به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

آب انبار رختشويخانه

آب انبار رختشويخانه


در محله عباسقلي خان و فضايي موسوم به بابا جامال چو قوري (( گودال بابا جمال )) قرار دارد . اين بناي عظيم عملكردي دو گانه دارد . قسمت اصلي آن رختشويخانه ( محل شستشوي لباس ) و قسمت دوم ، آب انبار شهر بوده است .
آب انبار اين رختشويخانه در سال 1307 توسط مرحوم علي اكبر توفيقي ( رئيس بلديه شهر ) ساخته شده است . معمار اين مجموعه ، برادران اكبر بنا و استاد اسماعيل بوده كه مدت 15 ماه ساخت بنا طول كشيده است . آب مجموعه رختشويخانه توسط قنات حاجي مير بهاءالدين تامين مي شده است .
اجراي مخزن به روش قرقي بوده و آب بندي با ملات ساروج تا ارتفاع 2 متر در ديواره ها و كف انجام شده است .
در منتهي اليه طاقها و ديوارسمت جنوبي ، پنجره اي به منظور تبادل هوا بوده كه در نوع خود قابل توجه است .
مخزن آب انبار در باز سازي هاي اخير اين مجموعه بعنوان نمايشگاه ، تغيير كاربري داده است .

1

آب انبار حاجي لطف الله

آب انبار حاجي لطف الله
 
 
 
 
 
اين آب انبار در منتهي اليه غربي محله بازار و در جنب مسجدي موسوم به شيخ علي قرار دارد .
به استناد كتيبه موجود در اين محل ، احداث بنا به همت مرحوم حاجي لطف الله نامي اتفاق افتاده و تاريخ آن متعلق به سال 1315 ه . ق است . كتيبه آب انبار به خط نستعليق به اين مضمون بر روي سنگ حك گرديده (( مرحوم حاجي لطف الله ، به تاريخ 1315 ه . ق ))
آب اين عنصر از طريق قنات حاجي يوسف تامين گرديده كه پس از طي مسير طولاني از جبهه شمالي آن به محل سرازير مي شده است . مخزن اين آب انبار هم به روش ريخته اي اجرا شده و آب بندي آن با ملات ساروج بوده است .

1

آب انبار مسجد يري بالا

آب انبار مسجد يري بالا
 
 
 
اين آب انبار در جنب مسجد و محله اي موسوم به همين نام قرار گرفته و آب انبار و حجرات مسجد بصورت مجموعه اي احداث گرديده است . با عنايت به معماري آب انبار و همزماني احداث آن با مسجد چنين استنباط مي شود كه اين آب انبار حدود سال 1285 ه . ش ساخته شده و باني آن شخصي بنام آقا شيخ حسين جوقيني بوده كه با همكاري و همياري اهل محل احداث گرديده است .
آب اين آب انبار از قنات موسوم به قيز قيد تامين گرديده و از طريق جويهاي سطح الارضي پس از محل داوود قلي و عباسقلي خان ، اين آب انبار را پر مي نموده است .
با توجه به ارتفاع ساروج كه حدود 2 متر مي باشد ، گنجايش مخزن را مي توان 186 متر مكعب تصور كرد .
قابل ذكر است كه علاوه بر آب انبارهاي مزبور در شهر زنجان محل هايي براي برداشت آب بسيار جالب و در عين حال بهداشتي ساخته شده كه فاقد مخزن آب بودند . و آب آنها به اصطلاح ( آب دزدك ) از قناتها تامين مي گرديد . به عبارت ديگر سازندگان آنها با مورد شناسايي قرار دادن مسير قناتها . تاسيسات مربوطه به برداشت آب را كه همان پا شير يا چهل پله ( قرخ اياق ) است . در آن محل قرار مي دادند . در نتيجه آب مورد نياز بطور دائم در محل برداشت آب موجود بوده است .

1

آب انبار حاجي مير بهاءالدين

 
آب انبار حاجي مير بهاءالدين
 
 
 
در محدوده ضلع شمالي محله بازار و در زير مسجد حاجي مير بهاءالدين قرار دارد . نام اين بنا از نام باني آن گرفته شده است . ايشان يكي از تجار دوره ناصرالدين شاه قاجار بوده و بناها و آثار متعددي همانند پل مير بهاءالدين در رودخانه قزل اوزن ، قنات ميربهاءالدين ، حمام و ... از وي به يه يادگار مانده است .
بر تقدير4/1 مجموعه آب انبار و مسجد در جريان احداث خيابان امام در طرح واقع گشته و تخريب گرديده است . اين آب انبار از قناتي كه سازنده آن ايجاد نموده از سمت شمال تامين مي شده است .
روش اجراي آن به روش ريخته اي ( قرقي ) بوده كه حجم جزها قبل از خاكبرداري عمومي برداشته و شفته آهك ريخته شده است و سقف اين فضا با استفاده از طاق و تويزه ها مسقف گرديده است . كف و ديوارها به جهت آب بندي تا ارتفاع 2 متري با ملات ساروج اندود شده است . ورودي آب از سمت شمال و خروجي آن از سمت جنوب شرقي مي باشد .
 

