برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر ،مركز شهرستان و استان ايلام،با پهنه اي حدود 20 كيلومتر مربع در شمال استان ايلام، در 3 درجه و 38 دقيقه و 30 ثانيه پهناي شمالي و 46 درجه و 25 دقيقه و 30 ثانيه درازاي خاوري نسبت نيمروز گرينويچ قرار دارد.»1
نام شناسي و پيشينه ي تاريخي:
براي پي بردن به چرايي نام اين اين شهر،نخست مي بايد كمي درباره ي پيشينه ي تاريخي آن بدانيم و اصولاً به شوند تاريخي بودن اين شهر، نام شناسي آن بدون شناخت از پيشينه اش ناشدني خواهد بود.
چند هزار سال پيش در بخش بزرگي از سرزمين هاي نيمروزي و باختري ايران(كنوني) و ميان رودان، امبراتوري بزرگي به نام ايلام وجود داشت كه نام كنوني ايلام نيز برگرفته از نام آن مي باشد.بنابراين مي بايست به چم اين نام در گذشته اي بس دور و در زبانهايي بس كهن بپردازيم.
«در زبان آكادي،كشوري كه در سرزمين بلند و در خاور سرزمين آنان قرار داشته،"ايلام" خوانده شده است و معني اين واژه در زبان آكادي و بابلي، سرزمين بلند است.ايلامي سرزمين خود را به خط ميخي " هل تم اتي" (haltamti) يا "هاتمتي" (hatamti)خوانده اند كه شايد "التمتي" (altamti) خوانده ميشده است.اين واژه از دو پاره "هل" به معني سرزمين و "تمتي" به معني مقدس يا خدايان به وجود آمده و در مجموع به معني سرزمين مقدس يا سرزمين خدايان است»2
سومري ها و آكدي ها،ايلامي ها را با نشانه ي "NIM" مينوشتند كه به مفهوم سرزمين بلند مي ماند.
«كهن ترين منبعي كه در آن نام ايلام نگاشته شده،به احتمال از سده ي 27 پ.م است. در فهرست شاهان سومري آمده است كه " انمباراگيسي" يا "اِن مِبَرَگيسي" پادشاه اساتيري خاندان نخست كيش، به ايلام لشگر كشيد و از آنجا غنايم زيادي به دست آورد.»3
«پارس ها سرزمين ايلام و ايلامي ها را به نام "اوجا" (uja) يا "هوجا" (huja) خوانده و ميهن اصلي آنها را كوهستانهاي خاور شوش پنداشته اند.نويسندگان يوناني آنها را به نام "اوخي" (uxii) يا "اوزي" (uzii) ناميده و اين واژه در بخشي از نام خوزستان هنوز بازمانده است.»4
ايلام از ديرباز جايگاه شهرنشيني و گهواره ي فرهنگي آرياييان و ايرانيان بوده است.در دوره ي ساساني بخشي از سرزمين "پهله" يا "پهلو" شمرده ميشده و تازيان آن را "جبال" ميناميده اند. از سده ي چهارم تا ميانه هاي ششم قمري،اين منطقه بخشي از عراق عجم بود و در زمان تازيان به دو پاره لر بزرگ(بختياري ها) و لر كوچك (لرستان) بخش بندي شد.جايگاه اتابكان لر كوچك،قلعه ي فلك الافلاك در لرستان كنوني بود كه بر ايلام كنوني و همه ي لرستان كنوني فرمانروايي داشتند.
از سه سده پيش فرمانروايي خود مختار واليان در منطقه ي ايلام و پشتكوه پا بر جاي بوده است. از نامور ترين آن ها مي توان به حسين خان،غلامرضا خان و حسين قلي خان ابو قداره اشاره كرد.مركز فرمانروايي واليان مكان ثابتي نداشت بدين گونه كه زمستانها را در باغشاهي عراق و تابستانها را در هليلان و يا حسين آباد(ايلام كنوني) سپري ميكردند.
در دوره ي قاجار و به ويژه فتحعلي شاه،به منظور تجزيه لرها و واگذاري حكومت ايل ها به شاهزادگان قاجار فشار زيادي روي ايلها وجود داشت كه به همين روي حسين قلي خان والي لرستان، قلعه ي فلك الافلاك را به ناچار رها كرد و فرمانروايي را به "ده بالا" جا به جا كرد.
«در گذشته شهر ايلام،"ده بالا" ناميده ميشد.حسين قلي خان،والي پشت كوه در ده بالا يا محل كنوني ايلام، خانه،اردوگاه و عمارت شامل حرمسرا و محل زندگي والي را بنا كرد كه به صورت مركز تابستاني واليان پشت كوه در آمد. از اين زمان "ده بالا" به احترام حسين قلي خان والي، "حسين آباد" خوانده شد.در خرداد 1315 خورشيدي نام آن توسط فرهنگستان ايران،به "ايلام"و به معني سرزمين بلند و كوهستاني و به ياد خاندان كهن ايلامي تغيير يافت.»5
ضمناً مردم ايلام امروزه به زبان فارسي با لهجه ي لكي سخن ميگويند.در ادامه اين مقاله نگاهي به ويژگي هاي طبيعي،تاريخي و گردشگري اين شهر مي اندازيم.
آثار باستاني
1)آتشكده سياهگل ايوان:
بناي آتشكده مربوط به دوره ساسانيان است كه در 15 كيلومتري نيمروز باختري روستاي سرتنگ و در مسير رودخانه خروشان كنگير ايوان قرار دارد.اين بنا يكي از سالم ترين آتشكده هاي دوران پيش از اسلام در استان مي باشد.اين بنا روي چهار پايه ساخته شده و داراي گنبدي يك جداره مي باشد.
2)قلعه ي والي از دوران قاجار
قلعه والي در سال 1326 هجري قمري، در زمان محمد علي شاه قاجار و به دستور غلامرضا خان ابوقداره والي لرستان بر روي تپه اي تاريخي به نام چقاميرگ ساخته شده است. قلعه والي در زمان ساخت در فضايي كاملاً باز ساخته شده بود ولي با پيش رفت شهرنشيني پيرامون آن با ساختمانهاي مسكوني و اداري محصور گرديد. هم اكنون اين بنا در ضلع شمالي خيابان پاسداران و روبروي ساختمان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ايلام جاي گرفته است.
3)كاخ فلاحتي:
مربوط به دوره ي قاجار بوده و به احتمال به شوند جاي گرفتن در نزديكي سازمان جهاد كشاورزي به اين نام مشهور شده است.
گردشگاه ها
جنگلهاي پيرامون شهر و چشمه هاي باختري و نيمروز باختري شهر،كه باغهاي فراواني را پديد آورده اند از گردشگاه هاي تابستاني ايلام به شمار مي روند. دره دالاب، روستاي مورت، تجريان دره ارغوان، شلم و پارك جنگلي ششدار از گردشگاههاي ايلام هستند.
جمعيت
جمعيت اين شهر برپايه ي سرشماري سال ۱۳۸۵ خورشيدي برابر با ۱۵۵٬۲۸۹ نفر بودهاست.
آب و هوا
در نقاط مختلف،به شوند پستي و بلندي زياد، آب و هواي گوناگون وجود دارد اما روي هم رفته ميتوان گفت كه شهر ايلام داراي هوايي معتدل است.اين شهر در دره اي كوهستاني جاي گرفته است كه اين خود،شوندي براي اعتدال هوا گشته است.
رودها
به شوند وجود كوه هاي بلند و بارش برف و باران،رودهايي به گزارش زير در ايلام روان است:
1)چرادول، سراب كلان و سراب زنجيره كه به سيمره و كرخه ميريزند.
2)كنجان،چم،گاوي،ميمه،گدار،خوش،دوويج،سره و تلخاب نيز به عراق ميريزند.
كوه ها
1)شره زول به بلندي 2050 متر و در 230 كيلومتري شمال باختري ايلام جاي دارد.
2)تواشير خاني به بلندي 1505 متر و در 15 كيلومتري ايلام جاي دارد.
3)بانكول به بلندي 2304 متر و در 10 كيلومتري ايلام جاي گرفته است.
پانوشت ها:
1)جعفري،عباس،شناسنامه ي جغرافياي طبيعي ايران،رويه 5
2)نگهبان،عزت الله،حفاري هفت تپه ي دشت خوزستان،رويه 454
3)مجيد زاده،يوسف،تاريخ و تمدن ايلام،رويه ي 5
4)نگهبان،همان كتاب،رويه 453
5)افشار سيستاني،ايرج،اسلام و تمدن ديرينه ي آن،رويه ي 29
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر : طبيعت گردي در دشتهايي
چون صالحآباد، دهلران، دشت عباس و تفرجگاههاي جنگلي مانند چقاسبز، ششدار، تجريان، گلم زرد و گره چگا، جاده دهلران به انديمشك، تپه ماهورهاي ايلام.
كاش از لرستان به ايلام هم برويد. متاسفانه كمتر گذر مسافري به استان ايلام ميافتد و كمتر كسي ميداند كه درهها و دشتهاي اين استان در بهار غرق در شقايقهاي سرخ ميشوند. ايلام را در گذشتههاي دور، لرستان پشتكوه ميخواندند. در اين استان حتي در نقاطي كه انتظارش را نداريد، به نشانه يا بازماندهاي از اثري تاريخي برميخوريد. هنوز هم تپهماهورهاي ايلام محبوب گردشگران هستند. پيشنهاد من براي مسير سفر به ايلام جاده لرستان است اما در برگشت، حركت در جاده دهلران به انديمشك، فرصتي برايتان فراهم ميكند كه از جاذبههاي شمال خوزستان هم بازديد كنيد.
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر تا كنون چند بار به مناطق غرب كشور سفر كرده ايد؟آيا اين سفرها با شناخت قبلي از جاذبه هاي تفريحي و توريستي اين مناطق بوده است؟ اگر سفرتان با مطالعه قبلي صورت گرفته باشد بي شك يكي از مناطق اصلي بازديد از غرب كه مد نظرتان قرار گرفته ايلام خواهد بود.تفاوت زيادي است ميان توصيف يك منطقه و بازديد از آن.اين تفاوت در مناطقي چون ايلام دوچندان جلوه ميكند.معناي اين سخن را كساني در عالم واقعيت درك خواهند كرد كه از نزديك ايلام را ديده باشند.چرا كه ايلام جايي است كه تاريخ در آن ورق نخورده است.ايلام منطقه اي است به موازات تاريخ و اگر اغراق نباشد همزاد تاريخ.از همين روست كه باز خواني جاذبه هاي گردشگري و ميراث فرهنگي،طبيعي،باستاني و جغرافياي اين منطقه به طور حتم نكاتي را فرا روي ذهن ما قرار خواهد داد كه پيش از آن اطلاعاتي راجع به آن نداشتيم.اما اين منطقه اي كه اين همه از آن تعريف مي كنيم كجا قرار داشته و چه جايگاهي در حوزه نظام گردشگري ايران و منطقه دارد؟آثار برجسته تاريخي به جاي مانده از دوران ايلام كه نمونه هاي مشابه آن را كمتر مي توان در نقاط ديگر مشاهده كرد.به درستي سيماي توانمند دوران عظمت عيلام باستان را بازگو ميكنند.پايتخت باستاني آن ماداكتو بوده كه به قولي معني كوهستان يا كشور طلوع خورشيد را مي دهد .كشف آثار باستاني ازساسانيان نيز مويد آن است كه امپراتوران ساساني اهميت ويژه اي را با توجه به نزديكي ايلام به تيسفون براي اين استان قائل بوده اند.
ميراث فرهنگي ايلام را بهتر بشناسيم .
دريك نماي كلي ايران كشوري است كه از شمالي ترين نقطه تا جنوبي ترين و از شرق تا غرب برخوردار از آثاري غني و متنوع فرهنگي است كه ديدار از اين جاذبه ها هر گردشگري را به اعجاب وا مي دارد .استقرار تمدنهاي كهن در اين خطه از سرزمين ايران باعث شده تا آثار تاريخي از تنوع زيادي برخوردار باشند .در حقيقت با كشف اولين آثار باستاني از ...كه عنوان ايجاد كنندگان تمدن مفرغي را به خود اختصاص داده اند ،موجي از فعاليت هاي باستان شناختي در اين منطقه آغازشد .تاريخ دانان با توجه به تحقيقاتي كه بر روي ايلام و منطقه باستاني آن انجام داده اند معتقدند كه تاريخ ايلام در 3 دوره قابل بحث و بررسي است .
1-دوره اي كه تاريخ ايلام با تاريخ سومر و آكد ارتباط كاملي دارد .
2-دوره اي كه تاريخ ايلام به تاريخ بابل مربوط ميشود.
