نگاره هاي اشكاني در خونگ اژدر
نقشهاي مختلف ديگري نيز در اطراف ايذه وجود دارند كه اكثرا" تكرار نگاره ها و سنگ نوشته ها كول فرح هستند و از سوي هاني كنده شدهاند. اما در منطقه «خُنگ اژدر»، در روي يك تختهسنگ، دو نقش ديگر جلب نظر ميكنند. در يكطرف اين سنگ، نقش كوچكي از دوران عيلامي، نشاندهنده چهار پيكره كوچك است كه سبك آنها به نظر عيلامي ميانه ميآيد
در روي ديگر اين سنگ، نقشي از چهار مرد در لباسهاي پارتي و يك مرد سوار اسب، نشاندهنده اهميت منطقه در زمان اشكانيان و حكومت دستنشانده آنها در منطقه، سلطنت اليمائيد، است. متاسفانه كتيبهاي در اطراف اين نقش وجود ندارد و نميتوان دقيقا" تاريخ آنرا مشخص كرد، اما از سبك نقش ميتوان آنرا به نيمه دوم حكومت اشكاني و شايد قرن اول ميلادي نسبت داد.
قلعه اتابكان (كاروانسرا) يا «طاق طويله»
در دوران اسلامي، ايذه به عنوان پايتخت اتابكان لر بزرگ انتخاب شد و بعد از حمله مغول، مركز محلي حكومت مغولان. خرابههاي بنايي از دوران ايلخاني كه به نام: قلعه اتابكان يا«طاق طويله» شناخته ميشود اكنون در مركز شهر وجود دارد.
بهطور خلاصه، در كنار 60 ديدنگاه باستاني و 41 نيايشگاه و قبور امام زاده و 100چشم انداز زيباي گردشگري و و نگاره ها و سنگ نوشته هاي عيلامي، اسلامي ايذه، به علاوه محبت و خونگرمي مردم محلي و افتخارشان به آثار باستاني شهر، ايذه را به مقصدي دلخواه براي يك مسافرت خوب ، تبديل ميكند.