1

آب انبار عباسقلي خان

آب انبار عباسقلي خان
 
 
 
 
اين آب انبار در كنار مسجدي به همين نام قرار گرفته است . در كتيبه ي موجود در مدخل آب انبار اين مضمون نوشته شده است :
(( باني اين آب انبار في سبيل الله جناب آقا ميرزا حسن خان و جناب ابراهيم خان سالار در احسان والد مرحوم حاجي ميرزا يحيي و برادشان حاجي حسين خان مرحوم في غره رمضان ه . ق ))
آب اين آب انبار ، با جوي هاي سطح الارضي از آب قنات حاجي ميربهاء الدين تامين مي شده است .
ورودي آب به مخزن از سمت غربي و برداشت آب از سمت شرقي مي باشد . سر در پاشير به علت سر گير شدن آن اندكي از كوچه عقبتر نشسته و قوس خوزي زينت بخش آن است و در وضعيت فعلي پله هاي آن برداسته شده و كف سازي هاي متوالي معبر باعث شده تا در اين آب انبار ، سر گير باشد .

1

شناخت بنا

شناخت بنا
1- موقعيت طبيعي :
خانه شيخ الاسلام بر روي يك شيب ملايم قرار گرفته كه اين در ضلع شمالي به خيابان اما م و در جنوب به كمربندي خيام مي رسد .
2- موقعيت فعلي :
اين بنا در مجموعه حريم بازار واقع گرديده كه در ضلع شرقي آن خيابان فردوسي و در ضلع شمالي مجموعه بازار تاريخي و خيابان ضيائي مي باشد در ضلع غرب كوچه شيخ الاسلام و در جنوب نيز به بافت قديمي و كوچه حسينيه منتهي مي‌گردد .
3- تاريخچه بنا :
باتوجه به تحقيقات به عمل آمده بناي مزبور در سال 1136 ه . به دستور باني ، مرحوم شيخ الاسلام كه يكي از علماي بزرگ زنجان بوده جهت سكونت ساخته شده است
4- مشخصات بنا :
منزل شيخ الاسلام به سبك خانه هاي قديمي زنجان و با مصالح سنگ ، آجر و ملاط در يك طبقه كار شده ورودي در ضلع غربي و اتاقها برگرد حياطي مشجر واقع گرديده تالار اصلي در ضلع شمالي بنا با تزئينات گچبري و سقف لمبه كاري شده خود نمائي مي كند در ضلع جنوبي حياط تالار اينهمي باشد كه متاسفانه در حال حاضر بصورت انباري مورد استفاده مي باشد اين تالار نيز داراي گچبري بسيار زيبيا با نقوش گياهي و حيواني و مقرنس بنا بصورت مسطح با تيرهاي چوبي و پوشش ملاط كاه گل بوده در سالهاي اخير با پوششي از اسفالت ايزولاسيون شده است .
5- نوع بهره برداري و خصوصيات بارز بنا :
اين بنا در حال حاضر نيز بصورت مسكوني و تحت اختيار يكي از شركاء  (آقاي آدقلي ) مي‌باشد .
6- عوامل تزئين شده و نوع آنها :
 خانه شيخ الاسلام از جمله ابينه قديمي با تزئينات حائز اهميت بوده كه مي توان از آن به عنوان يك نمونه كامل از تزئينات خانه هاي قديمي استان زنجان نام برد. از جمله تزئينات بكار رفته در بنا مي توان به وجود گچبريهاي بسيارزيبامزين به نقوش حيواني و گياهي ريال مقرنسكاري ، تالار هاي ضلع شمالي و جنوبي ، لمبه كاري سقف وجود اتاقهايي گرد حياط ، نقاشي ستونهاي تالار و غيره ... اشاره كرد .
7- نحوه مالكيت بنا و مشخصات ثبت آن در رديف آثار تاريخي :
 در حال حاضر اين بنا در مالكيت ورثه مرحوم شيخ الاسلام بوده كه با توجه به نظر موافق و علاقهمند بودن ورثه در زمينه حفظ و ثبت آن اقدام لازم معمول گرديده است .
 
