنجم دزفول كه پايين تر از پل قديم احداث مي شود و بهره برداري از آن، پل قديم دزفول به طور كامل بسته اعلام شود تا اين اثر مهم باستاني همچنان محفوظ بماند.

1

درياچه گهر

 

درياچه گهرنگيني بر دامن اشترانكوه:

اين درياچه يكي از زيباترين درياچه هاي كوهستاني ايران است كه در ارتفاع 2400متري از سطح دريا قرار دارد. حداكثر عمق آب 28 متر و طول درياچه 2500 متر و عرض آن 450 متر است . كه عريض ترين بخش آن نزديك به 800 متر است.كف درياچه داراي بستر سنگي ميباشد.رنگ آب درياچه شفاف و عاري از هرگونه كدورت و بسيار زيبا است و به علت بازتابش نور و شكست آن درياچه فيروزه اي جلوه ميكند.

در سال 1340 سرپرست وقت اداره محيطباني و شكارباني لرستان مرحوم سرهنگ جشنيان تعدادي ماهي سياه بومي را از رودخانه هاي اطراف صيد و در درياچه گهر بزرگ رها كردند و متعاقبا ايشان در سال 1352 حدود بيست هزار قطعه ماهي قزل آلاي رنگين كمان و خال قرمز به وسيله هواپيما در درياچه ريخته شد كه ازدياد نسل كردند و ظاهرا اينگونه تا درياچه كوچك و چم چيد نيز رفته اند.

درياچه گهر كوچك در حدود 2كيلومتر تا گله گهر فاصله دارد كه در ارتفاع 2470 متري از سطح دريا قرار گرفته است . گهر كوچك همانند برادر بزرگ خود بر اثر لغزش زمين به وجود آمده است و وسعت تقريبي آن حدود7 هكتار و طول آن حدود500 متر و عرض آن 150 متر است.حداكثر عمق آن4 متر است.

درياچه گهر بر اثر رانش زمين و ريزش سنگها از يخچال جنوبي اشترانكوه سبب شده كه اين ريزش ها سد طبيعي بر سر راه گذر آبهاي جاري ايجاد كند و موجب پيدايش درياچه گهر شده است.زمين شناسان معتقدند كه درياچه گهر 80 تا 200 متر بالاتر از سطح فعلي بوده است كه حركات و لغزشهاي بعدي سبب تشكيل فرم امروزي شده است.

 لفظ گهر به زبان محلي يعني محلي كه آب در آن جمع ميشود به صورت آبگيريا تالاب.

دره ني گا بزرگ و كوچك:

در امتداد تنگه تاپله به درياچه گهر ميرسيم كه بعد از درياچه بزرگ تنگ ني گا بزرگ شروع ميشود كه تا بنار پنبه كار ادامه مي يابد.علت بزرگ ناميدن آن وسعت پهناي اين قسمت از تنگه ميباشد در شمال ني گا بزرگ اشترانكوه قرار دارد.

ني گاه كوچك : چون عرض اين تنگ از ني گا بزرگ بسيار كمتر است به اين نام شهرت يافته است . اين تنگ از بنارپنبه كار شروع مي شود و تا روستاي ( تي ) ادامه دارددر شمال تنگ ارتفاعات زيباي پريز قراردارد . دره ني گا كوچك مجموعه اي از ديواره هاي عظيم و ناشناخته و زيبايي است كه به حق ميتوان از آن به نام گراند كانيون نام برد.

 

مسير حركت به سمت درياچه گهر

درياچه گهررا شايد بتوان گفت به حق يكي از زيباترين و يا شايد نادر ترين درياچه هاي كوهستاني ايران باشد به راستي هر كسي كه از اين درياچه ديدن كرده به وجود زيباي خداوند به خاطر وجود چنين طبيعت زيبايي پي برده است

اين درياچه از ساليان دور مورد بازديد گردشگران و كوهنوردان در همه فصول سال بوده است همه گردشگراني كه از اين درياچه چه ديدن كرده اند و چه ديدن نكرده باشند از اين درياچه تعريف كرده اند و وصف بي مثالش را كرده است

تنها راه اين درياچه از شهرستان دورود مي باشد و از جاي ديگري امكان رسيدن به درياچه نمي باشد مسيري كه از دورود ميگذرد قديمي ترين و مطمئن ترين راه جهت رسيدن به درياچه مي باشد .

بعد از رسيدن به شهرستان دورود از طريق ماشين هاي باري وانت و يا شخصي به سمت چشمه خرم يا چشمه گهر حركت ميكنيم كه مسيري پرپيچ و خم و زيبا و انبوه از درختان بلوط مي باشد حدود 1 ساعت تا رسيدن به چشمه خرم بطول مي انجامد در بين مسير نيز از محيط باني بايد حتما برگه تردد دريافت نمود بعد از رسيدن به چشمه خرم كه داراي چشمه پر آب و سرد ميباشد و داراي مركز محيط باني و مكانهايي براي استراحت گروهها مي باشد بعد از آماده شدن از مسيري كاملا مشخص و پاكوب به سمت درياچه حركت ميكنيم ابتداي مسير با كمي سراشيبي شروع شده و كم كم مسير هموار تر ميشود بعد از گذشت 1الي 1:30 ساعت به محلي مي رسيم به نام پنبه كار كه در بهار با رويش شقايق هاي وحشي و لاله هاي واژگون مانند فرشي خود نمايي ميكند در ايام تابستان چادر سياه محلي برپا ميكنند جهت فروش مواد غذايي از اين نقطه به بعد بايد از مسير سرازيري به سمت پايين حركت كنيم حدود 45 دقيقه طول ميكشد تا به پايين پنبه كار برسيم كه انتهاي اين مسير چشمه اي با نام چشمه پنبه كار وجود دارد كه بعد از استراحت كوتاه به مسير خود ادامه ميدهيم از اينجا به بعد مسير ما همراه با رودخانه اي است كه از درياچه گهر به سمت مخالف ما حركت ميكند و ادامه مسير رودخانه به سمت دره معروف و بكر ني گاه كه يكي از زيباترين و جالب ترين دره هاي لرستان و كشور مي باشد ادامه مسير ما تخت و هموار مي باشد در بين را به چشمه آب سفيد مي رسم كه آبي گوارا و سرد كه طاقت فرو بردن دست در آن وجود ندارد دارد ٬ادامه مسير مي دهيم تا به ابتداي مسيري به طول 150 متر سراشيبي برسيم كه به نام خدا قوت مشهور مي باشد چون انتهاي راه مي باشد و گردشگران خسته از راه هستند برايشان كمي سخت مي باشد و حتما استراحتي كوتاه نياز مي باشد بعد از رد كردن خدا قوت حدود 15 دقيقه راهپيمايي كرده تا به نگين زيباي اشترانكوه برسيم با ديدن درياچه خستگي راه از بدن بيرون مي رود واقعا زيباست كه با نماي اشترانكوه زيباتر جلوه ميكند

  

1
X