به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

غارهاي طبيعي زهدان (سيستان وبلوچستان )

غارهاي بان مسيتي

 

 

در دامنة كوه «شهبازبند»، در روستاي «تيس» از توابع بندر چابهار يك غار طبيعي و دو غار مصنوعي در كنار هم واقع شده‌اند. مجموعة اين غارها، در زبان محلي به نام «بان مسيتي» ناميده مي‌شوند.
غار اول طبيعي و به صورت نيم دايره است كه با تراشيدن ديوارة كوه، داخل غار و دهانة آن توسعه پيدا كرده است. درون غار مقبرة كوچكي با ديوارهاي گچي و سفيدرنگ وجود دارد كه گنبدي كوچك بر فراز آن احداث شده است.
در ورودي مقبره رو به درة تيس و به موازات دهانة ورودي غار واقع شده است. بر روي ديواره‌هاي مقبره با جوهر قرمز و بنفش خطوط و علاماتي نقش گرديده كه به خط گجراتي و هندي شبيه است. يك غار مصنوعي در سمت راست غار طبيعي به فاصلة 8 قدم قرار دارد كه آثار تراش به خوبي در آن آشكار است. دهانة مخروبة آن، 80 سانتي‌متر ارتفاع دارد و سقف آن كوتاه است. به فاصلة 50 متر در سمت چپ غار اصلي، غار سوم قرار دارد كه طول دهانة قوسي آن حدود 20 متر است.
ظاهراً اين غارها بخش‌هايي از تأسيسات ساختمان بوده‌اند و به منزلة حجره‌ها و توقفگاه‌هاي معبد يا پرستشگاه به شما مي‌رفته‌اند. از سطح زمين تا دهانة غار، پله‌كاني وجود داشته كه آثار آن باقي مانده است.

 
 

چاه باستاني تيس كوپان

 

 

اين چاه كه در ارتفاعات جنوب شرقي روستاي تيس قرار دارد، در كوه تراشيده شده است و ابعاد دهانة آن 5/1 در 5/1 متر است.

غار كرمانچي

 

 

غار كرمانچي يك غار ديدني و متفاوت از دو نوع قبلي و در محدوده دره آهو و به فاصله يك كيلومتري روستاي كرمانچي ايرانشهر قرار دارد . ابعاد ورودي غار چهار در چهار متر و طول آن بنا به اظهار اهالي محل بيش از ‪ ۱۰۰متر است . اين غار جزو آن دسته از غارهاي فاقد چشمه و منابع آبي است و ورودي آن شيبي تند دارد و زيستگاه مناسبي براي انواع خفاش محسوب مي‌شود و از ارزش علمي و تحقيقي برخوردار است . در انتهاي غار روزنه كوچكي وجود دارد كه عبور از آن غير ممكن است .

غار چاهك

 

 

غار چاهك از ديگر غارهاي ديدني در ‪ ۴۰ كيلومتري شمال شرقي خاش با ارتفاع يك هزار و ‪ ۸۹۶ متر است . طول اين غار هشت متر و ارتفاع دهانه آن حدود ‪ ۱۵متر است و آب چشمه داخل غار از كيفيت بالاي برخوردار و تأمين‌كننده آب روستاي چاهك است . گياهان اطراف غار شامل بنه ، زرشك ، انجير وحشي ، پونه ، تاغ ، خزه و سرخس است . اين غار داراي مناظر زيبا، چشم انداز بي‌نظير و آب چكان‌هاي زيبايي است .

 
 

سيستان

 

 

در سيستان درياچه و رودخانه‌ي فصلي هامون و ذخاير چاه نيمه، از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. حوزة هامون هيرمند، داراي وسعت 34273 كيلومتر مربع است كه 5/74% درصد سطح حوزة آبريز در سطح استان است. رودخانة هيرمند و چاه نيمه، منبع اصلي تأمين آب دشت سيستان و در حقيقت شاهرگ حياتي منطقه‌ سيستان است كه از كوه‌هاي هند‌و‌كش و ارتفاعات بابايغما در چهل كيلومتري غرب كابل، در افغانستان، سرچشمه مي‌گيرد و پس از طي مسافت 1050 كيلومتر، وارد خاك ايران مي‌شود. اين رودخانه در مرز به دو شاخه تقسيم مي‌شود: يك شاخه با نام پريان مرزي، در امتداد مرز جريان پيدا مي‌كند و پس از انشعاب شاخه‌هاي شيردل و نياتك از آن، وارد خاك افغانستان مي‌شود، شاخه ديگر در ناحيه‌ جنوب شرقي خاك سيستان پس از انشعاب از طريق سد كوهك در جهت شرقي غربي، مستقيماً وارد خاك اين منطقه مي‌گردد و در محل سد زهك دو شاخة فرعي تحت نام‌هاي رود نهر شهر و طاهري از آن منفك شده و شاخة اصلي، در همان جهت ادامه مسير مي‌دهد. سد سيستان و پل نهر آب بر اين شاخه ]كه از طريق چاه نيمه تأمين مي‌شود.‌[ تعبيه شده است. اين شاخه رودخانه، نهايتاً در محل لورگ باغ وارد درياچه هامون مي‌گردد.
در قسمت جنوب دشت سيستان و در حوالي مصب هيرمند گودال‌هاي طبيعي بزرگي وجود دارد كه جدا از ذخيره‌سازي آب براي آبياري مناطق گستره‌اي از سيستان، به هنگام سيلابي شدن رودخانه هيرمند از زيان‌هاي وارده جلوگيري مي‌كند.


1
X