 
8- اقدامات انجام شده در مورد بنا ذكر مشخصات :
 با عنايت به ورثه اي بودن بنا و همچنين عدم رسيدگي لازم جهت حفاظت آن ، متاسفانه در قسمتهاي زيادي از تزئينات دستخوش تخريب و فرو پاشي گرديده كه رسيدگي و استحكام بخشي اندام و تثبيت تزئينات باقي مانده ضروري مي نمايد .
9- توضيح ضروري و اختصاصي بنا :
نظر به اينكه بناي مزبور محل سكونت و تدريس مرحوم شيخ الاسلام كه يكي از علماي بزرگ و بنام زنجان مي باشد بوده و همچنين با عنايت به علاقمندي ورثه جهت حفاظت بنا و همچنين پيشنهادهاي مكرر آنها در رابطه با هديه بنا به سازمان ميراث فرهنگي ثبت اين بنا در فهرست آثار تاريخي كشور قابل توجه و لازم مي باشد .
اشاره به اقداماتي كه در دوره هاي گذشته روي بنا انجام شده است .
1- توسعه و يا تعميرات و دخل و تصرف انجام شده تاكنون
با عنايت به بررسي به عمل آمده توسعه اي در بنا صورت نگرفته و در رابطه با تعميرات انجام شده مي توان به ايزو لاسيون بام كه با آسفالت انجام شده و سيمانكاري نماي اتاقهاي ضلع شمالي ، گچكاري تالار ضلع شمالبي و غيره .... اشاره نمود .
 
 
 
 

1

بناي دارائي

بناي دارائي
اداره ماليه ( ديوان استيفاء )
 
عمارت دارايي در بافت تاريخي شهر زنجان قرار گرفته ، ظاهراً اين بخش از شهر در اواخر دوره فاجار و اوائل حكومت رضا خاني تقريباً مقارن با اواخر جنگ جهاني دوم از سوي دولت وقت بصورت مجموعه اي به اماكن و ساختمانهاي دولتي اختصاص مي يابد كه عبارت بودند از عمارت دارايي در باغي معروف به همين نام ، بناي دخانيات ، اداره غله ، انبار قند و شكر
به هر حال بناي دارايي طبق كتيبه اي كه بر فراز سردرهاي ورودي جبهه شمالي و جنوبي بنا نقش شده تاريخ ساخت آن به سال 1316 هجري شمسي اوائل حكومت رضا خاني باز ميگردد كه از همان ابتدا به امور ماليه اختصاص مي يابد .
عمارت دارائي حاصل فعاليت و نوآوري معماراني چون وارطان هوان سيان ، پل آبكار و گابريل گوركيان است كه در دهه هاي نخست سده قرن بيستم تأثير بسيار مثبت و مهمي را بر روي معماري نوين ايران داشتند ، دوران فعاليت آنها مصادف با تحولات عميق هنري و معماري در اوائل قرن بيستم در اروپا بود در واقع همزمان با اوج فعاليت معماران بزرگ اروپايي كه همگي از پيشگامان مكتب هنر نو و جنبش معماري مدرن بوده اند .
بدين ترتيب اين معماران كه از ارامنه كشور بودند متأثر از اين جريان و روند با فعاليت در رشته معماري به اشاعه اصول و مباني مكتب هنر نو و جنبش معماري مدرن پرداختند و نهضت جديدي را در گستره معماري ايران بوجود آوردند و آثار زيبايي راخلق نمودند .
بر اساس اسناد و مدارك موجود عمارت زيباي دارايي يكي ار آثار ارزنده اي است كه در اين رهگذر توسط پل آبكار بوجود آمده و ميرزا محمد علي مستوفي پيشكار خمسه نخستين رئيس ماليه آن بود.
اين اثر به شماره 2335 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است . 
1 – موقعت طبيعي :
بناي دارايي در مركز شهر زنجان و در داخل بافت قديمي شهر ، موسوم به سرچشمه واقع گرديده كه با توجه به بافت فعلي حدوداً در ضلع شمالي شهر كه با شيب ملايمي منتهي به ارتفاعات مي شود قرار گرفته است .
2 – موقعيت فعلي :
بناي دارايي در ضلع شمالي مجموعه تاريخي سبزه ميدان و در قسمت غربي خيابان طالقاني قرار گرفته اين بنا در ضلع شمالي به كوچه دارايي و در قسمت غربي به كوچه كريم انصاري و دادگستري منتهي مي شود . اين بنا با پلاني مستطيل شكل به ابعاد 15 × 22 متر در جهت شرقي به غربي در وسط باغي به مساحت 18 هزار متر مربع واقع گرديده بود .
3 – تاريخچه بنا :
با عنايت به نوشته يادبود در قسمت بالاي پنجره طبقه دوم كه بيشتر آن از بين رفته در سال 1316 شمسي بعنوان ساختمان اداري ساخته شده و باني ان نيز حكومت وقت بوده كه بمناسبت دوازدهمين سال جلوس رضا خان تاسيس گرديده ، اين بنا با نظارت آقاي مستوفي كه مسئول حسابرس مالياتي وقت بوده ساخته شده و سپس تحويل اداره دارايي گرديده است .
 
