به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

نگاره ها و سنگ نوشته هاي نيايشگاه نارسينا در كول فرح

 

نگاره ها و سنگ نوشته هاي نيايشگاه نارسينا در كول فرح

نقشهاي هاني در اين منطقه بسيار با نقشهاي سلطنتي عيلام ميانه شبيه هستند و كاملا" مشخص است كه منظور هاني، نشان دادن نفوذ و اختيار كامل خود در قلمرو جديدش بوده است. بزرگترين مجموعه نقشها در شرق ايذه و در نزديكي روستاي «كوله فرح» واقع شده است. اين مجموعه شامل يك نگاره و سنگ نوشته  به خط و زبان عيلامي نو و نقش خود هاني است كه در آن، هاني از فتوحاتش در كنار رود كارون براي آرام كردن شورشيان و از وفاداري خود به شوتروك-ناخونته، حكايت مي‌كند.

 

در جهت ديگر مجموعه، چند نقش در اطراف يك تخته‌سنگ بزرگ كنده شده‌اند كه نشان‌دهنده مراسم قرباني از طرف هاني و روحاني بزرگ دربارش هستند. يك نقش در سنگي كوچكتر، درباريان عيلامي را نشان مي‌دهد و تخته‌سنگ بزرگي از طرف رومن گيرشمن، باستانشناس فرانسوي، به عنوان سنگ قربانگاه شناخته شده است.

 دو نقش ديگر، يكي كنده شده بر روي كوه، نشان‌دهنده يك مراسم جشن است كه در آن، پادشاه در بالاي نقش روي يك تخت جلوس كرده و بقيه مردم به صورت رديف در پايين نقش شده‌اند. سبك اين نقش و موقعيت قرارگرفتنش مي‌تواند نشان‌دهنده اين باشد كه به دوراني قبل از هاني، شايد دوران عيلامي ميانه، تعلق دارد.

 آخرين نقش، نيم- مجسمه ايست به اندازه واقعي كه بر روي يك طرف يك تخت سنگ كنده شده و احتمالا" نشان‌دهنده هاني و وزيرش است.

 

نگاره ها و سنگ نوشته هاي نيايشگاه تاريشاه يا «اشكفت سلمان»

 مجموعه مهم ديگر، نگاره ها و سنگ نوشته هاي نيايشگاه تاريشاه يا «اشكفت سلمان» (اشكفت به معني شكاف، غار) در جنوب غربي شهر است. اين مجموعه در كنار يك شكاف كوه به وسيله شوترورو، وزير هاني، بوجود آمده است.

يك نگاره كه در آن هاني به ذكر اينكه نقش‌ها به دستور شوترورو كنده شده‌اند و در آن از خدايان مختلف كمك خواسته مي‌شود، مهم‌ترين اين نقش‌ها است.

 

نيم‌تنه يك مرد به سبك عيلامي ميانه در كنار اين نگاره و سنگ نوشته ، جلب نظر مي‌كند. سر اين نقش  تخريب شده و نگاره  نيز در اثر ضربات گلوله و خرابكاري‌هاي بازديدكنندگان (نظير نوشتن نام خود!!) تا حدي تخريب شده است.

دو نقش ديگر كه يكي نشان‌دهنده شوترورو و خانواده‌اش است و ديگري هاني و همسرش هوهين را نشان مي‌دهد، همه رو به مركز اشكفت نگاه مي‌كنند كه نشان‌دهنده قداست منطقه اشكفت از زمان‌هاي باستاني است و حتي امروزه نيز در بين مردم محلي مقدس است.آثاري از عصر اسلامي (سده 6 هجري) در جوار غار باستاني  اشكفت(نيايشگاه تاريشا) قرار دارد .


1
X