3-دوره اي كه آشور جديد به عنوان رقيبي براي ايلام مطرح است .
به هرحال به دليل ارتباطات سياسي،جغرافيايي و نظامي ايلام با مناطقي كه اكنون در خارج از مرزهاي كشور قرار دارند،منجر به خلق آثار فرهنگي ايلام و منطقه به شمار مي آيند.تحقيقاتي كه پروفسور واندربرگ در قبرستانهاي ايلام از قبيل ور كبود-جوب گوهر-چنارباشي و... انجام داده منجر به كشف آثاري شده كه كاسي ها را به عنوان طلايعه دار تكنولوژي كشف مفرغ معرفي مي كند نقش برجسته گل گل واقع در 8 كيلومتري شهر ملكشاهي نيز در زمره يكي از بهترين آثار حجاري شده بر روي سنگ به شمار مي آيد اين نقش برجسته به ابعاد 135*90 سانتيمتر روي نماي ديواره شرقي صخره اي بالاتر از روستايي گل گل ملكشاهي حكاكي شده و در وسط آن نقش برجسته پادشاه آشوري به صورتي برجسته با شمشير و حمايل به چشم مي خورد.تمامي سطح كتيبه پس از صاف كردن سطر آن به عمق 3 سانتيمتر و برجسته نشان دادن پيكره شاهنشاه با خطوط كنده كاري شده ميخي پوشانيده شده است .اين كتيبه كه سالانه مورد بازديد صدها محقق و گردشگر مواقع مي شود،از فتح ايلام و لرستان به وسيله آشوري ها سخن گفته است.از آثار تاريخي و باستان ايلام مي توان به تپه باستاني علي كش با قدمت 9000 ساله،آثار خرابه هاي شهر سيمره،غار كول كني ماژين،آتشكده چهار طاقي ،قلعه جهانگير آباد،آثار قلعه تاريخي و آتشكده سام،160 تپه و آثار باستاني هليلان،آتشكده سه پا ،غار طلسم؛طاق شيرين و فرهاد آتشكده سياهكل و غيره اشاره كرد.اهميت ميراث فرهنگي ايلام كه جزو جاذبه هاي اصلي توريستي ايلام محسوب مي شوند،آنجا نمايان مي شود كه بدانيم از دوره تاريخي معاصر نيز آثاري در ايلام وجود دارند كه جزءبناهاي ثبت شده به شمار مي آيند.قلعه والي واقع در شهر ايلام كه بر روي تپه تاريخي چقا ميرگ ساخته شده در نوع خود يكي از قلاع زيباي استان بشمار مي آيد.از ديگر آثار دوره معاصر مي توان به سنگ نوشته تنگ قوچعلي اشاره كرد.اين سنگ نوشته به ابعاد 120*60 سانتيمتر در عهد ناصري و به دستور حسين قلي خان والي بر ديواره سنگي به بلنداي 20 متر پيرامون حفر نهر امير آباد در سال 1305 به نگارش در آمده است.
طبيعت زيبا مكمل ميراث زيباي فرهنگي ايلام
شايد باورتان نشود اما ايلام به لحاظ آب و هوايي داراي مزيت هاي زيادي نسبت به ديگر مناطق غرب برخوردار است به عبارت ديگر فصول سال در ايلام چنان به هم آميخته شدهاند كه نقاط گرمسيري و سرد سيري و معتدلش در آغوش هم بوده و از يكديگر جدا نيستند.از سوي ديگر با توجه به اينكه تا سه دهه پيش در حدود 50 درصد مردم ايلام به صورت عشايري زندگي كرده و اكنون نيز بافت قابل توجهي از تركيب جمعيتي ايلام به زندگي عشايري اختصاص دارد زمينه هاي گسترش توريسم عشايري و روستايي بصورت بالقوه در استان مطرح است و در صورت يك برنامه ريزي مدون و منسجم ميتوان اهداف بلند مدتي را براي گسترش توريسم عشايري جستجو كرد.كوه قلاقيران را به لحاظ جلوه اي طبيعي بايد در زمره يكي از بهترين نقاط كوهستاني كشور به شمار آورد.اين كوه در 3 كيلو متري شهر ايلام قرار داشته ومناظر طبيعي آن داراي زيبايي ها و جذابيت هاي كم نظيري از جمله تفرج گاههاي ششدار است.به لحاظ مردم شناسي نيز اين كوه در ايلام از اهميت فراواني برخوردار بوده و به نوعي در ادبيات شفاهي نماد شهر ايلام به شمار مي آيد.تنگ ارغوان نيز از جمله اين زيبايي است .تنگ ارغوان در 3 كيلومتري شمال شرقي شهر ايلام در مسير تنگه قوچعلي و در مسير رود خانه اي با گلهاي ارغواني قرار داشته كه تنوع رنگ طبيعت و جنگلهاي سبز اين تنگه چشم هر بيننده اي را محسور مي كند .از همين رو تنگه ارغوان يكي از تفرجگاههاي اصلي ايلام به شمار ميايد و ساكنان ايلام اغلب اوقات فراغت خود را در اين تنگه سپري مي كنند .اگر قصد سفر به ايلام را داريد توصيه مي كنيم كه حتما از اين خطه سرسبز و پرآب ديدن كنيد.البته يادتان باشد كه پارك جنگلي چغاسبز و جنگل بلوط را هم ميتوان به اين ليست اضافه كنيد.بازديد از غار حفاظت شده طبيعي خفاش هم براي دوستداران طبيعت توصيه مي شود چون اين غار در نزديكي چشمه هاي آب گرم دهلران قرار داشته و هزاران خفاش در آن زندگي مي كند.دوستاران آب درماني هم ميتوانند از چشمه هاي آب گرم كه در پنج كيلومتري دهلران قرار گرفته اند استفاده كنند درياچه دو گانه سياه ...وبندان :غار طبيعي مژاره :مناظر طبيعي سراب آبدانان در شهرستان آبدانان ،تنگ بهرام چوبينه ،آبشار ماربره و دره ييلاقي كلم بدره در دره شهر ،طبيعت شيروان چرداول ،تفرجگاههاي جنگلي كنار سر مهران وشكارگاه شرازول ايوان و طبيعت كنار آن ديگر جلوه ها و مناطق طبيعي استان ايلام هستند كه نمونه هاي آن را كمتر مي توان در غرب كشور جستجو كرد .اگر تفرجگاههاي جنگلي چغاسبز،مله پنجاو،خوران ،تنگه دالاو ،ابزا،چم گردلان ،كبيركوه و تجريان را هم به ليست جاذبه هاي طبيعي ايلام اضافه كنيم،آنگاه خواهيم ديدي كه طبيعت هيچ چيز را از اين استان دريغ نكرده است ايلام همچنين به لحاظ پديده هاي زمين شناسي نيز در جذب گردشگران حائز اهميت فراوان است چرا كه وجود 18 غار شناخته شده در اين استان موقعيت خاصي را در بحث غارنوردي به ايلام بخشيده است.
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر
آدرس: | دست روستاي كله جو شهرستان ايوان | |
اين غار در بالا دست روستاي كله جو شهرستان ايوان، در ميان سفره هاي سخت ديواره باختري كوهستان بانكول قرار دارد.
ورودي غار تا عمق 5/1 متري، تنوري شكل (گرد) و صعب العبور است و گذر از آن به طور سينه خيز امكان پذير است. پس از گذشت از اين سمت و ورود به تالاري بزرگ، غار به دو شاخه تقسيم مي شود. يكي از تالارها مانند دالان است و 5 متر ارتفاع و 10 متر پهنا دارد و عمق آن تا حدود 40 متر از سفره هاي سنگي آهكي با استالاگتيت يا چكنده هاي مخروطي پوشيده شده است. پس از آن، يك سراشيبي عميق و تند از شاخه باختري شروع مي شود كه عمق آن هنوز شناسايي نشده است. لايه هاي سنگي آهكي سقف غار به علت رطوبت و دماي داخل كه بر سنگ ها تاثير مي گذارد و باعث جدا شدن و سقوط آن ها از سقف مي گردد، به همين دليل نام غار به انفجاري معروف شده است. احتمال مي رود در عمق زيرين اين غار منابع غني آب به صورت حوضچه ها و انبارهاي بزرگ ذخيره شده باشد
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
قلعه يا دژ توت در ناحيه جنوب روستاي بانقلان قرار دارد كه از توابع شهر ايلام است . اين قلعه در ميان كشتزارهاو باغهاي كشاورزي و بر فراز يك تپه باستاني از گذشته بر جاي مانده است و به نام قلعه توت معروف است. آثار تخريب شده قلعه توت بر فراز تپه باستاني قلعه توت ملاحظه مي شود. ارتفاع تپه از سطح زمينهاي اطراف حدود 15 متر اندازه گيري شده است. امروز در بناي اين قلعه پلان مشخصي ديده نمي شود. بخش عمده بنا بر اثر فرسايش و تخريب تدريجي از بين رفته است. سنگ بكار رفته در معماري قلعه، به تدريج براي حصاركشي باغ ها و مزارع كشاورزي پيرامون انتقال داده شده كه همين مساله موجب شده تا از معماري قلعه اثري باقي نماند اما اين اثر به عنوان يك تپه باستاني قابل مطالعه است. بر اساس اثر محموديان (1383)، در تپه تكه هاي متراكم سفال و ابزارهاي سنگي ديده مي شود. سفال هاي بدست آمده همگي بدون لعاب بوده و اكثرا داراي پوشش گلي نخودي و آجري است. پخت سفال ها ناقص بوده و از مواد گياهي، شن و ماسه براي شاموت آنها استفاده شده است. اكثر سفال ها از نوع سفال هاي خشن خمره اي، چرخ ساز و داراي تزيينات افزوده دور كمر يا روي شانه ظروف هستند. به گفته محموديان (1383)، در سطح تپه و در گوشه جنوب شرقي آن، تودهاي از قلوه سنگ به ارتفاع حدودا يك متر ديده ميشود، همچنين در حاشيه غربي سطح تپه چند رديف توده سنگي به صورت خشكه چين ديده ميشود. به احتمال زياد اين سنگ ها بقاياي معماري قلعه سطح تپه هستند كه در گذشته در ساخت ديوارها بكار رفته است. به دليل فعاليتهاي نامتعارف كشاورزي در سطح تپه و دامنههاي آن بافت سطحي تپه و بناي قلعه به هم خورده است. در سطح و سمت جنوب تپه آثار و گچ ( و احتمالا كوره گچ) ديده ميشود. |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر 344
|
كُلم |
|
موقعيت و تاريخچه روستاي كلم، از توابع بخش بدره شهرستان دره شهر، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 54 دقيقه طول شرقي و 33 درجه و 21 دقيقه عرض شمالي، در فاصلة 30 كيلومتري شمال غربي شهر بدره و 120 كيلومتري جنوب شرقي شهر ايلام قرار گرفته است. روستاي كلم كه در ميان كوهها و ارتفاعات كبيركوه در يك دره سرسبز با ميانگين ارتفاع 1500 متر از سطح دريا واقع شده، اقليمي معتدل و كوهستاني دارد و آب و هواي آن در فصول بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است. رودخانة كلم در كنار روستا جريان دارد و طراوت و شادابي خاصي به آن ميبخشد. روستاي كلم قدمت طولاني سكونت انساني دارد. بررسي آثار باقيمانده از جمله قلعه و آتشكده، احتمال قدمت و سابقه تاريخي روستا به دوران مادها را افزايش داده است. بقعه جابربن انصاري و بناي سيد تاجالدين نيز در نزديكي روستا واقع شدهاند. مردم روستاي كلم به زبان كردي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند. الگوي معيشت و سكونت براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي كلم 786 نفر جمعيت داشته است كه در سال 1385 به 1000 نفر افزايش يافته است. درآمد اكثر مردم اين روستا از فعاليتهايي مانند زراعت، دامداري، باغداري و پرورش ماهي، و نيز از طريق خدمات و صنايع دستي تأمين ميشود. اراضي روستا به دو صورت آبي و ديم كاشته ميشوند و عمده محصولات زراعي آن شامل برنج و گندم است. بارندگي كافي، خاك حاصلخيز و ديگر شرايط مساعد اقليمي موجب رونق باغداري روستا شده و انواع ميوههاي گردو و انجير در آن به عمل ميآيد. دامداري نيز رونق دارد و انواع لبنيات به خصوص روغن حيواني در روستا توليد ميشود. جريان رودخانه پرآب كلم در روستا موجب رونق پرورش انواع ماهيهاي سردابي شده است و اين امر در شكوفايي اقتصادي روستا تأثير بسيار مثبتي داشته است. بافت و توليد انواع قالي، گليم، جاجيم و منبتكاري از جمله صنايعي است كه به طور مستقيم در بهبود شرايط اقتصادي مردم روستا تأثير