به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

نقش رستم

   

 

 
نقش رستم
 

در امتداد نقش رجب و در انتهاي كوهستان معروف حاجي‏آباد، آثار تاريخي مهمي از دوره‏هاي عيلامي، هخامنشي و ساساني وجود دارد كه به دليل دور از دسترس بودن بنا، آسيب كمتري ديده است.
مهم‏ترين آثار باستاني اين ناحيه، نقش برجسته‏هاي مربوط به دوره ساساني در پايين كوه، آرامگاه‏هاي شاهان هخامنشي بر بالاي كوه و بناي سنگي چهارگوش بسيار موزون و استوار در سمت راست آن هستند. اين بناي چهارگوش را «كتيبة زردشت» نيز ناميده‏اند. چهار آرامگاه اين مكان را به داريوش، خشايارشا، اردشير اول و داريوش دوم نسبت مي‏دهند. در پايين كوه، هفت‏نقش برجسته حجاري شده كه مجالس مختلفي از دورة ساسانيان را نشان مي‏دهند. «بناي كعبة زرتشت» از مهم‏ترين آثار بي‏همتاي عهد هخامنشي به شمار مي‏رود كه از آسيب دوران به دور نمانده است.
دقت و تراش منظم تخت سنگ‏هاي بزرگ سفيد و تناسب شگرف اين بناي مهم از مهارت استادان عهد هخامنشي حكايت مي‏كند. برخي از باستان‏شناسان عقيده دارند كه بناي كعبة زرتشت محل حفظ آتش مقدس بوده است. برخي ديگر معتقدد كه آن را براي آرامگاه ساخته‏اند. در زمان شاپور اول، نوشته‏هايي به خط پهلوي و يوناني بر پايين ديوارهاي كعبة زرتشت حكاكي شده كه در آن‏ها از پيروزي‏هاي اين شهريار و مجاهدت‏هاي «اووكريتو» موبد معروف دوران وي در خاموش كردن نهضت‏هاي مذهبي مخالف آئين زرتشت سخن رفته است.
آرامگاه داريوش كبير داراي نبشته‏هاي مفصل ميخي، مشتمل بر نيايش اهورامزدا و مضامين بسيار عميق روحاني و معنوي است. داريوش كبير معتقدات ديني و اندرزهاي گرانبها و نام كشورهاي تابع خود را در اين سنگ نبشته بيان داشته و از اهورامزدا براي ملت خود نيكويي، راستي و بركت خواسته است. درون آن، جايگاه 9 مجسمه را به وضعي بسيار منظم و دقيق در سنگ كوه تراشيده‏اند و بيرون آن، مانند تمام آرامگاه‏هاي ديگر، صورت شاه را در حال نيايش بر فراز تخت شاهي نشان مي‏دهد. نمايندگان ملت‏هاي تابع ايران، تخت را بر بالاي دست نگاه داشته‏اند و خاصان و نزديكان شاهنشاه در پشت‏سر وي، يا در كنار تخت، قرار دارند و روبروي او آتش مقدس قرار گرفته است.
نقش برجسته‏هاي كوه عبارتند از:
نقش اول ـ تصوير نرسي (296 تا 304 ميلادي) پسر شاپور اول را نشان مي‏دهد كه حلقة شهرياري را از مظهر آناهيتا (ناهيد) دريافت مي‏كند.
نقش دوم ـ اين حجاري در زير آرامگاه داريوش بزرگ قرار دارد و مشتمل بر دو مجلس است كه به وسيلة خطي نسبتاً باريك از يكديگر جدا مي‏شوند و هر دو مجلس شبيه يكديگرن. تصوير بالايي (276 تا 239 ميلادي) بهرام دوم را در جنگ با دشمن نشان مي‏دهد.
نقش سوم ـ بزرگ‏ترين و مجلل‏ترين حجاري عهد ساساني در نقش رستم، مشتمل بر صحنة پيروزي شاپور اول (242 تا 271 ميلادي) بر والرين امپراتور روم را نشان مي‏دهد. در اين حجاري شاپور اول با كمال حشمت بر اسب نشسته و والرين در مقابل او زانو زده است. يك رومي كه تصور مي‏رود سيرياديس يا كرديايس رقيب والرين باشد، جلو اسب ايستاده و شاهنشاه ايران دست به سوي او دراز كرده است و ظاهراً حلقه فرمانروايي كشور روم شرقي را به وي مي‏سپارد. پشت سر شاپور، نبشته‏اي به خط پهلوي و تصوير اووكريتو، موبد نيرومند دوران وي ديده مي‏شود. اين نبشته هم مانند نبشتة كعبة زردشت از نام و نشان و مجاهدت‏هاي شاپور در راه استحكام مباني آيين زردشت حكايت مي‏كند.
نقش چهارم ـ اين نقش، پيروزي هرمز دوم شهريار ساساني را نشان مي‏دهد كه دشمن خود را با اسب روي هم غلتانده است. بالاي اين نقش، آثاري ديگر به جا مانده كه از شواهد تاريخي مي‏توان احتمال داد كه نقش برجستة شاپور دوم يعني شاپور ذوالاكتاف (310 تا 379 ميلادي) باشد و چيز ديگري از موضوع حجاري و تعداد اشخاص آن معلوم نيست.
نقش پنجم ـ پيروزي بهرام دوم را بر دشمن نشان مي‏دهد.
نقش ششم ـ اين نقش، اهميت بسيار دارد: يك نفر تمام قد ايستاده و سمت چپ وي يك سر و صورت ديده شده است.
نقش هفتم ـ آخرين نقش كه در واقع، نخستين نقش ساساني است نقش حجاري شدة مجلس اردشير بابكان (226 تا 242 ميلادي) است كه حلقة شهرياري را از مظهر اهورا مزدا مي‏گيرد.

