به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

كاخ ها وبرج هاي تاريخي گلستان

 
كاخ اختصاصي
 

اين عمارت كه به كاخ اختصاصي معروف است، در محل پارك‏شهر گرگان قرار دارد. بناي كاخ اختصاصي دو طبقه با ويژگي‏هاي معماري دوران پهلوي است و از هنر معماري اروپائي متأثر شده است. در حال حاضر اين كاخ و محوطة اطراف آن به عنوان كتابخانه عمومي مردم شهر گرگان مورد استفاده قرار مي‏گيرد.

كاخ شاسمن
 

اين كاخ در شهر گرگان واقع شده و بنا به روايتي در سال 795 هـ . ق به وسيله امير تيمور در ساحل رودخانه ساخته شده است. برخي از سياحان و جغرافي‏دانان از اين كاخ نام برده‏اند كه از آن جمله مي‏توان به حافظ ابرو اشاره كرد. طبق گفتة وي اين كاخ بعد از اينكه امير تيمور سراسر مازندران را مورد تاخت و تاز قرار داد، جهت اقامت وي در شهر گرگان ساخته شد. بناي اولية اين كاخ، قلعه‏اي بود كه در سال 761 هـ . ق توسط ابوبكر شاسماني (حاكم شاسمان) احداث شده بود. در سال 795 به جاي قلعه، قصر فعلي ساخته شده و امير تيمور زمستان آن سال را در آنجا گذرانده است.

كاخ آغامحمدخان
 

اين بنا توسط آغامحمدخان قاجار ساخته شده و در شهر گرگان قرار دارد. ويژگي‏هاي معماري و اسلوب ساخت بنا نشانگر آن است كه بنا به قرن 12 هجري قمري مربوط است.

 
برج رادكان غربي
 

اين برج نزديك روستاي رادكان، 24 كيلومتري كردكوي و در 54 كيلومتري جنوب گرگان بر فراز تپه‏اي با موقعيت خاص طبيعي و سوق‏الجيشي واقع شده است. اين بنا 35 متر ارتفاع و بدنه ساده آجرچين دارد كه در فواصل معين بدنه آن، سوراخ‏هاي داربستي در هنگام احداث بنا تعبيه شده است.
زيباترين قسمت بنا، در بخ فوقاني آن قرار دارد و مشتمل بر دو رديف قطاربندي و دو كتيبه كوفي است كه نام باني آن و تاريخ ساختمان بر آن نوشته شده است. كتيبة بنا به صورت كشيده نوشته شده است و عده‏اي آن را تقليدي از معماري گنبد قابوس مي‏دانند. با اين تفاوت كه گنبد برج رادكان به صورت دو پوش است و پوشش فوقاني به صورت مخروطه بلندي جلب توجه مي‏كند و از شاهكارهاي معماري قرون اوليه به شمار مي‏آيد.
سر در ورودي بنا بر پرتگاهي مشرف است. طرح داخلي برج رادكان مدور و نماي بسيار ساده دارد. تمام بدنة بنا از آجر ساخته شده و آجرهاي آن از نظر پختگي، رنگ و استحكام نظير آجرهاي گنبد قابوس است. ملاط به كار رفته در بنا گچ است. تا دورة قاجار، بر بالاي ورودي بنا، كتيبه‏اي به خط كوفي وجود داشته كه به سرقت رفته است.
اين برج محل دفن يكي از اسپهبدان آل باوند طبرستان به نام ابوجعفر محمدبن ونوريان باوندي است. بناي برج در تاريخ 407 هـ . ق شروع و در سال 411 هـ . ق به پايان رسيده است


1
X