به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

جزاير طبيعي تبريز

جزيره اسلامي (شاهي)

 

 

جزيره اسلامي تنها جزيره مسكوني و آباد درياچه در تابستان به صورت شبه جزيره در مي آيد و روستائيان اين جزيره از راه خشكي به تبريز، آذرشهر، گوگان و شبستر رفت و آمد مي كنند. در حال حاضر يك رشته جاده خاكي فرعي از جاده آسفالته تبريز-آذرشهر از كنار ايستگاه دام پروري خاصبان به سوي جزيره كشيده شده است. طول جزيره 24 و عرض آن 15 كيلومتر است.
وجود اين جزيره سرسبز و خرم با آب شيرين و گوارا (جزيره 54 چشمه دارد) در دريايي شور و تلخ از عجايب و بدايع طبيعت و خلقت است. پرندگاني مانند پليكان، آنقوت، فلامينگو و ساير پرندگان مهاجر در قسمت هاي باتلاقي جزيره و سواحل نيزاري آن زندگي مي كنند.
در جزيره اسلامي هفت روستا به اسامي سراي، آق گنبد، گميچي، تيمورلو، قبچاق، بوراچارلو و بهرام آباد (ورالو) با حدود 8 هزار نفر جمعيت وجود دارد. شغل عمده مردم آن كشاورزي، گله داري، باغداري و كار در كشتي هاي درياچه است. محصولات عمده جزيره را غلات، حبوبات، صيفي جات و خشكبار تشكيل مي دهند.
در اين جزيره بنادر آق گنبد و گميچي براي پهلو گرفتن كشتي هاي باربري و مسافربري در مسير شرفخانه به گلمانخانه اسكله دارند. در حال حاضر از دو سوي جزيره اسلامي و اروميه بزرگراه شهيد كلانتري در دست ساختمان است؛ از طريق اين بزرگراه، دو استان آذربايجان شرقي و غربي به هم مربوط خواهند شد از نظر تقسيمات كشوري جزيره اسلامي تابع شهرستان شبستر است.

 
 

1613

   

 

جزيره قويون داغي (كبودان)

 

 

جزيره قويون داغي يكي از بزرگ ترين و زيباترين جزاير غير مسكوني درياچه اروميه است كه در فاصله 12 كيلومتري در بندر رحمانلو در قسمت جنوب شرقي درياچه اروميه قرار گرفته است. طول جزيره 9 كيلومتر، عرض آن 4 كيلومتر و مساحت كل آن 3175 هكتار است و از سطح درياي آزاد 1521 متر ارتفاع دارد.
جزيره قويون داغي زيستگاه قوچ و ميش ارمني و گوزن زرد ايراني است. اين گوزن يكي از نادرترين گونه هاي گوزن جهان است.
قويون داغي تنها جزيره درياچه اروميه است كه در تمام سال داراي آب شيرين است. آب شيرين جزيره براي مصرف حيوانات وحشي از چشمه اي كه در جنوب آن قرار دارد تامين مي شود.
هر قسمت جزيره زيبايي دلپذيري دارد. وجود پرندگان بزرگي چون عقاب طلايي و لاشخور مصري نيز حالت خاصي به آن داده است. از ديگر پرندگان اين جزيره مي توان به مرغ كفل سفيد، مرغ سنگ، پري شاهرخ، سبزه قبا، كاكايي، هدهد، كبك و پرندگان آبزي چون فلامينگو، آنقوت نوك قرمز و بعضي از انواع مرغابي اشاره كرد.
فلامينگوها، گوشه شمال غربي جزيره، آب هاي ميان قويون داغي و جزاير آرزو و اسپير را انتخاب كرده اند كه منطقه نسبتا آرامي است؛ غذاي اصلي آن ها انواع جلبك ها و سخت پوستان موجود در آب درياچه به نام آرتمياسالينا است. قوچ و ميش هاي جزيره از سال 1340 تحت حفاظت قرار دارند و تعداد آن ها امروزه به بيش از 3500 راس رسيده است.
بهترين زيستگاه هاي قوچ و ميش ارمني و گوزن زرد ايراني در جزيره كبودان عبارت اند از: قوچ درهسي، جن دره سي، گوله دره سي، حسن آقا دره سي، زرزا، شكارگاه، قره داغ بزرگ و كوچك كه تمامي قوچ ها و ميش ها در اين مناطق زندگي مي كنند.
اين مجموعه از طرف يونسكو به عنوان يكي از 59 منطقه حفاظت شده كه داراي گونه هاي كمياب گياهي و حيواني است به ثبت رسيده است.

 
 

جزيره اشك

 

 

اين جزيره در قسمت جنوبي كبودان، در 40 كيلومتري بندر گلمانخانه قرار دارد. داراي وسعتي معادل 2115 هكتار و ارتفاعي در حدود 1270 متر از سطح درياست. اين جزيره يك چشمه آب شيرين دارد و يكي از جالب ترين زيستگاه هاي پرندگان بومي و مهاجر از جمله فلامينگو و تنجه است. از نظر پوشش گياهي شبيه جزيره كبودان است. گوزن زرد ايراني نيز در آن زندگي مي كند.

 
 

جزيره آرزو

 

 

اين جزيره نيمه جنگلي با مساحتي حدود 542 هكتار در غرب جزيره كبودان قرار گرفته است و 1270 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. اين جزيره نيز پذيراي پرندگاني نظير فلامينگو، كاكايي و غاز است.


1
X