يكي از آثار مهم دوره صفوي در قزوين عمارت چهلستون يا كلاه فرنگي است كه در وسط باغ بزرگي قرار دارد و تنها كوشك باقي مانده از مجموعه كاخ هاي سلطنتي روزگار شاه طهماسب است. بنا ساختماني هشت گوش به مساحت تقريبي 500 متر مربع است كه براساس نقشه يك معمار ترك در دو طبقه ساخته شده و داراي تالارها و اتاق هاي كوچكي در هر طبقه است. نقاشي هاي ديواري طبقه اول نمونه اي از هنر نگارگري مكتب قزوين و داراي شهرت جهاني است. تالار بزرگ طبقه دوم با ارسي هاي پنج چشمه اي در چهار جهت اصلي به محوطه غلام گردش بالا مي پيوندد كه داراي سقف بلندي از خنچه پوش بوده است. از اين بنا هم اكنون به عنوان گنجينه ( موزه ) قزوين استفاده مي شود. گفته اند بناي هشت بهشت اصفهان با گرته برداري از اين اثر ساخته شده است.
موزه شهر قزوين در سال 1336 در بناي تاريخي چهلستون موسوم به عمارت كلاه فرنگي فعال شد و در سال 83 به ساختمان جديد موزه در بخشي از محوطه باغ فرهنگي چهلستون انتقال يافت. اين موزه آثار تاريخي كشف شده از دشت قزوين را به نمايش گذاشته است. آثاري از هزاره هاي سوم و چهارم قبل از ميلاد كه يادآور پيشينه تاريخي و فرهنگي شهر قزوين است.
آثار موزه شهر شامل ديس سفالي مربوط به هزاره چهارم قبل از ميلاد با تزئينات هندسي و نقوش انساني در حال اجراي آيين بومي يا رقص محلي، ظرف سفالي مربوط به هزاره سوم قبل از ميلاد با تزئينات هندسي و جانوري، بالا تنه سنگي مرد سومري مربوط به هزاره سوم قبل از ميلاد، شي ء تزئيني طلا، قوري و ريتون به شكل سر قوچ از جنس سفال مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد، جام ساساني با تزئينات صحنه شكار است.
از ديگر آثار به نمايش گذاشته شده در موزه شهر مي توان به سكه هاي به دست آمده از دوران اشكاني، ساساني و صفويه، شمشير شاه عباس صفوي، دبه باروت، قفل، مهر و افشره خوري مربوط به دوره قاجار و كوزه فقاع(سفال) مربوط به قرن هاي پنجم تا هشتم هجري قمري اشاره كرد.
كوزه فقاع از ظروفي است كه براي مصرف نوشيدني هاي گازدار استفاده مي شده و معمولاً به شكل ترنجي برجسته و شكم دار با ته باريك و دهانه تنگ بوده است. در كوزه را با پوست مي پوشاندند تا مايع درون آن توليد گاز كند و هنگام استفاده، پوست را سوراخ كرده و فقاع داخل آن را مي نوشيدند كه نمونه هايي از اين ظرف نيز در شهرهاي قديمي كشورهاي اسلامي به دست آمده است.
***************