گذارند. روستاي كلم در منطقهاي كوهستاني با بافت مسكوني خطي، در امتداد جاده دسترسي روستا استقرار يافته است. معابر روستا كم عرض و واحدهاي مسكوني آن اكثراً يك طبقه با سقف چوبي و با در و پنجره كوچك ساخته شدهاند. مصالح به كار رفته در بافت قديم روستا مشتمل بر سنگ، خشت، گل و چوب است كه به راحتي از طرف روستا تهيه ميشوند. در بناهاي خانههاي جديد و ساختمانهاي دولتي و كارگاهها از مصالح مانند گچ، آهن، سيمان و آجر استفاده شده است. جاذبههاي گردشگري رودخانه، چشمه و باغات سرسبز، مناظر و چشماندازهاي بسيار كم نظيري پديد آوردهاند. رودخانه پرآب و خروشان كلم كه از ارتفاعات شمالي كبيركوه سرچشمه ميگيرد، پس از مشروب نمودن باغات و اراضي پايين دست، به رودخانة سيمره ميپيوندد. در نزديكي چشمه زلال كلم كه از شمال كبيركوه سرچشمه ميگيرد، پنج مركز پرورش ماهي احداث شده است. ديدار از مراكز پرورش ماهي و خريد ماهي تازه، خاطره خوشي براي گردشگران به همراه دارد. در اطراف اين رودخانه، باغات انبوه و گستردهاي وجود دارد كه مناظر بسيار چشمنواز و زيبايي ايجاد كردهاند. اين باغها در فصول بهار و تابستان فضاهاي بسيار دنج و آرامي، براي استراحت و اتراق گردشگران و علاقمندان به طبيعت فراهم ميآورند. در فاصله روستاي كلم و بدره، تفرجگاه ييلاقي كلم بدره قرار دارد. در حاشيه جنوبي رودخانة كلم و در نزديكي روستا، تپة نسبتاً بلندي وجود دارد كه در بالاي آن آثاري از قلعه قديمي مربوط به دوره ساساني به جا مانده است. مصالح به كار رفته در ساختمان اين قلعه از سنگ و گچ است. در نزديكي تپه، بناي آتشكدهاي مربوط به همان دوران وجود دارد. مقبره جابربن انصاري در دره، ميان كوههاي مله ريته و چال مي واقع شده كه به شيوه آرامگاه دانيال شوش احداث شده است. در كتيبه آن، كلمات «لا اله الا الله» و «محمد (ص)» به صورت برجسته نوشته شدهاند. اين آرامگاه يكي از زيباترين بناهاي آرامگاهي و مهم شهرستان دره شهر، در حوالي روستاي كلم است. در داخل مقبره جابر، آرامگاه سيد تاجالدين از فرزندان سيد صلاحالدين محمد قرار دارد. مردم روستاي كلم مانند ديگر مسلمانان و ايرانيان، اعياد بزرگ ملي و مذهبي را جشن ميگيرند و در ايام محرم و وفات ائمه به سوگواري ميپردازند. از مهمترين مراسم و آيينهايي كه در روستاي كلم برگزار ميشود، ميتوان به مراسم چمر، عيد نوروز، سيزده بدر، چهارشنبه سوري و مراسم دعاي باران مشتمل بر مراسم هل هلونك و گاروو اشاره كرد. پلان، قلان و كلاه وروان، بازيها و ورزشهاي رايج و متداول در اين روستا هستند. استفاده از انواع موسيقيهاي شاد و حزنانگيز به مناسبتهاي گوناگون در ميان مردم روستاي كلم رواج دارد كه معروفترين آنها نغمههاي هوره است. مردم روستاي كلم به روش سنت ديرين از لباسهاي محلي استفاده ميكنند. پوشاك مردان روستاي كلم شامل سربند، كلاه، پيراهن، شلوار، شال و كفش ميباشد. پوشاك زنان نيز شامل سربند، پيراهن، شلوار، كت و كفش ميباشد. انواع غذاهاي محلي خوش طعم و لذيذ، توسط زنان روستايي طبخ ميشود؛ از آن جمله ميتوان از شلكينه، ترخينه، كباب محلي، قورمه و شيريني بژي برساق نام برد. مهمترين صنايع دستي رايج در ميان مردم روستا قاليبافي، گليمبافي، جاجيم بافي و منبتكاري است. قاليهاي اين روستا كه جنبه صادراتي دارند، با نقوش و طرحهاي زيبا بافته ميشوند. سوغات روستاي كلم شامل گردو، ماهي، برنج، روغن محلي و انجير است. دسترسي: روستاي كلم از طريق شهرهاي بدره و دره شهر قابل دسترسي است و جادههاي منتهي به اين روستا از شهرهاي مذكور آسفالت است. |
پشت قلعه |
|
موقعيت و تاريخچه روستاي پشت قلعه از توابع بخش مركزي شهرستان آبدانان، با مختصات جغرافيايي 47 درجه و 26 دقيقه طول شرقي و 32 درجه و 58 دقيقه عرض شمالي، در فاصلة 3 كيلومتري غرب شهر آبدانان و 180 كيلومتري جنوب شرقي شهر ايلام قرار گرفته است. اين روستا از غرب به ارتفاعات ديناركوه و از شمال شرقي به ارتفاعات كبيركوه محدود ميشود. روستاي كوهستاني پشت قلعه در ارتفاع 825 متري از سطح دريا، با بهار و تابستاني خنك و پاييز و زمستاني سرد و خشك، يكي از روستاهاي ييلاقي استان ايلام است. رودخانه آبدانان در غرب پشت قلعه جريان دارد و منشاء سرسبزي و آباداني روستا و پيرامون آن است. روستاي پشت قلعه در محدوده جغرافيايي و تاريخي استان ايلام واقع شده و سابقه طولاني سكونت انساني دارد. آثار باقيمانده از قلعههاي دوران ساساني، زيارتگاه و گورستان قديمي روستا، بيانگر قدمت تاريخي آن است. مردم روستاي پشت قلعه به زبان كردي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند. الگوي معيشت و سكونت براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي پشت قلعه 1082 نفر جمعيت داشته است كه در سال 1385، با مهاجرت روستاييان به حدود 500 نفر كاهش يافته است. درآمد اكثر مردم روستاي پشت قلعه از طريق فعاليتهاي زراعي و دامداري تأمين ميشود و تعدادي از روستاييان نيز در بخش خدمات و صنايع دستي اشتغال دارند. اراضي زراعي روستا به دو صورت آبي و ديم بهرهبرداري ميشوند و مراتع پيرامون روستا نيز جهت تعليف دامها مورد اسفاده قرار ميگيرد. كشت برنج عنبربو و گندم و پرورش گاو و گوسفند از مهمترين فعاليتهاي زراعي و دامي روستاست. در رودخانههاي پيرامون روستا صيد انواع ماهي قزلآلا، كپور و آزاد رواج دارد. توليد گليم، نمد، چيت و انواع قالي با طرحهاي كردي از ديگر فعاليتهاي اقتصادي مردم روستا است. روستاي پشت قله در ناحية كوهستاني استقرار يافته و بافت مسكوني پراكندهاي دارد. سقف خانهها ضربي و مسطح است و ايوانهاي همسطح با حياط دارند كه براي انجام فعاليتهاي روزانه در فصول بهار و تابستان بسيار به كار ميآيند. مصالح به كار رفته در خانههاي جديد شامل آجر، سيمان و تيرآهن است. اما در ساخت خانههاي قديمي از مصالحي مانند سنگ، گل و چوب استفاده شده است. غالب كوچههاي روستا عرض مناسبي دارند و تردد در آنها به سهولت انجام ميگيرد. كوچههاي باريكي نيز در بخشهاي قديمي روستا وجود دارد. جاذبههاي گردشگري روستاي پشت قلعه بنا به موقعيت كوهپايهاي و همجواري با رودخانههاي پرآب، مناظر بسيار زيبا، جالب توجه و شگفتانگيزي دارد. مهمترين جاذبههاي اين روستا عبارتند از: ديناركوه، در 3 كيلومتري روستاي پشت قلعه كه بلندترين قله آن از سطح دريا 1955 متر ارتفاع دارد. اين كوهستان به صورت قوسي كشيده شده و از سمت جنوب شرقي به سياه كوه متصل ميشود. پوشش عمده گياهي اين كوهها از درختان كوتاه جنگلي و بوتهزارها تشكيل شده است. درياچة دوگانه سياه گاو، در فاصلة 8 كيلومتري سراب آبدانان و در فاصلهاي نه چندان دور از روستا قرار دارد و اطراف آن را دشت و كوه فرا گرفته است. پرندگان آبزي، انواع ماهيها، گلها و گياهان طبيعي اطراف درياچه، به ويژه در فصل بهار جلوهاي ويژه و بديع پديد ميآورند. حاشيه شرقي روستا، حوزه آبريز رودخانه دويرج است. اين رودخانه در جهت شمال به جنوب شرقي و به موازات رودخانه ميمه جريان دارد و از دامنههاي جنوبي كبيركوه سرچشمه ميگيرد. حواشي رودخانه دويرج به ويژه در فصل بهار، همراه با انواع گياهان و گلهاي وحشي از سرسبزي و مناظر شگرف و بديع سرشار ميشود و محل مناسبي براي گذران اوقات فراغت گردشگران به شمار ميآيد. در اطراف اين روستا زيستگاههاي مناسبي براي انواع پرندگان و جانوران مانند كبك، تيهو، گرگ، خرس، گراز، روباه، شغال و خرگوش وجود دارد. قلعه روستا، بر روي تپهاي قرار دارد كه رودخانه دويرج در پايين آن جريان دارد. پيكرهبندي و طرز ساخت قلعه نشان ميدهد كه كاربرد نظامي داشته است. محوطه قلعه با حصاري به ارتفاع 3 متر احاطه شده و ديوارهاي بيضوي شكل دارد. برجهاي قلعه كنگرهدار هستند و دريچههايي براي ديدهباني دارند. طاقهاي قلعه قوسي شكل هستند. در قسمت تپه غربي قلعه، تونلي وجود دارد كه به رودخانه متصل ميشود و به احتمال قوي در اين نقطه پلي براي اتصال از تونل به رودخانه وجود داشته است. بقاياي قلعه هزار درب كه قدت آن به دورة ساساني ميرسد، در 2 كيلومتري روستا قرار دارد. دالانهاي داخل قلعه طاقهاي هلالي شكل دارند و در سقف دالانها دريچههايي با قطر تقريبي يك متر جهت تأمين نور داخل قلعه ايجاد شده است. مصالح اصلي بناي قلعه، از سنگهاي تراشيده و قلوه سنگ است. بناي امامزاده پيرمحمد كه قدمت آن به قرون هفتم و هشتم هجري قمري ميرسد، در 100 متري جنوب روستا واقع شده است. بناي اين امامزاده مربع شكل است. ورودي بنا، در ضلع شمالي با درگاهي قوسي شكل به فضاي اصلي بنا راه مييابد. بنا طاقنماهاي جناقي و نيم دايرهاي دارد. در طرفين راست و چپ داخل بنا دو درگاهي وجود دارد كه از درگاهي سمت راست به وسيلة راه پله ميتوان به بالاي بنا راه يافت. بناي امامزاده سيد صلاحالدين در 3 كيلومتري روستا بر روي تپهاي واقع شده و اطراف آن را گورستان عمومي فرا گرفته است. بر روي سنگ قبرهاي قديمي گورستان نقشهايي از بزكوهي، تفنگ، شانه، مهر، تسبيح، قليان و غيره مشاهده ميشود. بناي امامزاده 200 سال قدمت دارد و مصالح آن از قلوه سنگ، آجر و گچ است. از جمله آداب قديمي مربوط به عيد نوروز در روستاي پشت قلعه، برگزاري مراسم آتشافروزي و قاشقزني در چهارشنبهسوري است. استقبال سال نو با پوشيدن لباسهاي نو در روز اول نوروز و ديد و بازديد از بزرگ خاندان آغاز ميشود و روز آخر ايام نوروز نيز با رفتن به دامان طبيعت در سيزده بدر پايان مييابد. مراسم عروسي شامل دزيراني، دامادچري و سور عروسي است. در مراسم دزيراني كه نام ديگر آن خرج برين است، شيرينيها و هداياي داماد به عروس مشخص ميشود. پس از آن، مراسم دامادچري با دعوت داماد به خانه عروس آغاز ميشود. در اين مراسم، برادر عروس داماد را همراهي ميكند. در اصطلاح محلي چري به معني دعوت است. مراسم سور عروسي معمولاً در روزهاي پنجشنبه و جمعه كه روزهاي خوش يمني هستند برگزار ميشود و اقوام و بستگان عروس و داماد به جشن ميآيند. در اين روز دهلچيها به نواختن دهل ميپردازند و مدعوين پايكوبي ميكنند و هر از گاهي يكي از نوازندگان، اسامي افراد تازه وارد را به زبان ميآورد و شاواز (شاباش) ميگيرد. همچنين در اين روز جهيزيه عروس را به همراه چند سوار كار به خانه داماد ميفرستند. در روستاي پشت قلعه انواع بازي و ورزشهاي محلي از قبيل پلان، چوز، قلان