4- مشخصات بنا :
اين بنا در سه طبقه و با خصوصيات معماري دوره پهلوي (رضا خان) از قبيل پنجره هاي متعدد ، تراس ، قرينه سازي در طبقات ، ساخته شده . با عنايت به نوع معماري و خصوصيات بارز آن به راحتي مي توان نفوذ شيوه هاي معماري اروپا را در معماري اين بنا تشخيص داد . از جمله مصالح بكار رفته در بنا مي توان سنگ ، آجر ، آهك ، سيمان ، آهن را نام برد .
5 – نوع بهره برداري و خصوصيات بارز بنا :
با توجه به عنوان نام بنا ( موسوم به دارايي ) اين بنا در حال حاضر بصورت ساختمان اداري دارايي مورد استفاده مي باشد و از خصوصيات بارز بنا مي توان به محل قرار گرفتن بنا در وسط باغي مشجر اشاره نمود . كه جهت رسيدن به ورودي اصلي مي بايست مسيري را در حدود 250 متر طي نمود تا به حوض سنگي مدخل كه به شكل مدور است برسيم .
6 – عوامل تزئين شده و انواع آنها :
از عوامل تزئيني نماي بنامي توان به ازاره هاي سنگي به ارتفاع 25/1 سانتي متر كه دور تا دور بنا رادر برگرفته و سپس با آجر چيني انجام گرفته اشاره نمود نماي پنجره ها از بيرون با اجراي قوس هلالي ، زيبايي خاصي را به بنا بخشيده در جلوي ورودي شمالي و جنوبي بنا دو حوض زيبا قرار گرفته كه حوض شمالي به قطر 12 متر ولي حوض جنوبي در حال حاضر موجود نمي باشد اين دو حوض بصورت قرينه و از طريق آبراهي كه از زير بنا مي گذشته به هم ارتباط داشته اند و آبياري باغ مربوطه نيز از طريق قناتي كه از محل مي گذشته انجام مي شده .
7 – نحوه مالكيت بنا و مشخصات ثبت آن در رديف آثار تاريخي :
بناي مزبور در حال حاضر در اختيار اداره كل امور اقتصادي دارايي استان زنجان مي باشد كه مالكيت نيز با اداره مستقر در بنا مي باشد .
اين اثر به شماره 2335 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است . 
8 – اقدامات انجام شده در مورد بنا ذكر مشخصات :
با توجه به اينكه بناي مزبور تحت اختيار اداره كل امور اقتصاد و دارايي استان مي باشد اقداماتي نيز در زمينه مرمت اندام بنا در زمينه حفظ ظاهري و نماي بنا انجام داده است . و همين دور تا دور بيروني بنا ناكش جهت جلوگيري از ورود رطوبت به بنا حفر گرديده است .
9 – توضيح ضروري و اختصاصي بنا :
با عنايت به اينكه بناي دارايي در مركز شهر زنجان جزيي از مجموعه تاريخي سبزه ميدان و بازار تاريخي و همجوار با بناي تاريخي ديگر از جمله خانه ذوالفقاريها ، مسجد جامع ، مسجد خانم ، خانه وزيري و غيره مي باشد و با توجه به سر پا بودن و استحكام اندام بنا خفظ و حراست آن و جلوگيري از تخريب هاي احتمالي ضروري مي نمايد .همچنين از انجائيكه اداره دارايي در صدد است بزودي بنا مزبور را بمنظور ساختمان جديد الاحداث تخليه نمايد ثبت اثر فوق و پيشنهاد در مورد واگذاري آن به مديريت ميراث فرهنگي با در نظر گرفتن تصميمات سالهاي 74 بمنظور ايجاد ساختمان اداري متبوع قابل توجه بوده و همخواني دارد .
اشاره به اقداماتي كه در دوره هاي گذشته روي بنا انجام شده است .
* توسعه و يا تعميرات و دخل و تصرف انجام شده تا كنون در زمينه توسعه بنا اقدامي تا بحال نپذيرفته اما در رابطه با تعميرات مي توان به دوخت و دوزهاي اندام و يا بند كشي هاي انجام شده و تعمير حوض شمالي و تخريب حوض جنوبي اشاره اي داشت.همچنين بناهاي نه چندان موزون در حياط آن احداث گرديده است .

