جاذبه هاي زمين شناسي در كنار حيات وحش ويژه به خصوص پرندگان و نيز امكان مشاهده دولفين ها، پرندگان، لاك پشت ها و تخم گذاري آنها و پوشش گياهي متنوع در كنار فرهنگ تيپيك اين جزيره و پتانسيل هاي بومي مانند معماري ، غذاهاي محلي ، صنايع دستي ، موسيقي ، روش هاي صيد سنتي و... همه و همه قشم را به تركيبي از طبيعت و فرهنگ تبديل كرده است.
دوكوهك و جاذبه هاي پهنه هاي گلي
وجود بسترهاى مناسب شنى و گلى و درختان حرا از لحاظ تغذيه براي تعداد زيادى از پرندگان آبزى مثل پليكان پاخاكسترى، باكلان بزرگ، حواصيلها و نوك پاروئى(كفچه نوك)، فلامينگوى بزرگ و نيز ديگر پرندگان ساحلي و كنار آبچر از قبيل كاكائىها و پرستوهاى دريايى اهميت فراوان دارداهميت جنگلهاى حرا در طول ساحل شمالى قشم براى پرندگان آبزى مهاجر از ديرباز مشخص بوده است و در واقع پهنه هاي گلي بعد از جنگل هاي پرباران استوائي، صخره هاي مرجاني و جنگل هاي حرا چهارمين زيست گاه حاصلخيز در دنيا بوده كه توليد و بازدهي بالا از ويژه گي هاي شاخص اين زيستگاه مي باشد.
لاك پشت هاي دريايي
از ميان 7 گونه لاك پشت دريايي شناسايي شده درآب هاي جهان، 5 گونه به پهنه هاي آبي خليج فارس و درياي عمان وارد مي شوند. اين پنج گونه عبارتند از : 1- لاك پشت چرمي 2- لاك پشت سبز 3- لاك پشت سرخ 4- لاك پشت عقابي و 5- لاك پشت زيتونى در سراسر دنيا جمعيت لاك پشت هاي عقابي به دليل بهره برداري انساني به شدت در حال كاهش است، هرچند تجارت بين المللي لاك در بيشتر نقاط دنيا باعث كاهش يا نابودي اين گونه شده است اماخوشبختانه در خليج فارس و درياي عمان تجارت لاك اين جانور رواج ندارد.
از آنجاييكه يكي از مهمترين عوامل انقراض جانوران در جهان تخريب زيستگاه است، دفتر محيط زيست منطقه آزاد قشم جهت حفظ زيستگاه اين جانور در يك اقدام فوري و ضربتي 25 كيلومتر از ساحل جنوبي و به عرض 125 متر از خط مد دريا به طرف ساحل را در چهارچوب قوانين مناطق آزاد، منطقه حفاظت شده اعلام نمود. تنها در سال 1382در مجموع 27201 تخم (در 274 لانه) گذاشته شده است كه از بين آنها 21063 عدد(77%) سالم و 6138 تخم(23%) نارس بودند كه از بين 21063 تخم سالم و رسيده بيش از 16000 بچه لاك پشت به دنيا آمده و به دريا فرستاده شده است.
پرندگان
نزديك به 50% از پرندگان ايران به تناسب فصل در جزيره قشم حضور دارند. تاكنون بيش از220 گونه پرنده مهاجر و بومى در 4 فصل سال در زيستگاههاى گوناگون جزيره قشم شناسايى شده كه در فصول پاييز و زمستان عده و گونه پرندگان مهاجر بيشتر از نيمه گرم سال است.زاد و ولد گونههاى پرندگان زمينى قشم موردى استثنايى است و از 35 گونه تشكيل شده است. برخى گونه ها مثل جغد خالدار، چكاوك كويرى و شهدخوار نيز به علت تعداد محدود آنها در ايران و خاورميانه حائز توجه هستند.
در منطقه ژئوپارك قشم شاهين كبود براى اولين بار در قشم (و ايران) در سال 2002 ديده و ثبت شده است. وجود بسترهاى بسيار مناسب شنى و گلى و درختان حرا از لحاظ تغذيه تعداد زيادى از پرندگان مثل پليكان پاخاكسترى، كورمورانت بزرگ، 7 گونه از حواصيلها و نوك پارويى، فلامينگوى بزرگ، 25 گونه از پرندگان ساحلى، 7 گونه از كاكايىها و 10 گونه از پرستوهاى دريايى اهميت فراوان دارد