و كلاه وروان رواج دارد. در ميان مردم روستاي زيباي پشت قلعه انواع موسيقي و ترانههاي محلي كردي رايج است كه مهمترين آنها شامل هوره، نغمههاي محلي و موسيقي چمري است. هوره نوعي موسيقي رايج در ميان شكارچيان، كوهنوردان، دهقانان و چوپانان است كه شامل بيتخواني و شعرخواني در وصف دلدادگي و دلاوري است. نغمههاي محلي، اشعاري به زبان كردي است كه همراه با موسيقي خوانده ميشوند. موسيقي چمري، نوعي موسيقي حزنآلود است كه در مراسم عزاداري نواخته ميشود. پوشاك مردم روستا بسيار زيبا است و در طرحها و رنگهاي متنوع تهيه ميشوند. پوشش زنان شامل سرپوش يا عرقچين، گل وني ـ تاكاري، سرون، هبه (نوعي سرون)، بان سري (نوعي از روسري مخصوص دختران كم سن و سال)، مهقنا و بالاپوش، قهتره و تنپوش (نوعي تنپوش آستيندار جلوباز)، يل (نوعي كت زنانه) و سخمه (نوعي جليقه) ميباشند. پوشش مردان شامل عرقچين، لچك (براي سربند)، فرجي، هنگل، شوالو كرواس براي تنپوش، قهتره و ستره و به پشت براي بالاپوش و گيوه و كلاش به عنوان پاپوش ميباشد. مهمترين صنايع دستي اين روستا شامل گليمبافي، جاجيمبافي، نمدمالي، چيت بافي و قاليبافي است. ترخينه، كباب محلي، قورمه، بژي برساق، شلكينه و آبگوشت از مهمترين غذاهاي محلي روستاي پشت قلعه هستند. ترخينه، تركيب بلغور و دوغ ترش، گوجه، فلفل و ماش است؛ اين غذا در روزهاي برفي پخته و مصرف ميشود. شلكينه، آرد و روغن حيواني مخلوط شده است كه بر روي ساج پخته ميشود. بژي برساق، شيريني محلي است كه با آرد گندم، تخممرغ، شكر، روغن، زيره، رازيانه و شير تهيه ميشود. دسترسي: اين روستا از طريق شهر آبدانان و پس از طي 3 كيلومتر قابل دسترسي است. |
تنگ قير |
|
موقعيت و تاريخچه روستاي تنگقير از توابع بخش مركزي شهرستان شيروان و چرداول، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 36 دقيقه طول شرقي و 33 درجه و 45 دقيقه عرض شمالي، در 10 كيلومتري شمال شرقي شهر سرابله و در 50 كيلومتري شمال شرقي شهر ايلام قرار دارد. اين روستا از جنوب غربي به ارتفاعات خرمكوه و از شمال شرقي به ارتفاعات كوه بان هزار و تنگ منصوري محدود ميشود. آب و هواي روستاي كوهستاني تنگقير، در فصول بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در فصل زمستان سرد و خشك است. گذر رودخانة تنگ قير از داخل روستا، بر طراوت و زيبايي طبيعي محيط روستا ميافزايد. حوزة جغرافيايي شهرستان شيروان و چرداول و روستاي تنگ قير از قلمروهاي تاريخي استان ايلام است كه با پيشينة تاريخي دوران ساسانيان مرتبط است. كشف سفالينهها و ديگر اشياء قديمي در روستاي تنگ قير و وجود آثار قبرهاي مربوط به هزارة اول قبل از ميلاد، بيانگر تاريخ طولاني استقرار انساني در اين روستا است. مردم روستاي تنگ قير به زبان كردي سخن ميگويند، دين رسمي آنها اسلام است و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند. الگوي معيشت و سكونت براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي تنگ قير 102 نفر جمعيت داشته است كه در سال 1385، جمعيت آن حدود 900 نفر گزارش شده است. اقتصاد روستاي تنگ قير، بر پايه فعاليتهاي زراعي، دامداري، صنايع دستي و خدمات استوار شده است. اراضي روستا به صورت آبي و ديم كاشته ميشود. در پيرامون روستا اراضي مرتعي و بوتهزار نيز وجود دارد. عمدهترين محصولات زراعي و باغي روستا مشتمل بر گندم، لوبيا و برنج عنبربو و سردرختيهايي مانند انگور، گردو، سيب و گلابي است. انواع محصولات لبني به خصوص روغن حيواني از مهمترين فرآوردههاي دامي به شمار ميآيند. توليد صنايع دستي اعم از قاليبافي، گليمبافي و جاجيمبافي در فصول پاييز و زمستان توسط زنان روستا رواج دارد. روستاي زيباي تنگ قير در ميان دره استقرار يافته و بافت مسكوني متراكمي دارد. اكثر خانههاي روستا يك طبقه و سقفي مسطح دارند. در ساخت خانههاي مسكوني قديمي مصالح خشت، گل، سنگ، چوب و در ساخت خانههاي جديد مصالحي مانند سيمان، گچ، آهن استفاده شده است. جاذبههاي گردشگري روستاي تنگقير با برخورداري از موقعيت طبيعي و اقليم مناسب، مناظر و جلوههاي منحصر به فردي دارد. چشمانداز ارتفاعات و باغها به خصوص در فصول بهار، تابستان و پاييز سرشار از مناظر زبا و رنگهاي جذاب است. در زير به برخي از جاذبههاي طبيعي روستا اشاره ميشود: خرمكوه كه در جنوب غربي روستا قرار دارد، در فصل زمستان از برف پوشيده ميشود و دامنههاي آن در فصول بهار و تابستان از گلها و گياهان وحشي زيبا و درختان سرسبز كوتاه سرشار ميگردد. منظره جلوههاي طبيعي روستا، براي هر بينندهاي شگفتآور است. رودخانة چنارچ كه از شرق روستا ميگذرد، از به هم پيوستن رودخانههاي آب چيكا و دوآب در يك كيلومتري جنوب شرقي روستاي كلك جعفر تشكيل ميشود. حواشي اين رودخانه در فصول بهار و تابستان بسيار سرسبز و زيبا است و به زيستگاه فصلي جانوران و پرندگان تبديل ميگردد. تنگ منصوري كه پوشش گياهي و جانوري متنوعي دارد، از ديگر جاذبههاي طبيعي اين روستاست. در تنگ قير قبرهاي باستاني متعددي وجود دارد، كه قدمت آنها به هزاره اول قبل از ميلاد ميرسد. سفالهاي بسياري نيز در حوالي تنگ قير يافت شدهاند كه قدمتي طولاني دارند. زيارتگاه امامزاده سيد جعفر يكي از آثار ارزشمند و قديمي روستا است. اين امامزاده، در ميان مردم روستا ارزش و احترام والايي دارد. مردم اين روستا مانند ساير مسلمانان، در اعياد بزرگ ملي و مذهبي به جشن و سرور و در ايام عزاداري به سوگواري ميپردازند. از جمله مراسم ويژهاي كه در اين روستا برگزار ميشود ميتوان به مراسم چمر عروسي محلي اشاره كرد. در اين روستا نيز همانند ساير نقاط ايلام هنگام درگذشت شخصيتها و بزرگان قوم، مراسم چمر برگزار ميشود. فضاي مخصوصي براي برگزاري مراسم در نظر گرفته ميشود و در روز موعد اسباب و وسايل شخصي فرد متوفي را با اسب به ميدان ميآورند؛ بر ستون بلندي پارچههاي سياه ميآويزند و عكس متوفي را بر آن نصب ميكنند. سپس در زمين كه از قبل آماده شده زنن و مردان با فاصله از هم دايرهاي تشكيل داده و در آن ميايستند. نوازندگان، سرنا و دهل مينوازند و زنان مويهگر در وسط دايره قرار ميگيرند و اشعاري در وصف خصايل و شرح نيكوكاري فرد متوفي ميخوانند. شركتكنندگان در مراسم نيز آنها را همراهي ميكنند. در پايان مراسم به مدعوين شام احسان ميكنند. اين شام به شه وشيم، يعني شام عزا موسوم است. پس از آن، مكان مذكور به نام شخص متوفي و يا طايفه او مشهور ميشود، كه به آن چمرگاه يا چمريه ميگويند. مراسم عروسي در ميان مردم روستاي تنگ قير با آيينهاي خاصي همراه است و شامل چندين مرحله ميباشد. اين مراحل عبارتند از: خوازمني، دزيراني، پاگشا يا دامادچري، مراسم عقد و نكاح و عروسي يا سورچري كه هر يك آيين خاصي دارد. از انواع بازيهاي محلي رايج در روستا ميتوان به بازيهاي گروهي قلان، كلاوروان و پلان اشاره كرد. موسيقي هوره از ترانهها و نيايشهاي باستاني ايرانيان بوده است كه امروزه به شكل تغيير يافتهاي در روستاها و شهرهاي استان ايلام رواج دارد. موضوع ترانههاي حزنانگيز هوره كه در گويشهاي لري و كردي رواج دارند، شكايت از روزگار، فراق يار و مانند آن است. موسيقي چمري نيز نوعي موسيقي بسيار حزنانگيز است كه در مراسم چمر نواخته ميشود. ترانههاي گوراني، اشعاري شاد و طربناكاند كه همراه با موسيقي محلي اجرا ميشوند. از جمله ترانههاي معروف گوراني ميتوان به ترانههاي شاد، ترانههاي عاشقانه، توصيفي و ترانههاي حماسي اشاره كرد. ساز، دهل و كمانچه مهمترين آلات موسيقي رايج در منطقه هستند. پوشاك اغلب مردم روستاي تنگ قير همانند ساير مناطق كردنشين مشتمل بر انواع لباسهاي بومي و محلي رايج است. مردان ستره، شال كمر، كلاه، پيراهن، جافي و پاپوش برتن ميكنند. زنان روستايي نيز، دامني گشاد و پرچين ميپوشند كه با نوارهاي سياه و سفيد حاشيهدوزي شده است. پيراهن زنان روستايي معمولاً گلدار است كه بلندي آنها تا پشت پا ميرسد. بر روي اين پيراهنها معمولاً پيراهن بلندي به نام «جومه» ميپوشند. همچنين جليقهاي از جنس مخمل نيز بر روي جومه برتن ميكنند و كلاهي ازجنس مخمل حاشيهدوزي شده بر سر ميگذارند. زنان اين روستا هنگام ديد و بازديد چادر بر سر ميكنند. از غذاهاي محلي اين روستا ميتوان به ترخينه، كباب محلي، شلكينه، بژي برساق و انواع آبگوشت اشاره كرد. مهمترين صنايع دستي مردم اين روستا، بافت و توليد انواع قالي، گليم و جاجيم است. سوغات اين روستا نيز مشتمل بر محصولات صنايع دستي، برنج عنبربو، روغن محلي، كشك و انواع گياهان دارويي است. دسترسي: اين روستا از طريق شهر سرابله و شيروان قابل دسترسي است و جادههاي منتهي به اين روستا، از شهرهاي مذكور آسفالت است. |
|
|
موقعيت و تاريخچه روستاي حيدرآباد از توابع بخش مركزي شهرستان ايلام، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 34 دقيقه طول شرقي و 32 درجه و 32 دقيقه عرض شمالي، در 30 كيلومتري جنوب شرقي شهر ايلام قرار دارد. اين روستا از غرب و جنوب غربي به كوه وركبود و از جنوب شرقي به كوه كلاب محدود ميشود. روستاي كوهستاني حيدرآباد 1400 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. اقليم آن معتدل و كوهستاني است و در فصول بهار، تابستان و اوايل پايز، هوايي معتدل و در زمستان هوايي سرد دارد. رودخانة پرآب برآفتاب نيز در غرب روستا جريان دارد و طراوت و زيباي خاصي به آن ميبخشد. روستاي زيبا و ييلاقي حيدرآباد از نقاط خوش آب و هوايي است كه طي 200 سال اخير به روستا تبديل شده است. مردم روستاي حيدرآباد به زبان كردي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند. الگوي معيشت و سكونت براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي حيدرآباد 636 نفر جمعيت داشته است كه در سال 1385، به 600 نفر كاهش يافته است. اقتصاد روستاي حيدرآباد بر پايه فعاليتهاي زراعي، خدماتي و صنايع دستي استوار است. كشت آبي و ديم در روستا رواج دارد؛ اكثر اراضي روستا به صورت ديم كاشته ميشود. گندم، جو و برنج عنبربو مهمترين محصولات زراعي روستا است. انواع ميوهها نيز در آن، به عمل ميآيد. مراتع وسيع اطراف روستا، موجب رشد دامداري و رشد صنايع وابسته به آن شده است. پشم و انواع لبنيات، عمدهترين محصولات دامي روستا هستند؛ پرورش ماهي