1

خانه توفيقي

خانه توفيقي

1-موقعيت طبيعي
با عنايت به موقعيت گسترش شهر در جهت شرقي و غربي و وجود رود خانه معروف زنجان چاي در جنوب شهروهمچنين مد نظر قرار دادن رشته كوههاي ضلع شمالي شهر بناي توفبقي در قسمت شرقي شهر و در حد فاصل رشته كوههاي مزبور رودخانه زنجان چاي ( در قسمت شمالي رود خانه ) واقع گرديد .
2- موقعيت فعلي
بناي توفيقي دربافت قديمي شهر در محله معروف به غريبيه بالا كه به محله خرابه رجي نيز مشهور بوده ، قرار دارد . اين بنا از شمال غرب نزديك به دروازه رشت و از جنوب نزديك به دروازه رشت و از جنوب نزديسك به دروازه قزوين مي باشد .
3- تاريخچه بنا :
بناي توفبقي از جمله بناهاي اواخر دوران قاجار و اوايل پهلوي بوده كه اين امر با توجه به نوع معماري و تزيينات بكار رفته در آن بخوبي مشاهده مي باشد .
شماره ثبت اين اثر 2664 به تاريخ 25/12/78 مي باشد .
4- مشخصات بنا :
بطور كلي بناي توفيقي از نقطه نظر سبك معماري و سياق تزئيني مصاديق الگوي متقارن معمول و رايج در اواخر قاجار و اوائل پهلوي ساخته شده اند مي باشد . اين تقارن در شيوه معماري داخلي و سبك تزئيني در نماي خارجي به نقطه اوج مي رسد لمبه كاري شده با طرحها و رنگهاي زيبا در نماي داخلي و سقف و همچنين بخشهاي آجر كاري شده در طرحها و موتيف هاي تزئيني متعدد ، از جمله شاخص هاي معماري و شيوه تزئيني اين اثر تاريخي مي باشد . اين بنا منزل مسكوني مرحوم علي اكبر خان توفيقي نخستين شهردار و رئيس بلديه شهر زنجان بوده است .
5- نوع بهره برداري و خصوصيات بارز بنا :
در حال حاضر بنياد شهيد استان زنجان در نظر دارد از بناي مزبور به عنوان گنجينه آثار شهيدان استان استفاده و بهره برداري نمايد فلذا بدين منظور نيز اقداماتي اجرائي را در زمينه مرمت ، باز سازي و استحكام بخشي بنا انجام داده است .
6- عوامل تزئين شده ونوع آنها :
اولين نكته اي كه در بدو ورود به منزل توفيقي نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي نمايد ، حجم پيش آمده تالار طبقه اول با ستونهاي گرد آجري آن در قسمت ورودي ساختمان مي باشد ، در واقع پر كار ترين بخش نماي اين ساختمان از نظر كار نماسازي با آجر همين حجم بيرون زده تالار مي باشد آجر چيني رخبام در نماي جنوبي و همچنين آجر كاري ساده و مختصر دو طرفدر اصلي ، در جبهه جنوبي از جمله بخشهاي تزئيني بنا مي باشد ، از ديگر موارد تزئيني اين اثر مي توان بوجود تزئينات گچبري ، نگارها ، گچكاري ديوارهاي طبقه اول در محل تلاقي سقفهاي كاذب استفاده از لمبه با طرح ها و رنگهاي زيبا و بكار بردن آجر هاي تزئيني به شكلهاي قاب بندي در طرحهاي مختلف به سبك تزئين بي نظير آن اشاره نمود .
7- نحوه مالكيت بنا و مشخصات ثبت آن در رديف آثار تاريخي :
با عنايت به بررسي به عمل آمده مالكيت بنا در حال حاضر به نام بنياد شهيد انقلاب اسلامي استان زنجان مي باشد و همانطوريكه قبلاً ذكر شده اين بنياد در نظر دارد گنجينه آثار هداي استان را در اين بنا دائر نمايد .
 در زمينه ثبت اين اثر در فهرست آثار تاريخي نيز تا بحال اقدامي صورت نپذيرفته است .
8- اقدامات انجام شده در مورد بنا ذكر مشخصات :
 بناي توفيقي تا چند سال اخير بصورت منزل شخصي فعال و قابل استفاده بوده تا اينكه بنياد شهيد استان زنجان طي طرحي مصوب در نظر دارد تا بناي مزبور را گنجينه آثار شهداي استان زنجان دائر نموده و مورد بهره برداري قرار دهد لذا در اين راستا اقدامات حفاظتي و مرمتي را به انجام رسانيده كه مشروح آن در صفحه بعد آمده است.
9- توضيح ضروري و اختصاصي بنا :
نظر به اينكه بناي مزبور منزل اولين شهردار زنجان (آقاي اكبر توفيقي ) مي باشد و از آنجائيكه نامبرده فردي خير باني بناهاي عام المنفعه ديگر همچون رختوشويخانه ، كارگاه و غيره ... در سطح استان بوده كه تماماً يا در فهرست آثار ملي ثبت شده و يا در حال ثبت مي باشد لذا ضروري مي نمود تا منزل شخصي وي نيز در فهرست آثار تاريخي كشور به ثبت برسد .
 
