به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

شهرستان بيجار:

 

 

شهرستان بيجار مركز منطقة گروس در شمال شرقي استان و در مجاورت استان زنجان قرار گرفته است. ارتفاع اين شهر از سطح دريا 1870 متر است و بعد از شهركرد مرتفع‌ترين شهر ايران مي‌باشد اين شهرستان داراي آب و هواي كوهستاني و زمستانهاي سرد و تابستانهاي معتدل است.همچنين رودخانة قزل‌اوزن كه شاخة اصلي سفيدرود محسوب مي‌گردد در داخل اين شهرستان جريان دارد. مهمترين محصول كشاورزي اين شهر گندم و مهمترين ميوة فصل آن انگور مي‌باشد تنها پيست اسكي استان در اين شهرستان احداث شده است همچنين كارخانه سيمان بيجار به عنوان شاخص صنعتي شهرستان اهميت ويژه‌اي دارد.

شهرستان بيجار به علت وجود آثارتاريخي و تپه‌هاي باستاني از اهميت فوق‌العاده‌اي برخوردار است.

مهمترين جاذبه‌هاي گردشگري شهرستان بيجار:

1-مجموعة بازار و تيمچة حاج شهباز و امير تومان

بازار بيجار در مركز اين شهر واقع شده و از بقاياي بافت قديمي شهر محسوب مي‌گردد اين بازار شامل يك راستة شمالي، جنوبي، تيمچه‌اي به نام حاج شهباز و سرايي به نام سراي امير تومان است. اهميت اين بازار را از لحاظ بافت قديمي آن، محل خريد صنايع دستي، سوغات محلي كه معمولاً مورد توجه گردشگران مي‌باشد است.

2 - قلعه باستاني قم‌چقاي:

اين دژ باستاني در 45 كيلومتري بيجار و در 12 كيلومتري روستاي قم‌چقاي روي كوه بلندي قرار گرفته است. موقعيت طبيعي آن باعث شده كه اين قلعه از اهميت و عظمت خاصي برخوردار باشد زيرا كه از يك سو به دره‌ايي عميق و از سويي ديگر به پرتگاهي بسيار هولناك مشرف مي‌باشد كه رودخانه‌اي در خط‌القعر آن جاري است در سمت شمالي آن كه از ارتفاع كمتري برخورداراست بقاياي ديواري عريض و محكم از سنگ لاشه با ملات و برج‌هاي نيم‌استوانه‌اي قرار دارد. ساير آثارآن مانند تونل با پله و راهروي آب انبار حكايت از اهميت اين قلعة مهم در دوره‌هاي مختلف دارد. با توجه به بقاياي حصار و ديوارهاي قلعه، احتمالاً مربوط به دورة ساساني باشد عظمت و اهيمت قلعه در كنار درة عميق و فرم خاص صخره‌ايي آن و رودخانه‌اي كه در قعر دره جاري مي‌باشد هر بازديد كننده‌اي را متحير و اعجاب همگان را در نوع معماري باشكوه آن برمي‌انگيزد.

3- منطقة حفاظت شدة بيجار:

اين منطقه مهمترين زيستگاه طبيعي استان است كه با وسعتي معادل 23000 هكتار در شمال شرقي استان قرار گرفته است اين منطقه از شمال به روستاي حسن چاروق، حسن‌آباد ياسوكند و رودخانة قم‌چقاي، از غرب به جادة آسفالته در دامنه‌هاي غربي كوه سليم و از طرف جنوب به جاده كمر زرد و امتداد رودخانه قزل‌اوزن و از طرف مشرق به جادة قديمي زنجان محدود مي‌گردد. اين منطقه به دليل قرار گرفتن در ميان سلسله ارتفاعات و تحت تأثير جريانهاي رطوبتي، از ريزش‌هاي جوي نسبتاً كافي برخوردار بوده و تعداد زيادي چشمة دائمي و فصلي در آن ديده مي‌شود و از لحاظ حيات وحش غني بوده و توده‌هاي مختلف پستانداران و پرندگان، خزندگان، و انواع ماهي در اين منطقه وجود دارد كه از آن جمله مي‌توان به قوچ و ميش ارمني، آهو، خرس قهوه‌اي، گراز، گربة وحشي، خرگوش و انواع پرندگان مانند حواصيل خاكستري، كبك، چكاوك و جانداران آبي مانند سگ آبي، عروس ماهي، سياه ماهي و سس ماهي اشاره نمود.

اين منطقه در برنامه‌ريزي تورهاي طبيعت‌گردي جايگاه ويژه‌اي داشته و مي‌توان با برنامه‌ريزي و فراهم ساختن امكانات ، توريست‌هاي علاقه‌مند را به اين منطقه هدايت نمود.

4- صنايع دستي و سوغات و شيريني:

صنايع دستي عمده بيجار قالي، قاليچه و گليم مي‌باشد. تعداد زيادي از قالي‌هاي قديمي كردستان كه هم‌اينك در موزه‌هاي بزرگ فرش در داخل و خارج كشور نگهداري مي‌گردند از قالي‌هاي بافت بيجار هستند. گليم بيجار با توجه به تركيب نقش و رنگ، حجم كم و قيمت مناسب آن به عنوان بهترين و ماندگار ترين سوغات براي گردشگران سفارش مي‌گردد. هم‌چنين شيريني بيجار شامل نان شيرمال و حلواي سوهاني ازديگر سوغات اين شهر محسوب مي شوند.

5- ارتفاعات :

مهمترين ارتفاعات شهرستان بيجار كه از لحاظ طبيعت گردي و كوه‌پيمائي اهميت دارند عبارتند از كوه‌هاي شمال بيجار با ارتفاع بيش از 3000 متر شامل قله‌هاي شاه‌نشين، امام‌زاده ايوب انصاري و زرنيخ، كوه‌هاي مركزي شامل سرقيصه، نقاره كوب، پنجه‌علي، تماشا، حمزه عرب و چنگ الماس و كوه‌هاي جنوبي كه قلة زيره مهمترين آنها است.

6-ساير جاذبه‌هاي گردشگري بيجار:

- مجموعة پل، قلعه و روستاي تاريخي صلوات‌آباد (15 كيلومتري جادة بيجار به تكاب )

- روستا و مسجد تاريخي خسروآباد در روستاي خسرو آباد در مسير جاده بيجار به قروه

- امامزاده عقيل نزديك شهر حسن‌آباد ياسوكند مربوط به دورة ايلخاني

- برج اشقون‌بابا

- برج اوچ گنبد خان در فاصلة 75 كيلومتري شمال غرب شهر بيجار در روستايي به همين نام قرار گرفته و مربوط به دورة صفويه مي‌باشد .

- برج ينگي ارخ در روستايي به همين نام در 63 كيلومتري شمال شهر بيجار و احتمالاً مربوط به دورة صفويه مي‌باشد.

- پل قجور اين پل بر روي رودخانة قزل اوزن نزديك روستاي قجور و در مسير جادة كاروان‌رو زنجان – بيجار واقع شده است.اين پل مرتفع ترين پل استان به شمار مي رود..

- بقعة پير خضر كه در روستاي پيرخضر در 2 كيلومتري بيجار بقعه‌اي به همين نام وجود دارد كه مدفن يكي از عرفاي منطقه است و قدمت آن مربوط به دورة صفويه مي‌باشد.

 

- مقبرة شيخ فاضل گروسي كه در شهر بيجار قرار گرفته است.


1
X