نيز در حاشيه رودخانه روستا انجام ميگيرد. بافت قالي، گليم، جاجيم و پارچههاي كتاني و همچنين نمد مالي در روستا رواج دارد. روستاي حيدرآباد، با بافت مسكوني متمركز در شيب ملايم تپهاي استقرار يافته است. خانههاي روستا معمولاً يك طبقه هستند و سقفي مسطح دارند؛ نهرهاي كوچك از ميان كوچههاي باريك روستا ميگذرد و طراوت خاصي به آن ميبخشد. شكل خانهها و كاربري فضاهاي آن از نوع معيشت و اقتصاد خانواده متأثر شده است، به طوري كه در ساخت خانهها، علاوه بر محل سكونت افراد خانواده، انبار علوفه، طويله و ديگر فضاهاي مورد نياز روستاييان نيز، طراحي و اجرا شده است. مصالح به كار رفته در بافت قديمي روستا، سنگ، چوب، خشت و گل ميباشد كه در اطراف روستا به وفور يافت ميشود. در ساخت خانههاي جديد از مصالحي مانند تيرآهن، سيمان و گچ نيز استفاده ميشود. جاذبههاي گردشگري چشمانداز كوهستاني، باغهاي گسترده، مزارع سرسبز و شاليزارهاي برنج، زيباترين جلوههاي طبيعي روستا را به نمايش گذاشتهان. مهمترين جاذبههاي طبيعي روستا عبارتند از: رودخانة حيدرآباد كه در كنار روستا جريان دارد و تمامي مزارع و باغهاي اطراف و داخل روستا را مشروب ميسازد. حواشي اين رودخانه محل زيست انواع آبزيان و پرندگان و بستر رشد انواع گلها و گياهان زيباست. ارتفاعات كبيركوه بخشي از رشته كوههاي زاگرس و از وسيعترين و زيباترين اكوسيستمهاي استان ايلام به شمار ميرود. پوشش گياهي و جانوري متنوع، منابع آبي غني، طبيعت بكر و چشماندازهاي طبيعي زيباي اين كوهستان، فضاي جالب توجهي براي ديدار گردشگران است. شاليزارهاي اطراف روستا، جلوهاي رويايي دارد و عطر برنج در فصل برداشت، سراسر روستا را فرا ميگيرد. در داخل و اطراف روستا، مزارع و باغهاي سرسبز و انبوهي وجود دارد كه مكاني بسيار زيبا و مناسب براي تفريح و تفرج گردشگران به شمار ميآيند. تنگ رازيانه، تفرجگاهي است كه در نزديكي روستا واقع شده و از درختان بلوط و انواع گياهان و گلهاي زيبا پوشيده شده است. عبور آب از ميان ديوارههاي سنگي آن، خنكي فرحبخشي را در تمام طول سال به گردشگران عرضه ميكند. دره پرآب هفتاو از 30 كيلومتري شهر ايلام شروع و تا ارتفاعات طولاب، امتداد مييابد. آميختگي جنگل و باغهاي ميوه، خصوصاً درختان گردو، همراه با چشمهها و رودهاي خروشان، چشماندازي زيبا به اين دره ييلاقي بخشيده است. اين دره هم از نظر جذب گردشگر و هم از نظر توليد محصولات باغي، از جمله منابع درآمدزا و مهم استان و روستاييان به شمار ميآيد. در فاصلة 2 كيلومتري درة هفتاو و در مسير جاده اصلي ايلام به دره شهر جنگل بكر و سرسبز مله پنجاب، و در ادامه همين مسير در منطقه پاكل گراب، در جوار ارتفاعات سيوان كوه، غار بره زرد واقع شده است. اين غار كه در قسمت صعبالعبور سيوان كوه قرار دارد، ستونةهاي متعدد استالاكتيتي و پردههاي نازك سنگي دارد. بعد از ورودي غار در فاصله 120 متري، 3 تالار بزرگ وجود دارد، تالارها به وسيله دالانهاي كوچك و كمعرض به يكديگر متصل شدهاند و طول هر يك از آنها در حدود 20 متر است. اين غار با آب و هوايي خنك بسيار ديدني است. انواع درختان كيكم، انجير كوهي، بنه، بلوط و همچنين گياهان دارويي شيرين بيان، گل گاوزبان و گون در پيرامون روستا يافت ميشود. حيات وحش روستا نيز، مشتمل بر گرگ، روباه، خرگوش، كبك و تيهو است. از مهمترين مراسم و آيينهاي مردم اين منطقه، برگزاري آيين چمر، مراسم عيد قربان، نوروز و عروسيهاي محلي است. مراسم ازدواج سنتي مردم روستا شامل مراحل مختلف خوازمني، دزيراني يا دستگيراني، دامادچري و عروسي يا سورچري است. از جمله بازيهاي محلي روستا ميتوان به پلان، قلان و كلاه وروان اشاره كرد. از صنايع دستي معروف روستا حيدرآباد قاليهاي زيبا و سفت بافت است. بافت گليم و جاجيم با طرحهاي ساده و زيبا و نمدمالي در ميان روستاييان رواج دارد كه عمدتاً بر روي آنها طرحهاي هندسي و نقوشي از حيوانات را نقش ميزنند. موسيقي در ميان مردم روستاي حيدرآباد، جايگاهي ويژه دارد و در مراسم مختلف شادي و غم از آوازها و سازهاي مختلف استفاده ميشود؛ از آن جمله ميتوان به هوره، نغمههاي محلي و نواي چمر اشاره كرد. ساز، دهل و كمانچه از جمله سازهاي رايج و مورد استفاده مردم روستا است. پوشاك مردان روستا شامل سربند (از جنس نخ و پنبهاي)، كلاه (از جنس نمد)، رانك و چوخه (كت و شلواري كه كت آن فاقد دكمه و شلوار آن گشاد است كه در ناحيه مچ پا تنگ ميشود و شالي بر دور كمر و روي شلوار ميبندند) و كفش و گيوه است. زنان نيز از سربند، پيراهنهاي چيندار بلند، شلوار (شبيه شلوار مردان)، كت و كلنجه (از جنس مخمل تزيين شده با نوارهاي رنگي و زيورآلات) و كفشهاي دستساز استفاده ميكنند. مهمترين غذاهاي محلي روستا عبارتند از: انواع كباب، قورمه، آبگوشت، ترخينه (تركيبي از گندم بلغور شده، برگ و ريشة شلغم، نمك، گل و گياهان معطر خشك شده، فلفل سبز، پياز، خمير نان، دوغ ترش يا ماست ترش، آب تازة گوجه فرنگي، زيره و زردچوبه). شلكينه (تركيبي از روغن حيواني، نان فطير بسيار نازك و بزرگ و شكر كه بر روي ساج، طبخ ميشود). بژي برساق: نوعي شيريني محلي كه با آرد گندم يا ذرت، شكر، تخممرغ، زعفران و زيره تهيه ميشود. دستري: اين روستا از طريق شهر ايلام با 30 كيلومتر فاصله و جادهاي آسفالت قابل دسترسي است. |
|
|
زنجيره عليا |
|
موقعيت و تاريخچه روستاي زنجيرة عليا از توابع بخش مركزي شهرستان شيروان و چرداول، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 34 دقيقه طول شرقي و 33 درجه و 49 دقيقه عرض شمالي، در 8 كيلومتري شمال شهر سرابله و 40 كيلومتري مركز استان (ايلام) قرار دارد. زنجيرة عليا از روستاهاي كوهپايهاي است كه از سطح دريا 1080 متر ارتفاع دارد. اين روستا آب و هواي معتدل كوهستاني دارد. روستاي زنجيره عليا يكي از روستاهاي قديمي استان ايلام است و تنگ باستاني زنجيره و امامزاده پيرحسين از آثار و يادمانهاي تاريخي و مذهبي آن به شمار ميروند. تنگ زنجيره در دورانهاي گذشته اهميت سوقالجيشي داشته و در هنگام حملات دشمنان به عنوان مكاني جهت موضعگيري دفاعي مورد استفاده قرار ميگرفته است. قدمت اين روستا به بيش از دو قرن ميرسد. مردم روستاي زنجيرة عليا به زبان كردي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند. الگوي معيشت و سكونت براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي زنجيرة عليا 2369 نفر جمعيت داشته است كه در سال 1385، به حدود 2800 نفر افزايش يافته است.با مهاجرت روستاييان به حدود 500 نفر كاهش يافته است. درآمد اكثر مردم روستاي زنجيرة عليا از طريق فعاليتهاي زراعي (عمدتاً ديم) تأمين ميشود. مهمترين محصولات زراعي روستا گندم، جو، برنج، صيفيجات و عمده محصول سردرختي روستا بادام و زالزالك وحشي است. آويشن، گون و گل گاوزبان از گياهان و رستنيهايي هستند كه جنبة داروي دارند. قاليبافي، گليمبافي و جاجيمبافي نيز در روستا رواج دارد. روستاي زنجيرة عليا در كوهپايه استقرار يافته و بافت مسكوني نسبتاً متراكم دارد. معماري روستاي زنجيرة عليا زيبا و جذاب است. خانههاي مسكوني در دامنة تپه و در جهت شيب طبيعي و نزديك هم ساخته شدهاند. عليرغم تركيب معماري سنتي و جديد، بافت كلي روستا هماهنگي و زيبايي خاصي دارد. فضاي غالب خانههاي روستا را عموماً اتاقها تشكيل ميدهند، اتاقها معمولاً بالاتر از كف حياط قرار دارند و از طريق ايوان قابل دسترسي هستند. ايوان خانهها به طور معمول از سنگ و چوب ساخته شده و حياط نيز فضاي وسيعي را به خود اختصاص ميدهد. نوع مصالح به كار رفته در بناي خانهها با توجه به قدمت آنها متفاوت است. خانههاي قديمي بيشتر از سنگ، خشت و يا گل ساخته شدهاند و سقفهاي مسطح چوبي دارند، اما در خانههاي جديد از تيرآهن، سنگ و سيمان استفاده شده است. جاذبههاي گردشگري از مهمترين جاذبههاي گردشگري روستاي زنجيرة عليا ميتوان به تفرجگاه بانكول و خرمه، حواشي رودخانة زنجيره و درههاي بالادست آن اشاره كرد. كوه بانكول كه جنگلهاي تنك دارد، در ناحية مهراب و در شمال ايلام قرار گرفته و در حدود 2304 متر ارتفاع دارد. رودخانههاي مورت، كنگير و آب زنگان از اين كوه سرچشمه ميگيرند. طبيعت اين كوه كه از سمت جنوب شرقي به كوه مانشت اتصال يافته، با در آميختن فضاي كوه و جنگل، مناظر و چشماندازي رنگارنگي را پديد آورده است. چشمههاي دره بالادست روستاي زنجيره از ديگر جاذبههاي طبيعي روستا به شمار ميرود كه در بهار و تابستان، به محل مناسبي براي استراحت و گذران اوقات فراغت گردشگران تبديل ميشود. تنگ باستاني زنجيره و همچنين بناي امامزاده پيرحسين از جمله آثار و جاذبههاي تاريخي و مذهبي روستا به شمار ميروند و قدمتي طولاني دارند. صنايع دستي روستاي زنجيرة عليا شامل انواع قالي، گليم و جاجيم در طرحها و رنگهاي متنوع است كه توسط زنان و مردان روستا بافته ميشوند. مردم روستاي زنجيرة عليا از لباسهاي محلي نيز استفاده ميكنند. پوشاك مردان شامل شلوار كردي و شال، گيوه، دستار و ستره است. زنان نيز لباسهاي محلي ميپوشند و سربندهاي مخصوص بر سر ميبندند. معمولاً بلندي پيراهن زنان به اندازهاي است كه بر روي پاي آنان ميرسد. زنان روستايي از چادر و روسري نيز استفاده ميكنند. مراسم چمر، مراسم عيد قربان و عيد نوروز و برگزاري مراسم عروسي محلي از مشخصههاي فرهنگي روستاي زنجيرة عليا است. بازيها و ورزشهاي محلي جايگاه ارزندهاي در ميان ساكنان روستا دارند. در گردهماييهاي روستايي، جشنها و بعضي مراسم خاص، برخي از بازيها نيز انجام ميشود. در روستاي زنجيره عليا پلان، قلان، كلاوروان و چوزر از بازيهاي مشهوري به شمار ميروند. موسيقي محلي ابزار بيان احساسات و منويات دروني مردم روستا است. انواع نغمههاي محلي در گويش كردي و لري با همراهي انواع سازها و دهل و هوره در ميان مردم روستا رواج دارد. دفنوازي از رايجترين نواهايي است كه در مراسم مذهبي و جشنها مورد استفاده قرار ميگيرد. زنان هنرمند روستاي زنجيرة عليا انواع غذاهاي محلي لذيذ و خوشمزه روستايي را ميپزند. انواع كبابهاي محلي، ترخينه، قرمه، بژي برساق، شلكينه و آبگوشت محلي از رايجترين غذاهاي روستاي زنجيرة عليا محسوب ميشوند. دسترسي: اين روستا از طريق شهر سرابله و شيروان، با جادهاي آسفالت قابل دسترسي است. |
سراب كلان |