 
2540

   

1

استان گلستان

استان گلستان  

موقعيت جغرافيايي و تقسيمات سياسي استان

استان گلستان با مساحتي معادل 22000 كيلومتر مربع، در قسمت شمال شرقي كشور واقع شده است. اين استان از شمال با درياي خزر (مازندران)، از شرق با استان خراسان، از غرب با استان مازندران و از جنوب با استان سمنان همسايه است.

جغرافياي طبيعي
بخش بيشتر استان گلستان آب‌وهواي معتدل مديترانه‌اي دارد ولي جلگه گرگان به لحاظ مجاورت با صحراي تركمنستان، دوري از دريا و كاهش ارتفاعات، آب و هواي نيمه بياباني و گرم دارد. استان گلستان از نظر ناهمواري به سه ناحيه زير تقسيم مي‌شود: ناحيه كوهستاني: اين ناحيه از ارتفاع 500 متري تا بيش از 3000 متر را در بر گرفته و پوشيده از گونه‌هاي جنگلي و مرتعي است. ناحيه كوهپايه‌اي: اين ناحيه شامل تپه‌هاي كوچك بادرفت، تپه‌ماهورها و بدبوم‌ها است كه پوشيده از اراضي جنگلي هستند.ناحيه جلگه‌اي و اراضي پست: ارتفاع اين ناحيه در حاشيه درياي مازندران و خليج گرگان پايين‌تر از سطح درياي آزاد است و به تدريج به سمت شرق به ارتفاع افزوده مي‌شود. اين منطقه محل استقرار شهرها و اكثر روستاهاي استان است. اين ناحيه به لحاظ تراكم جمعيت، اراضي كشاورزي، صنايع و دامپروري از اهميت بسزايي برخوردار است.

جغرافياي اقتصادي
اين استان يكي از قطب‎هاي كشور در زمينه‎هاي كشاورزي، دامداري و صنايع وابسته به آنها مي‎باشد.


جغرافياي انساني
براساس آخرين تقسيمات كشوري اين استان داراي 11شهرستان، 21 بخش، 24 شهر، 50 دهستان و 987 آبادي داراي سكنه است.جمعيت استان براساس آخرين سرشماري انجام شده 1627208 نفر است كه اين جمعيت 325/1 درصد جمعيت كل كشور محسوب مي شود از اين تعداد 3/41 درصد ساكن نقاط شهري و 2/58 درصد ساكن مناطق روستايي و 5/0 % غيرساكن و عشاير هستند و تراكم نسبي جمعيت استان 62/79 نفر در كيلومتر مربع است

جغرافياي سياسي
براساس آخرين تقسيمات كشوري در سال 1375، استان گلستان داراي 6 شهرستان، 16 شهر، 15 بخش، 42 دهستان و 999 آبادي داراي سكنه بوده است. شهرستان‏هاي استان گلستان عبارتند از: بندر تركمن، علي‏آباد، كردكوي، گرگان، گنبد كاوس و مينودشت.

1
X