اشاره به اقداماتي كه در دوره هاي گذشته روي بنا انجام شده است .
1- توسعه و يا تعميرات و دخل و تصرف انجام شده تاكنون
2- رطوبت زدايي ديوارهاي بيروني (زه كشي )
3- مرمت سقف طبقه همكف
4- تعمير و مرمت آجر كاري نما
5- مرمت بغل درگاهها
6- تعويض ستونهاي چوبي ايوان
7- مرمت و باز سازي سقفهاي كاذب ( تزئيني و غيره تزئيني )
8- مرمت و باز سازي در و پنجره هاي چوبي
9- بازسازي در و پنجره هاي چوبي
10- مرمت و يا تعويض ناودانيها

1

موزه باستان شناسي و مردان نمكي در (عمارت ذوالفقاري)

موزه  باستان شناسي و مردان نمكي در  (عمارت ذوالفقاري)

 

عمارت ذوالفقاري در يكي از محلات قديمي شهر زنجان موسوم به محلة "دالان آلتي"در ضلع شمالي سبزه ميدان و مسجد جامع قرار دارد. اين بنا ساختمان مسكوني و اداري حكمران زنجان بوده و از مجموعه بناهاي اندروني و بيروني و بخشهاي مختلفي تشكيل يافته بود. از اين مجموعه در حال حاضر فقط عمارت بيروني باقي مانده كه به نام "عمارت محمود خان ذوالفقاري"معروف است. بنا به رواياتي اين خانه توسط سردار اسعدالدوله (پدر محمود خان) دراواخر حكومت قاجار بنا گرديده و پس از وي محمودخان در آن اقامت داشته است. درگذشته اين بخش از شهر زنجان محله­ي اعيان نشين بوده و مجموعه بناهايي در سبك و الگويي همسان همچون خانه وزيري، خانه خديوي، عمارت دارايي و... در اين محل ساخته شده بود.

بعد از انقلاب اسلامي، عمارت ذوالفقاري مدتها دراختيار يكي از نهادهاي انقلابي بود و تا ثبت اين بنا در فهرست آثار ملي كشور بهدليل متروك ماندن و عدم مراقبتهاي لازم آسيب فراواني ديد. در جريان توسعه و تعريض خيابان طالقاني ديوار و سردر ورودي بنا بطور كامل تخريب گرديد. در سالهاي اخير نيزبا اجراي طرحهاي عمران شهري، آسيب زيادي به بنا وارد آمده است. از جمله با احداث خيابان زينبيه و عبور آن از داخل حياط عمارت، قسمتي از عرصه ي بنا از بين رفت و بخش عمده ديگر به پارك تبديل شد.

در سال 1379 ميراث فرهنگي استان زنجان تصميم به حفاظت و مرمت عمارت ذوالفقاري گرفت و در اين راستا بناي مذكور در چندين مرحله مرمت و باز سازي گرديد. با انتقال مجموعه آثار بدست آمده از معدن نمك چهر آباد در سال1386 موزه موقت موميايي­ها در اين مكان بوجود آمد و در سال 1388 اولين موزه باستانشناسي استان زنجان در عمارت ذوالفقاري افتتاح گرديد.

اين بنا در تاريخ 25/12/75به شماره 1852 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.

 

مردان نمــكي

مرد نمكي 1: با وجود كشف استثنائي مرد نمكي 1 در سال 1372 متاسفانه تلاش چنداني براي تعطيل نمودن استخراج مكانيكي و لغو بهره برداري از معدن صورت نگرفت. در پائيز 1383 معدن كاران در حين كار با بولدوزر مجددا با بقاياي اسكلت انساني مواجه شدند كه به دليل كار با بولدوزر تا حد زيادي متلاشي شده بود. با جستجوي معدن كاران در ميان خاكهاي آشفته علاوه بر جمع آوري قسمتهايي از بقاياي انساني تكه تكه شده، شماري اشيا بدست آمد كه توسط بهره بردار به اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان منتقل شد.

بررسي­هاي اوليه بر روي بقاياي انساني، كه پس از انتقال به ميراث فرهنگي، مرد نمكي 2 نام گذاري شد نشان داد كه اين بقايا متعلق به مردي ميانسال با ميانگين قد حدود 180 سانتي متر بوده كه در جريان ريزش ديواره­ها و سقف تونل كشته شده است. از جمله اشيايي كه همراه اين مرد نمكي يافت شد مي­توان به تكه سبد و ميخهاي چوبي، طنابهاي گياهي، منسوجات و ... اشاره كرد.

مرد نمكي 2: كشف اتفاقي مرد نمكي 2 و مجموعه­اي از اشيا موجب از سر گيري پژوهش­هاي باستان شناختي در معدن نمك چهر آباد بعد از گذشت 11 سال گرديد بنا براين كاوش در معدن به منظور نجات بخشي آثار و بقاياي باقي مانده ابتدا به سرپرستي امير الهي و سپس ابوالفضل عالي در دي و بهمن سال 1383 انجام شد و فصل دوم كاوش نيز در پائيز 1384 ادامه يافت.

مرد نمكي 3: بقاياي مرد نمكي 3 همچون مرد نمكي 2 به صورت اتفاقي و طي كار باطله برداري بولدوزر توسط معدن كاران در سال 1383 كشف شد. به دليل كشف موميايي توسط بولدوزر، اين جسد نيز به صورت متلاشي شده، و تكه تكه يافت شد.