|
موقعيت و تاريخچه روستاي سراب كلان از توابع بخش لومار شهرستان شيروان و چرداول استان ايلام، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 43 دقيقه طول شرقي و 33 درجه و 34 دقيقه عرض شمالي، در 12 كيلومتري جنوب غربي شهر لومار و 55 كيلومتري جنوب شرقي شهر ايلام قرار دارد. اين روستا از جنوب به كوه سيوان و از شمال شرقي به تپه كلاه كلان محدود ميشود. ارتفاع روستاي سراب كلان از سطح دريا در حدود 970 متر است و آب و هواي آن در فصول بهار و تابستان، معتدل و در پاييز و زمستان، سرد است. كشف آثار و بقاياي شهر مدفون شدة ماسبذان يا سيروان، در پيرامون روستاي سراب كلان، ضمن نشان از قدمت طولاني استقرار انساني در قلمرو اين روستا، اهميت تاريخي را ميافزايد. شهر ماسبذان، از جمله شهرهاي آباد زمان خود بوده است. بقاياي پلها، راهها و قلعههاي باستاني، معماري ارزشمند آن دوره را نمايان ميسازد. اين شهر پيش از اسلام تا قرن چهارم هجري قمري رونق داشته است. مردم روستاي سراب كلان به زبان كردي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند. الگوي معيشت و سكونت جمعيت روستاي سراب كلان براساس آخرين اطلاعات در سال 1385، به تعداد 1860 نفر اعلام شده است. اقتصاد روستا بر پايه فعاليتهاي زراعي، دامداري، باغداري، خدمات و صنايع دستي استوار است؛ زراعت آبي و ديم در روستا رواج دارد و عمدهترين محصولات آن، گندم و برنج ميباشد. فرآوردههاي دامي روستا شامل انواع لبنيات و روغن حيواني است. خاك حاصلخيز و آب و هواي مناسب موجب رونق باغداري در اين روستا شده و انواع ميوهها از محصولات آن است. زنان روستا ضمن همكاري در امور زراعي و دامداري به بافتن قالي، گليم و جاجيم نيز ميپردازند. يكي ديگر از صنايع دستي مردم روستاي سراب كلان، منبتكاري است. روستاي سراب كلان بر روي تپه استقرار يافته و بافت مسكوني متراكمي دارد. خانههاي روستاييان عموماً يك طبقه و به هم چسبيدهاند و وسعت هر خانه به موقعيت طبيعي زمين و توان اقتصادي صاحبان آنها بستگي دارد. به دليل به هم فشردگي و محدوديت فضا، كاربردهاي منازل روستاييان بسيار متنوع و گوناگون است. مصالح مورد استفاده در ساخت خانههاي روستا، عمدتاً از نوع آجر، خشت، سنگ و گل ميباشد كه از اطراف روستا تهيه ميشود. سقف خانهها با تيرهاي چوبي درخت بلوط و اندودي از كاهگل پوشيده شده است. در ساخت واحدهاي مسكوني جديد از مصالح جديد مانند آجر، گچ، سيمان و تيرآهن نيز استفاده ميشود. جاذبههاي گردشگري روستاي كوهستاني سراب كلان به دليل برخورداري از چشماندازهاي جذاب و متنوع طبيعي مانند جنگل، رودخانه و كوهستانهاي سرسبز و پوشيده از گياهان دارويي و گلهاي رنگارنگ، شرايط مناسبي را براي ديدار گردشگران فراهم آورده است. از جمله جاذبههاي روستاي سراب كلان ميتوان به موارد زير اشاره كرد: رودخانة سراب كلان: حواشي اين رودخانه خروشان كه از كوههاي اطراف سرچشمه ميگيرد، در فصول بهار و تابستان با سرسبزي و رنگآميزي گلهاي زيبا، چشمانداز بسيار زيبا و كمنظيري ايجاد ميكند. نغمه پرندگان و مناظر بكر به ويژه در نيمه اول سال، فضاي جذابي براي تفريح و تفرج گردشگران پديد ميآورند. جنگلهاي بلوط: جنگلهاي سرسبز و انبوه بلوط پيرامون روستا، از جاذبههاي طبيعي اين روستا به شمار ميآيند. در طولاب ميشخاص به دليل گستردگي پوشش گياهي، باغ و جنگل درهم آميخته و باعث ايجاد مناظر منحصر به فردي شده است. در كوهستان اطراف روستا درختاني از قبيل انجير كوهي، ون و كيكم و همچنين گياهان دارويي از قبيل شيرين بيان، گل گاوزبان، گل ختمي و گون ميرويند. حيات وحش منطقه نيز شامل حيواناتي مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، كبك و تيهو است. شهر باستاني ماسبذان يا «سيروان»، تا قرن چهارم هجري رونق داشته است. برخي از آثار و بقاياي شهر مزبور مانند پل و قلعه در حوالي روستا قابل مشاهده است و برخي از آثار آن مانند وسايل خانه و ابزارآلات نيز در زير خانههاي روستاييان مدفون است كه گاهي اوقات به صورت اتفاقي از زير خاك، خارج ميشوند. از اين رو، روستاي سراب كلان علاوه بر زيباييهاي طبيعي، اهميت تاريخي ويژهاي دارد. بقعه امامزاده حاجي حاضر در روستاي «حاجي حاضر» از روستاهاي همجوار سراب كلان واقع شده و مورد احترام مردم روستاهاي منطقه است. بناي امامزاده عباس منسوب به نوادگان امام سجاد (ع) بر روي تپهاي نسبتاً بلند، مشرف به روستاي عباسآباد و رودخانه سراب كلان قرار گرفته است. آرامگاه امامزاده سيدعلي نيز در نزديكي روستاي سراب كلان واقع شده است. مردم روستا اعياد قربان، فطر و عيد نوروز را مانند مردم نواحي ديگر ايران جشن ميگيرند. مراسم عروسي مردم روستا شكوه خاصي دارد و چندين روز به طول ميانجامد. از جمله اين مراسم ميتوان به «دياري» (روز خواستگاري)، «دَزُيراني» (روز تعيين شيربها)، «داماد چري» (روز دعوت از داماد به خانه عروس) و «سور» (روز عروسي و بردن عروس به حجله) اشاره كرد. از مهمترين مراسم مذهبي روستا، نوعي عزاداري ويژة مردان و بزرگان قوم به نام مراسم چمر است. همچنين در ميان مردم روستا، برخي بازيها و ورزشهاي بومي مانند قلان، كلاه وروان، پلان و چوزر نيز رواج دارد. موسيقي با زندگي مردم كرد زبان در آميخته است و در ميان مردم اين روستا نيز جايگاه ويژهاي دارد. از آوازهاي معروف محلي روستا، ميتوان به «هوره» اشاره كرد كه در زبان بومي و محلي به آن «كره» ميگويند و در وصف دلدادگي و فراق يار خوانده ميشود. اين نوع آواز در ميان چوپانان محبوبيت خاصي دارد. سازهاي محلي اين روستا، ني، دهل و دف است كه همراه با ترانهها و نغمههاي بومي و محلي در مراسم عروسي و عزاداري نواخته ميشود. پوشاك غالب مردم روستا لباسهاي محلي كردي است. مردان روستا از عرقچين، كلاه، لچك، فرنجي، شوال، كرواس، قهتره، ستره، به پشت، گيوه و كلاش استفاده ميكنند و پوشاك زنان عبارت است از: عرقچين يا كلاه، گل وني، تاكاري، مهقنا، قهتره، كمرچين، يل، نيمچه، كرواس، شرمله، شوال، كلاش. رايجترين غذاهاي محلي روستاي سراب كلان عبارتند از: ترخينه، قورمه، آبگوشت و شلكينه. از مهمترين شيرينيهاي محلي نيز ميتوان به بژي برساق اشاره كرد كه در كنار برنج عنبربو، روغن محلي و كشك به عنوان سوغات منطقه به وفور در دسترس است. صنايع دستي رايج اين روستا، مشتمل بر محصولات منبتكاري شده، قالي، گليم و جاجيم ميباشد. دسترسي: اين روستا از طريق شهرهاي لومار، سرآبله و ايلام قابل دسترسي است و جادههاي منتهي به اين روستا از شهرهاي مذكور آسفالت است. |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
قلعه والي |
|
موضوع : هنر و معماري تاريخ تأسيس : 1368- قاجاريه ساعات بازديد : ساعات اداري تعطيلات : جمعه ها و تعطيلات رسمي نشاني : ايلام – خيابان پاسداران – روبروي شهرداري تلفن : 3333220- 0841
|
|
|
موزه تاريخ طبيعي |
|
موضوع : علمي (نمايش گونه هاي جانوري ، گياهي ) تاريخ تأسيس : 1373 ساعات بازديد : ساعات اداري تعطيلات : تعطيلات رسمي نشاني : ايلام – بلوار مدرس – اداره كل حفاظت محيط زيست تلفن : 3332286-0841
|
|
|
موزه مركز فرهنگي دفاع مقدس |
|
موضوع : آثار و وسايل شهداء ساعات بازديد : ساعات اداري تعطيلات : روزهاي فرد و جمعه ها نشاني : ايلام – ابتداي بلوار شهيد مدرس – اداره كل بنياد شهيد استان ايلام تلفن : 2220171 – 0841
|
صنايع دستي استان ايلام |
|
استان ايلام منطقهاي عشايرنشين است و صنايع دستي آن به ويژه گليم گل برجسته شهرت ملي دارد. از مهمترين صنايع دستي استان كه به دست هنرمندانة زنان و دختران خصوصاً در نواحي ايلام، درهشهر، شيروان و چرداول بافته ميشود ميتوان به اين موارد اشاره كرد: فرش كرك، ابريشم، گليم گل برجسته، جاجيم، نمد، فرنجي، قتره، صنايع چوبي و ...
|
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر دشتهاي ايلام |
|
در اين استان دشتهاي كم وسعتي وجود دارند كه مهمترين آنها دشتهاي ايلام، شيروان، چرداول و هليلان است. در اين مناطق هب علت دسترسي به آبهاي سطحي، شهركها و اباديهايي با تراكم بالاي جمعيت وجود دارند. دشتهاي ديگر منطقه عبارتاند از: صالح آباد، مهران، محسن آباد، نصيريان، دهلران، موسيان و دشت عباس كه از نوع دشتهاي آبرفتي و رسوبي كنار رودخانه هستند. اغلب اين دشتةا، خاك رسي با صخامت زياد دارند. |
|
كبير كوه |
|
كبير كوه رشته كوه ممتدي است كه بخشي از كوهستان عظيم زاگرس را تشكيل ميدهد. اين رشته از ديوارهاي جنوبي درة رودخانة آب آفتاب و كنجان چم شهرستان مهران شروع شده و رو به سوي جنوب شرقي تا درة رودخانة كرخه در دهستان الوار گرمسيري از شهرستان خرمآباد لرستان ادامه مييابد. دامنههاي شمالي و شمال شرقي آن به درههاي رودخانة سيمره، كرخه و دامنههاي جنوب و جنوب غربي آن به مرز ايران و عراق منتهي ميگردد. درة كنجان چم تا درة رودخانة كرخه 175 كيلومتر و عرض آن در حد فاصل رودخانه سيمره يا كرخه تا مرز ايران و عراق بين 45 تا 80 كيلومتر است. اين كوهستان پهنهاي به وسعت 9500 كيلومتر مربع را زير پوشش قرار داده است. اين رشته كوه از شاخههاي بسياري تشكيل يافته كه به سمت غرب و جنوب غربي از ارتفاع آنها كاسته ميشود و بلندترين آنها كه خطالرأس رشتة مزبور را تشكيل ميدهند در بخش شرقي آن واقع شدهاند. بلندترين اين كوهها، قلهاي به نام كبير كوه است كه 2790 متر ارتفاع دارد و در 18 كيلومتري شرق روستاي اركواز واقع شده است. از اين رشته كه كوهستان وسيعي را تشكيل داده است، رودخانههاي فراواني سرچشمه ميگيرند و اكثراً به خاك عراق وارد ميشوند و تعداد ديگري از رودخانهها نيز به رودخانههاي سيمره و كرخه ميپويندند. براي سعود به بلندترين قلة اين كوه ميتوان از راه اتومبيلرو ايلام به دره شهر و از طريق روستاي بهرامخاني و راه كولم بالا به روستاي گوران و پس از طي گردنه پينه به خطالرأس رشته مزبور دست يافت و از سر گردنه، خطالرأس مزبور را به سوي شمال غربي به طول 5/12 كيلومتر طي كرد تا به قله رسيد. |
كوه اهوران |
|
كوه اهوران در 83 كيلومتري شمال شرقي ايلام واقع شده است. ارتفاع اين كوه 2120 متر است. اين كوه از درة جزمان رود در غرب شروع شده و به طول 24 كيلومتر رو به سوي جنوب شرقي كشيده ميشود و در آن جا به كوههاي كوليته و كازهتر ميپيوندند.
