به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

صنايع دستي و هنرهاي سنتي رشتخوار

در شهرستان رشتخوار انواع مختلفي از هنرهاي سنتي و صنايع دستي توليد مي‌شود كه غالبا در كارگاه‌ها‌ي كوچك و مجموعه‌ها‌ي توليد روستايي به وجود مي‌آيند. از مهم ترين اين توليدات دستي و بومي‌ مي‌توان به بافت فرش‌ها‌ي دستباف، گليم‌ها‌ي منقوش و الوان، انواع فرآورده‌ها‌ي نمدي نظير زيرانداز، كلاه، بالاپوش اشاره كرد. همچنين فرت بافي و جاجيم بافي نيز يكي ديگر از توليدات دستي حائز اهميت در اين شهرستان به شمار مي‌رود.

1

دره ييلاقي زير غرقاب

دره ييلاقي زير غرقاب در فاصله تقريبي ۸ كيلومتري شمال شهر رشتخوار واقع شده است. اين ناحيه كوهستاني و كوهپايه اي داراي آب و هوايي مطلوب و مفرح است كه رودخانه اي فصلي در فصول گرم سال باعث طراوت هواي آن مي‌شود. آب و هواي مناسب، اين ناحيه را از پوشش متنوعي از جمله گياهان خودرو، باغ‌ها‌ي ميوه و درختان غيرمثمر سرشار كرده است. مناظر طبيعي دره ييلاقي زير غرقاب چشم اندازهايي را به وجود آورده كه توجه گردشگران را به خود جلب مي‌كند.

1

مناظر طبيعي سد شهيد يعقوبي

اين سد روي رودخانه كال سالار ساخته شده و هدف ايجاد آن توسعه و بهبود كشاورزي در اراضي پايين دست سد و همچنين مهار سيلاب رودخانه كال سالار بوده است. اين سازه از نظر ساختار از نوع خاكي- سنگ ريزه اي با هسته رسي است. وجود اين سازه و فراواني آب سبب پراكنش درختان، درختچه‌ها‌ و گياهان مختلف در اين منطقه شده كه با اين وضعيت گردشگران بسياري به عنوان تفرجگاه از اين مكان و طبيعت زيباي آن بهره مي‌برند.

1

آب انبار اكبرآباد

اين بنا در بخش مركزي و در دهستان رشتخوار به فاصله ۱۳ كيلومتري جنوب شرقي شهر رشتخوار واقع شده است. در جوار روستاي اكبر آباد آب انباري وجود دارد كه منتسب به دوره قاجاري مي‌باشد. آب انبار اكبرآباد شامل فضايي گنبدوار روي مخزن و فضاي منتهي به پاشير مي‌باشد. مخزن اين آب انبار شامل استوانه اي بزرگ به قطر تقريبا ۱۰ تا ۱۲ متر با پوشش آجر فرش و داراي دو ورودي است.

1

آب انبار بزرگ مركزي جنگل

اين سازه آبي كه در بخش جنگل از توابع رشتخوار و به فاصله ۹۰ كيلومتري از آن واقع است شامل مخزن آجري بزرگ با عمق زياد مي‌باشد كه به دليل گنجايش بسيار آب در آن به آب انبار مركزي معروف شده است. ورودي اين بنا مسدود شده اما در گذشته فضاي معماري آن مشتمل بر پلكان و پاشير نيز بوده است. اين آب انبار يادگارهاي قاجار در رشتخوار است

1

قلعه كريم آباد

بناي تاريخي قلعه كريم آباد در ۶ كيلومتري جنوب شهر رشتخوار قرار دارد. اين قلعه در دوره قاجار بنا شده و سازنده آن مشخص نيست. نماي بيروني اين اثر مشتمل بر ۴ برج مستحكم و تاسيسات و ابنيه فضاي داخلي آن نيز سالم است. ورودي قلعه بسيار ساده و تعدادي از اتاق‌ها‌ي موجود در آن آراسته به تزئينات رسمي‌بندي، گچي و نقاشي روي گچ مي‌باشد.

1

پل سالار

از جمله ابنيه تاريخي شهرستان رشتخوار پلي آجري است كه در ۲۰ كيلومتري جاده تربت حيدريه به رشتخوار واقع شده و از يادگارهاي معماري دوره قاجار مي‌باشد. اين اثر در گذشته محل عبور و تردد از رودخانه كال سالار بوده است. اما امروزه اين رودخانه خشك شده و تنها در مواقعي آب در آن جريان دارد. بنابر شواهد موجود پل سالار به سعي و اهتمام حسن سالارخان ياور بنا شده است.

1

تفرجگاه گرماب

اين مكان با طبيعتي زيبا در ۲۵ كيلومتري روستاي سعادت آباد داراي آبشاري خروشان با درختان پسته كوهي، زرشك، چنار كوهستان، بلوط، چشمه‌ها‌ي آب گرم معدني، گذرهاي پرپيچ و خم در دل نهرهاي آب زلال و گواراست. مزار پير ياهو از سالكان طريقت و تصوف در بلندترين نقطه كوه و نزديك به چشمه‌ها‌ي آب گرم قرار دارد كه هر سال پذيراي خيل ارادتمندان وي مي‌باشد.

1

خانه قديمي ‌قرايي

خانه حاجي خان ياور حاكم رشتخوار در داخل شهر و در خيابان امام خميني شمالي واقع شده است. اين سكونت گاه با وسعت ۲ هزار و ۲۰۰ مترمربع با توجه به كتيبه آن در دوره قاجار و به سال ۱۲۴۴ ه.ق ساخته شده و مشتمل بر ايواني با ۶ ستون، تزئينات كاشي كاري و آجر كاري است كه از جلوه اي خاص برخوردارند. فضاي پيرامون حياط مركزي به اتاق با شومينه‌ها‌ي زيباي گچي، مطبخ، انباري و… اختصاص يافته است.

1

مزار شيخ امان قلي

مزار شيخ امان قلي با فاصله كمي ‌از روستاي سنگان رشتخوار و در چند متري ضلع شمالي سنجان واقع شده است. شيخ امان قلي يكي از عرفاي زمان خويش بوده و از آن جا كه پيروزي نادرشاه را در حمله به هرات پيش بيني مي‌كند، پس از بازگشت نادر و مطلع شدن از مرگش، دستور ساخت مزاري را براي وي صادر مي‌كند. مزار شيخ، بنايي است با نماي خارجي ۸ ضلعي كه گنبد آن فرو ريخته است. ۸ ايوانچه با ابعاد متفاوت پيرامون بنا را فرا گرفته است. تزئينات اين بنا با استفاده از عناصر تزئيني آجركاري آراسته شده است.

1

شهر تاريخي جيزد

بقاياي محوطه جيزد در جنوب روستاي اكبرآباد در ۱۲ كيلومتري جاده رشتخوار به خواف قرار دارد. بقاياي اين شهر در محل به قلعه كهنه جيج مشهور و در حقيقت همان شهر جيزد است كه بنا بر نوشته فصيحي خوافي در زلزله مهيب سال ۷۳۷ هجري ويران شد. امروزه از خيل ابنيه شهر جيزد تنها تپه ماهورها، بخشي از ارگ و حصار شهر و برج‌ها‌ي اطراف با وسعت ۳ كيلومترمربع بر جاي مانده است همچنين پيرامون اين شهر خندقي نيز حفر شده است.

1
X