(بقاياي موميايي شماره 3 شامل: استخوان، لباس و قسمتهايي از بافت نرم فردي بود كه همچون معدنچيان ديگر بر اثر ريزش تونل و سقوط يك سنگ چند تني روي او كشته شده بود.)

مرد نمكي 4: مرد نمكي 4 سالم­ترين و كامل­ترين موميايي مكشوفه از معدن چهر آباد است. عليرغم آسيب ديدگي به هنگام مرگ تقريبا بيشتر قسمت­هاي بدن سالم باقي مانده است كه شامل مجموعه استخوان­ها و بافت نرم وي است كه بر اثر از دست دادن آب بدن كاملا خشك شده است. به هنگام كشف جسد در وضعيت دمر قرار داشت. به شكلي كه صورت و قسمت جلوي بدن روي خاك قرار گرفته بود. دست­ها از ناحيه آرنج خم شده دست چپ روي زمين و دست راست در حالت تقريبا مشت شده بود . پاي راست به صورت نيمه باز و پاي ديگر جمع شده در زير شكم قرار داشت. با وجود شكستگي جمجمه در چند قسمت دليل مرگ براساس تحقيقات انجام يافته توسط دكتر شكوهي  با عكسبرداري سي تي اسكن، فشار بر قفسه سينه و پارگي قلب در نتيجه ريزش تونل­ها و ريزش خاك و آوار روي وي بوده است.

 براساس تحقيقات انجام گرفته مشخص شد اين موميايي طبيعي، پسر جواني بوده كه به هنگام مرگ حدود 16 سال داشته است. قد اين موميايي 170 تا 175 سانتي متر است. بر گوش­هايش حلقه هايي از جنس نقره ديده مي شود. موهاي سر وي كوتاه و به رنگ خرمايي است. به همراه اين جوان موميايي شده اشياي جالب توجهي نيز كشف گرديد. يكي از اين اشيا چاقوي فلزي با دسته استخواني است كه در غلافي چرمي به كمربند پارچه اي او بسته شده است ازاشياي ديگر مي­توان به دو كوزه كوچك سفالي سالم اشاره كرد. همچنين ظناب­هاي گياهي، يك مهره كوچك با لعاب ابي، يك پي سوز سالم دود زده، 11 تكه سفال و ... نيز همراه اين جسد يافت شده است.

از ويژگيهاي بسيار مهم اين موميايي طبيعي، لباس كامل است كه برتن او ديده مي­شود. اين لباس از بالا پوشي بلند، يك شلوار و كفش چرمي تشكيل شده است.

مرد نمكي 5: اين موميايي طبيعي در كاوش فصل دوم در حالي يافت شد كه به جز سر بقيه قسمت­هاي بدن زير صخره و سنگ­هاي آواري بزرگ قرار گرفته بود­. شكل جسد نشان مي­داد كه اين شخص نيز همچون نمونه­هاي قبلي بر اثر حادثه­اي كه منجر به تخريب و ريزش تونل گرديده­، كشته و مدفون شده است بر خلاف موميايي نمكي شماره 4 بيشتر بافت بدن مرد نمكي 5 پوسيده شده و از بين رفته بود بافت نرم فقط در قسمت­هايي كوچك از دو دست، پاها بخش­هايي از صورت، سينه و لگن باقي مانده بود. كم بودن ميزان نمك در اين محيط، نفوذ آب از بالاي كوه به اين بخش از معدن از دلايل اصلي پوسيده شدن زياد مرد نمكي 5 است. 

 

نتـايـج

پيش از كاوش­هاي دو فصل 83 و 84 در معدن نمك چهر آباد براساس يافته­هاي سال 72 تصور بر اين بود كه معدن، محل كشته شدن شاهزاده ساساني و يا نماينده هيئت حاكمه اقوام سكايي در سده 8 پيش از ميلاد بوده است. اما با كاوش­هاي دو فصل اخير مشخص گرديد كه همه موميايي­هاي مكشوفه از معدن كارگران و معدن كاراني بودند كه در نتيجه ريزش معدن و فرو ريختن ديواره­ها و سقف و تونل­ها كشته و مدفون شده­اند. طبق كاوش­هاي انجام يافته همچنين مشخص شد كه معدن از حدود نيمه هزاره اول شناسايي شده است. براساس آزمايشات ساليابي كربن 14 مشخص شد كه مرد نمكي 3، 4، 5، مربوط به دوره هخامنشي با قدمت حدود 2300 سال و مرد نمكي 1، 2، مربوط به دوره ساساني، با قدمت حدود 1500 تا 1700 سال قبل است. بنابراين با توجه به شواهد و مدارك موجود، ريزش تونل­هاي معدن چهر آباد، دست كم دوبار رخ داده است. نخستين بار در حدود 2300 سال پيش و به هنگام فعاليت معدن كاران بخش بزرگي از تونل­هاي معدن ريزش و در آن مردان نمكي 3، 4، 5 كشته شده­اند و سپس با گذشت چندين قرن سال دوباره حادثه­اي ديگر در معدن نمك رخ داده و در نتيجه آن مردان نمكي 1و2 نيز كشته و مدفون شده­اند.