|
|
|
كوه بانكول |
|
كوه بانكول در ناحية مهراب، در 10 كيلومتري شمال ايلام واقع شده است. ارتفاع اين كوه 2304 متر است. رودخانههاي مورت، گنگير و آب زنگاون از كوه بانكول سرچشمه ميگيرند. اين كوه نيمه جنگلي از شمال غربي به سوي جنوب شرقي با طول 30 كيلومتر و با عرض متوسط 6 كيلومتر كشيده شده و از سوي جنوب شرقي به كوه مانشت متصل است. راه اتومبيلرو كرمانشاه به ايلام از غرب آن ميگذرد.
|
كوه چمنگير |
|
كوه چمنگير در ناحية شيروان و در فاصلة 22 كيلومتري جنوب شرقي ايلام واقع شده است. ارتفاع كوه چمنگير 2578 متر است. اين كوه سرچشمه رودخانههاي گراب و چرداول ميباشد. اين كوه از جنوب شرقي به كوه سيوان و از شمال غربي به كوه قلارنگ متصل ميشود و جزو رشتة كبير كوه از كوهستان زاگرس به شمار ميآيد.
|
كوه شرهزول |
|
كوه شرهزول در ناحية چوار در 23 كيلومتري شمال غربي شهرستان ايلام واقع شده است. ارتفاع اين كوه حدود 2050 متر است و به صورت رشتة نسبتاً طويلي به درازاي 41 و پهناي متوسط آن 5 كيلومتر از شمال غربي به جنوب شرقي امتداد و گسترش يافته است. دهستان چوار در جنوب و دهستانهاي سهراب و مركزي در دامنههاي شمالي اين كوه جاي گرفتهاند. بخش شمالي غربي آن از جنگلهاي بلوط پوشيده شده است. رودخانههاي گنگير، كلال رود، كزاب و مورت از اين كوه سرچشمه ميگيرند.
|
|
|
كوه قلاجه |
|
كوه قلاجه در 41 كيلومتري شمال غربي ايلام واقع شده است. ارتفاع اين كوه از سطح دريا حدود 2050 متر است. اين كوه كه از سوي شمال غربي به طرف جنوب شرقي كشيده شده از سوي جنوب شرقي به كوه كلهجمن متصل ميشود. اين كوهستان دهستان آسمان آباد را در دامنههاي جنوبي خود جاي داده است و جادة كرمانشاه - ايلام آن را قطع ميكند. رودخانة آب چيكا از دامنههاي شمالي و رودخانة آب آسمان آباد از دامنههاي جنوبي اين كوه سرچشمه ميگيرند. بخشي از اين كوه به وسيلة جنگلهاي بلوط پوشيده شده است.
|
|
|
|
كوه قلارنگ |
|
كوه قلارنگ در فاصلة 11 كيلومتري شمال ايلام واقع شده و 2473 متر ارتفاع دارد. رودخانههاي آب آفتاب و آب زنگوان از اين كوه سرچشمه ميگيرند. اين كوه از غرب به كوه مانشت و از جنوب شرقي به كوه چمنگير متصل است و جزو رشتة كبير كوه به شمار ميرود.
|
|
|
كوه مانشت |
|
كوه مانشت در 6 كيلومتري شمال شرقي ايلام واقع شده و ارتفاع آن 2629 متر است. از اين كوه، رودخانههاي مورت و آسازنگان سرچشمه ميگيرند. اين كوه از شمال غربي به كوه بانكول و از جنوب غربي به كوه گاوه راه متصل است و دامنههاي شرقي و غربي آن را جنگلهاي بلوط پوشانيده است.
|
كوه دينار كوه |
|
دينار كوه در 25 كيلومتري شمال دهلران واقع شده و ارتفاع آن 1955 متر است. اين كوه به صورت قوسي از شمال به جنوب و سپس به سوي شمال غربي كشيده شده و ناحية آبدانان را در دامنة شرقي خود جاي داده است. رودخانههاي دهبانه، آب سيول، آب خزينه و آب گلگل از اين كوه سرچشمه ميگيرند. اين كوه از جنوب شرقي به سياه كوه متصل ميشود و كوه دال در دامنة شمال غربي آن واقع شده است.
|
|
|
كوه بهار آب |
|
كوه بهار آب در ناحية چرداول در 34 كيلومتري شمال شرقي شهرستان ايلام واقع شده است. اين كوه با ارتفاع 1970 متر جزء كوهستان زاگرس به شمار ميرود.
|
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر درياچه دوگانه سياه گاو |
|
درياچه «دوگانه سياه گاو» در فاصله 8 كيلومتري «سراب باغ آبدانان» واقع شده است. اطراف اين درياچه را دشت ها و كوه هاي نسبتا مرتفع فرا گرفته است. جلوه هاي بهاري و پاييزي اين درياچه جذاب و ديدني است. گلزارهاي حاشيه درياچه و پرندگان وحشي آن، گردشگاه جالب توجهي را به وجود آورده اند.
|
درياچه هاي سدها |
|
درياچه هاي سدهاي استان عبارتند از: ● درياچه سد چم گردلان، در ايلام. ● درياچه سد كنجانچم، در مهران. ● درياچه سد سيمره، در ايلام.
|
|
|
رودخانه آب چيكا |
|
اين رودخانه از چشمهسارهاي غربي روستاي گواور در 45 كيلومتري شمال غربي ايلام سرچشمه گرفته و از درههاي شمال شرقي كوه قلاجه به سوي مناطق گوهر و منصور روان ميشود. در منطقة منصوري نيز چشمهسارهاي متعدد دامنة كوه ملينجه در آن ميريزندو سپس به سوي منطقة چالاب سرخ جاري ميشود و پس از مشروب ساختن تعدادي از روستاها در 31 كيلومتري شمال شرقي ايلام با رود دو آب در هم آميخته و رودخانة چنارچ را تشكيل مي دهد. طول اين رودخانه 50 كيلومتر و ارتفاع سرچشمه آن از سطح دريا 1550 متر است كه با شيب متوسط 8/0 درصد جريان دارد.
|
زنگاون |
|
اين رودخانه از دامنة شمالي كوه بانكول در 13 كيلومتري شمال ايلام سرچشمه گرفته و پس از مشروب ساختن روستاهاي تارزان بالا و پايين از كنار روستاي كليكلي ميگذرد و سپس تعدادي از از روستاها را مشروب ساخته و با عبور از روستاي خزينه تغيير مسير داده و رو به شمال شرقي از ميان درة تنگي ميگذرد و در ضمن راه روستاي پنابر را پشت سر گذاشته و در شمال روستاي گاورين به رودخانة چرداول ميريزد. طول رودخانه 45 كيلومتر و ارتفاع سرچشمة آن از سطح دريا 1500 متر است و با شيب 4/1 درصد جريان دارد.
|
|
|
رودخانه تلخاب |
|
اين رودخانهها از چشمهسارهاي دامنة كوههاي اللهخدا و تالوار واقع در مناطق بولي زنگيبان، سرچملو و كاني دلدل، در 45 كيلومتري شمال غربي ايلام سرچشمه ميگيرد و پس از عبور از چمن بولي در فاصلة 61 كيلومتري غرب ايلام از مرز ايران خارج شده و به عراق وارد ميشود. طول رودخانه تا مرز ايران و عراق 43 كيلومتر و ارتفاع سرچشمة آن از سطح دريا1280 متر است.
|
رودخانه جزمان رود |
|
اين رودخانه از تلاقي رودهاي اهوان و هزارخاني در روستاي سرجوب، در 76 كيلومتري شمال شرقي ايلام به وجود ميآيد و از تنگ چنار عبور ميكند و روستاهاي پشت تنگ و چنار را سيراب ميسازد و در جنوب روستاي چنار با ريزابة نسبتاً بزرگي مخلوط ميشود و به سوي منطقة جلالوند جريان مييابد و ضمن درآميختن با ريزابههاي متعدد از كنار روستاهاي عبور ميكند و در روستاي چنار اللهقلي به رود سيمره ميريزد. طول اين رودخانه 30 كيلومتر و ارتفاع سرچشمة آن از سطح دريا 1270 متر است.
|
رودخانه چرداول |
|
رودخانة چرداول از پيوند رودهاي چنارچ و آب آسمان در روستاي چشمه كبود، در 22 كيلومتري شمال شرقي ايلام تشكيل ميشود و پس از عبور از دهستان چرداول و مشروب ساختن تعدادي از روستاها در دامنه جنوبي كوه وله باز در 7 كيلومتري شمال شرقي لومار به رود سيمره ميريزد. طول اين رودخانه 22 كيلومتر و ارتفاع سرچشمه آن از سطح دريا 900 متر است.
|
رودخانه چنارچ |
|
اين رودخانه از به هم پيوستن رودخانههاي آب چيكا و دو آب در يك كيلومتري جنوب شرقي روستاي كلك جعفر تشكيل ميشود و پس از عبور از درههاي ميان كوه بانهزار در شرق و كوههاي خورمه و سپاه پير در غرب و درآميختن با د ريزابة نسبتاً كوچك در روستاي چشمه كبود، با رودخانة آب آسمان مخلوط شده و رودخانة چرداول را تشكيل ميدهد. طول اين رودخانه 20 كيلومتر است و ارتفاع سرچشمه آن از سطح دريا 1150 متر است.
|
|
|
|
رودخانه خوش |
|
اين رودخانه از تلاقي كلال رود و گيلال كورگه در 25 كيلومتري غرب ايلام تشكيل ميشود و در دامنة شرقي كوه كاچ با رودخانة چوار مخلوط ميشود و پس از سيراب ساختن روستاي چشمه سار، كوه سه كورند را از دامنة جنوبي دور ميزند و ضمن آميختن با ريزابههاي متعدد در 54 كيلومتري جنوب غربي ايلام از مرز ايران و عراق خارج ميگردد و در دشت عراق پراكنده ميشود. طول اين رودخانه تا مرز ايران و عراق 50 كيلومتر و ارتفاع سرچشمه آن از سطح دريا 650 متر است.
|
رودخانه آب مورموري |
|
اين رودخانه از 4 كيلومتري شمال غربي روستاي مورموري و 38 كيلومتري شمال شرقي دهلران سرچشمه ميگيرد و پس از عبور از روستاي مورموري به درة ميان كوه دالپري وارد ميشود و در 38 كيلومتري جنوب شرقي دهلران به رودخانة چيخواب ميريزد. طول رودخانه 25 كيلومتر و ارتفاع سرچشمة آن از سطح دريا 550 متر است.
|
|
رودخانه چنگوله |
|
رودخانه چنگوله از تلاقي رودهاي تنگ خشول و تنگ كورتو واقع در 53 كيلومتري شرق مهران تشكيل ميشود و به سوي جنوب غربي روان ميگردد. نخست با آب تيمه مخلوط ميشود و پس از عبور از كنار روستاي تيما، راه اتومبيلرو مهران به دهلران را قطع ميكند و در نقطهاي به فاصلة 80 كيلومتري شمال غربي دهلران از مرز ايران و عراق خارج شده و به كشور عراق وارد ميشود و در روستاي شيخ سعد به رود دجله ميريزد. طول اين رودخانه از دورترين سرچشمه تا مرز ايران و عراق 84 كيلومتر و از محل تشكيل تا مرز ايران و عراق 45 كيلومتر و ارتفاع سرچشمه آن از سطح دريا 150 متر است.