در حال حاضر به استثناي موميايي نمكي شماره 1 كه در موزه ملي كشور نگهداشته مي­شود بقيه اجساد و اشياي بدست آمده از معدن چهرآباد در موزه ذوالفقاري زنجان در شرايط مطلوب، تحت نظارت كارشناسان مربوط نگهداري مي­شوند.

 

 

استان: زنجان

شهرستان: زنجان

آدرس:زنجان، سبزه ميدان، عمارت ذوالفقاري

تلفن: 3236121

سال تأسيس: بهمن ماه 1386

ساعت بازديد: در 6 ماهه دوم سال 1390 9 صبح الي 18/30

تعطيلي:روز سه شنبه  هر هفته

بهاء بليط: 4000 ريال

 

1

بناهاي تشوير

بناهاي تشوير

در داخل روستاي تشوير دو بنا وجود دارد كه اهالي آنها را آتشكده مي دانند. اين بنا ها در داخل روستا در سمت جنوب جاده سرخه ديزج- گيلوان قرار دارد. بنا هاي موسوم به آتشكده شامل دو بناي تاريخي است كه در فاصله كوتاهي از يكديگر واقع هستند. پيرامون اين بناها را گورستاني قديمي احاطه كرده است. بناي غربي نقشه 8 ضلعي و ديگري نقشه 4 ضلعي دارد. بناي غربي از بيرون هشت ضلعي و از داخل چهار ضلعي است. اين بنا داراي چهار ورودي است كه دو مورد از آنها داراي طاق قوسي و دو مورد ديگر طاق مسطح دارند. مصالح بكار رفته در اين بنا لاشه سنگ و ملاط گچي- آهكي است. گوشه سازي و اجراي گنبد در اين بنا بوسيله سكنج هايي اجرا شده است. گنبد از نوع نيم دايره اي يك پوسته است.

بناي دوم كه نقشه چهار ضلعي دارد نيز با مصالح لاشه سنگ و ملاط گچي- آهكي ساخته شده است. در برخي قسمت هاي مرمت شده تعدادي آجر نيز ديده مي شود كه احتمالا در اصل بخش هايي از بنا با آجر ساخته شده بوده است. گنبد بنا تخريب شده ودر حال حاضر بنا بدون گنبر است. اين بنا نيز داراي چهار ورودي در هر ضلع است.

1

مسجد و مدرسه چهل ستون

مسجد و مدرسه چهل ستون

مسجد و مدرسه چهل ستون دربافت بازار ( بازار بالا ) در ضلع جنوب شرقي مسجد و مدرسه جامع ( سيد ) در راسته معروف به راسته حجت الاسلام قرار دارد دومين حوزه علميه و معتبر در شهر زنجان بعد از مسجد ومدرسه جامع محسوب مي گردد ، مسجد و مدرسه چهل متون داراي صحن و شبستانهاي بزرگي است كه طاق و تويزه هاي ضربي آن بصورت زيبا و متقارن بر روي 32 ستون قطور استوار گشته ، تعدد و كثرت ستونها موجب شده كه اين بناي مذهبي و فرهنگي در ميان مردم به مسجد و مدرسه چهل ستون معروف و مشهور گشته است. مسجد و مدرسه چهل ستون كه يكي از مهمترين و معرو فترين حوزه هاي علميه ايران در دوره قاجار بوده توسط يكي از علماي بنام آن زمان بنام مرحوم آخوند ملا علي قارپوز آبادي ساخته شده است. طبق كتيبه اي كه بر روي پيشاني ورودي بنا الصاق شده اين بناي مذهبي و تاريخي به سال 1284 هجري قمري ساخته شده است.

صحن و شبستانهاي بسيار فراخ اين مسجد بيانكر دوران شكوفايي و رونق معنوي آن در زماني نه چندان دور مي باشد مسجد و مدرسه چهل ستون كه از نوع مساجد با سبك و سياق چهل ستوني است در نماي داخلي داراي پوشش گچ كاري شده است و محرا بش كه با رسمي بندي و كاشي معقلي آرايش شده و ازاره هاي آن نيز مزين به كاشيهايي با طرحهاي گل و بوته ( طرح گلداني ) متاثر از مكتب كاشيكاري دوران قاجار است. بر روي بخشي از بدنه محراب كتيبه اي به خط نسخ وجود دارد كه زمان مرمت مسجد يا تجديد بناي آن را در سال 1332 هجري قمري توسط امير افشار خان و به اهتمام حاجي رجب علي زنجاني رقم خورده است. مدرسه و مسجد چهل ستون داراي قدمتي بيش از يك قرن مي باشد

1
X