|
رودخانه نصريان |
|
اين رودخانه از دامنة كوه اناران در 42 كيلومتري شمال غربي دهلران سرچشمه گرفته و پس از گذشتن از درة ميان كوههاي برك كروي و باريك آب در 49 كيلومتري شمال غربي دهلران از مرز خارج شده و به خاك عراق وارد ميشود. طول اين رودخانه تا مرز عراق 25 كيلومتر و ارتفاع سرچشمه آن 1100 متر است.
|
|
رودخانه آب رگزاه |
|
اين رودخانه از چشمهسارهاي كوه پاري آب در شمال شرقي مهران سرچشمه ميگيرد و از درة جنوبي كوه بليجان ميگذرد و در روستاي پيرمحمد به رودخانه گاوي ميريزد. طول اين رودخانه 15 كيلومتر و ارتفاع سرچشمه آن از سطح دريا 1450 متر است.
|
|
|
1408
رودخانه آبدانان |
|
رودخانة آبدانان از دامنة كبيركوه و ديناركوه به ويژه سراب آبدانان، در 38 كيلومتري شمال شرقي دهلران و 9 كيلومتري شمال غربي شهر آبدانان سرچشمه ميگيردو پس از عبور از شهر آبدانان، روستاهاي سراب باغ و چمكبود، با رود خزينه در ميآميزد و به سوي جنوب روان ميگردد. در اين قسمت از از مسير با ريزابههاي چندي مانند آب گلگل در هم ميآميزد و درة جنوبي كوه شلت به رودخانة تلهزي تغيير نام ميدهد و به سوي درة شرقي سياه كوه و كوه خرگهي روان ميشود و از آن به بعد، رودخانة دويريخ ناميده ميشود. طول اين رودخانه 50 كيلومتر و ارتفاع سرچشمة آن از سطح دريا 1700 متر است.
|
|
|
1400
ساير رودخانههاي استان ايلام |
|
رودخانههاي سورك، شيروان، كازاب، كلال رود، هزار خاني، گيلال، كورگه، گيلال چيقاچلام و ... در شهرستان ايلام. رودخانههاي آب تختان، آب چلات، آب سيول، آب فتح، حزوزان، فسيل، گوران، دويريج، مال حافنري، ميمه، ورازان، و ... در شهرستان دهلران. رودخانههاي آب تيمه، آب مزاورد، آب كنات، تاشمورت، تلخاب، تنگ خشول، سياه آب، كلكلا و گدار خوش و ... در شهرستان مهران.
|
|
|
1412
رودخانه كاني شيخ |
|
شعبه اصلي اين رودخانه كه از كوههاي غربي بخش چوار سرچشمه ميگيرد در حدود 70 كيلومتر طول دارد. شاخه ديگري نيز به طول 20 كيلومتر، از ارتفاعات چقاامان سرچشمه ميگيرد و به شعبة اصلي ميپيوندد. رودخانه كاني شيخ پس از عبور از دامنة كوهها كاني شيخ از مرز ايران خارج ميشود.
|
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
|
|
|
|
چشمهسارهاي ايلام |
|
چشمهسارها از منابع آبهاي سطحي استان ايلام هستند كه در دامنه ارتفاعات جريان دارند. براساس نتايج آمارگيري جهاد سازندگي، تعدادي از آباديها از چشمههاي دائمي و تعداد ديگري از آباديها از چشمههاي فصلي استفاده ميكنند. تعداد چشمهها در مناطق كوهستاني زيادتر و در نواحي جلگهاي كمتر است. در اغلب موارد ديده شده است كه از آب چشمه به عنوان آب زراعي استفاده ميشود و چنانچه آب چشمه زياد باشد، چشمه به طور مستقيم به باغها، كرتها و مزارع كوچك صيفيكاري هدايت ميشود. چشمههاي دور از آباديها معمولاً به وسيلة آبراهههايي كه در مجموع رودهاي كوچي را تشكيل ميدهند و در اصطلاح محلي به آنها «گلال» گفته ميشود، به منظور آبياري گشتزارها به سوي روستاها هدايت ميشوند.
|
|
|
آبشار چم آو |
|
در فاصله 18 كيلومتري مسير ايلام به صالح آباد و در حد فاصل روستاي «چم آو» و منطقه عمومي «ماربره»، آبشار بلند و پرآبي از ميان تخته سنگ ها سرازير مي شود. آب اين آبشار از كوه هاي ايلام سرچشمه مي گيرد، و پس از طي مسافتي كوتاه به رودخانه «گدارخوش» مي ريزد.
|
|
|
آبشار آبتاف |
|
آبشار آبتاف در مسير «ميمه» به «پهله زرين آباد» شهرستان دهلران واقع شده است. آبشار آبتاف در زمره آبشارهاي زيباي استان ايلام است كه از پيرامون آن به عنوان تفرجگاه استفاده مي شود.
|
آبشار سرتاف |
|
آبشار سرتاف يكي از تفرجگاه هاي عمومي مردم ايلام به شمار مي آيد.
|
آبشار آبتاف |
|
آبشار آبتاف در مسير ميمه به پهلة زرين آباد شهرستان دهلران واقع شده است. آبشار آبتاف در زمرة آبشارهاي زيباي استان ايلام است كه از پيرامون آن به عنوان تفرجگاه استفاده ميشود.
|
آبشار سرطاف |
|
آبشار سرطاف در شهرستان ايلام واقع شده است و يكي از تفرجگاههاي عمومي مردم ايلام ميباشد.
|
|
غار اولهتاو |
|
اين غار، در 55 كيلومتري جنوب ايلام و در ارتفاعات «سيوان» واقع شده است. دهانة اين غار ناپيداست و در ميان يك ديوارة 30 متري قرار دارد، به همين خاطر براي دستيابي به آن، بايد با استفاده از وسايل فني سنگنوردي تا ارتفاع 45 متري صعود كرد.
|
غار انفجاري ايوان |
|
اين غار در بالا دست روستاي «كلهجو» شهرستان ايوان، در ميان صخرههاي سخت ديواره غربي كوهستان «بانكول» قرار دارد. ورودي غار تا عمق 5/1 متري، دالاني قوسي شكل و صعبالعبور است و گذر از آن بطور سينهخيز امكانپذير است. پس از عبور از اين مسير و ورود به تالاري بزرگ، غار به دو شاخه تقسيم ميشود. يكي از تالارها مانند دالاني است كه 5 متر ارتفاع و 10 متر عرض دارد و عمق آن تا حدود 40 متر از صخرههاي سنگي آهكي با استالاكتيت يا چكندههاي مخروطي پوشيده شده است. پس از آن يك سراشيبي عميق و تند از شاخة غربي شروع ميشود كه عمق آن هنوز شناسايي نشده است. لايههاي سنگي آهكي سقف غار كه به علت رطوبت و دماي داخل غار بر سنگها تأثير ميگذارد، باعث جدا شدن و سقوط آنها از سقف ميگردد. به همين دليل نيز نام غار به انفجاري معروف شده است. احتمال ميرود در عمق زيرين اين غار منابع غني آب به صورت حوضچهها و انبارهاي بزرگ ذخيره شده باشد.
|
غار تايَهگَه |
|
اين غار در 2 كيلومتري جنوب غربي روستاي «وري» در ميان درهاي كه منتهي به رودخانة جنوب روستا ميشودف قرار گرفته و تا مركز بخش ملكشاهي 15 كيلومتر فاصله دارد. عرض دهانة غار 25 متر، طول تالار ورودي (اصلي) آن 120 متر و بلندي سقف تا كف غار 33 متر است. كف غار از شن و سنگ پوشيده است، استالاكتيت (چكنده) و استالاگميت (چكيده) كه از رخسارهاي برجسته غارهاي آهكياند، در كف و سقف آن مشاهده ميشود. در فاصلة 10 متري ورودي غار استخر آبي قرار دارد كه محل جمع شدن سيلابهاي زمستاني است كه معمولاً به داخل غار سرازير ميشود. خفاشهاي زيادي نيز در اين غار زندگي ميكنند. اين غار به دوران دوم زمينشناسي مربوط است. ورودي اين غار از تالاري بزرگ شروع ميشود و انتهاي آن كمكم باريك شده و به قسمتهاي نامعلومي كه هنوز شناسايي نشدهاند، ختم ميشود.
|
غار چهلستون |
|
اين غار زيبا، در 30 كيلومتري شمال شرقي ايلام واقع شده است و يكي از ديدنيترين غارهاي طبيعي منطقه است. مساحت غار چهلستون 144 مترمربع و ارتفاعش 9 متر است. در داخل اين غار زيبا يك حوضچة آب شيرين وجود دارد كه عمق آن 3 تا 5 متر است. قنديلهاي سنگي زيبا و نقشهاي طبيعي درون غار، از جذابيت خاصي برخوردارند و شكوهي افسانهاي به آن بخشيدهاند. ديدار از اين غار زيبا، ميتواند براي هر بينندهاي دلپذير و خاطرهانگيز باشد.
|
|
|
غار خفاش |
|
اين غار در 3 كيلومتري شمال شرقي شهر دهلران در دامنة كوه مشرف به دره و چشمههاي آب گرم دهلران واقع شده است. اين غار به علت زندگي ميليونها خفاش در داخل آن، به غار خفاش معروف شده است. خفاشهاي آن از نوع دمدار و بزرگ هستند. اين غار دهليزهاي وسيعي دارد كه عمق بعضي از قسمتهاي آن به 400 متر ميرسد. غار خفاش دهلران يكي از غارهاي تاريخي عصر غارنشيني است كه بعدها به زيستگاه خفاشها تبديل شده است. موضوع مورد توجه در اين غار وجود تودة عظيم و ضخيم فضلة خفاش در كف غار است كه طي هزاران سال پديد آمده است و كشاورزان از آن براي تقويت زمينهاي زراعي استفاده ميكنند. غار خفاش در فهرست آثار ملي ثبت شده و مورد حفاظت ميباشد.
|
غار زينهگان |
|
غار شگفتانگيز زينهگان در 5 كيلومتري جنوب شرقي شهر صالح آباد و در فاصلة 52 كيلومتري جنوب شهر ايلام قرار دارد. اين غار با بيش از يك كيلومتر طول داراي آب فراوان، دهليزهاي آبگير، قنديلهاي متعدد و آبچكهاي طبيعي بسيار جالبي ميباشد و هواي داخل آن به ويژه در تابستان خنك و مطبوع است. در حالي كه منطقة صالح آباد در تابستان بيش از 40 درجه گرما دارد، اختلاف هواي بيرون غار با درون آن بسيار زياد است و به همين دليل آن را غار بهشت نيز مينامند. سرخسها، جلبكها، گلها و گياهان خودروي داخل غار، رنگ سنگها، پيچ و خم داخل غار، لبهاي به هم دوختة قسمتهايي از سقف غار همه و همه حكايت از شگفتيهاي طبيعت دارد. اين غار يكي از جاذبههاي مهم توريستي استان ايلام است.
|
|
|
|
غار قلاپيكه (قلعه پوكه) |
|
اين غار در نزديكي مسير اصلي جادة مهران - دهلران در ارتفاعات «انار» دهلران واقع شده است. دهانة غار بسيار تنگ است و دو دهليز دارد، كه طول دهليز اول بين 40-50 متر و طول دهليز دوم پس از طي 190 متر به بنبست ميرسد. ارتفاع غار حدود 16 متر و مساحت آن با توجه به تالارهاي عظيم موجود، حدود 2000 متر مربع است. در درون غار قلاپيكه چاههاي عميقي وجود دارد كه احتمال سقوط به درون آنها زياد است، لذا جهت دسترسي به درون اين غار بايد از وسايل ايمني و طناب استفاده كرد. طولانيترين قسمت غار حدود 300 متر است و وارد شدن به درون آن براي افراد مبتلا به بيماريهاي قلبي خطرناك است.
|
|
|
غارهاي ملك و كبوترلان |
|
اين غارها در ارتفاعات كبير كوه، با فاصلة 4 كيلومتر از همديگر، در مجاورت روستاي «آكره بيد زرين آباد» قرار دارند. طول غار ملك 300 متر و طول غار كبوترلان حدود 400 متر است. ارتفاع غارها بين 5 تا 30 متر و دهانة آنها چاه مانند است. در نتيجة حفاريهاي غيرمجاز از غار ملك استخوانهاي انسان و كوزههاي سفالي پيدا شده است. هر دو غار داراي ستونهاي استالاكتيت و استالاگميت زيبايي هستند. ساير غارهاي استان ايلام عبارتند از: غار پلنگ، غار تيره زرد و غار گُلگُل ملكشاهي.
|
1