برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
جونقان يا جونقون شهر كوچكى است در ۳۸ كيلومترى شهر كرد كه مقر سكونت خان هاي بختيارى بود. عليقلي خان سردار اسعد در سال ۱۳۱۸ هـ.ق، قلعه يا كاخى در اين محل براى سكونت خود ساخت كه ۱۴ هزار مترمربع مساحت و نماهاى بيرونى متفاوتى داشت. ستونهاى سنگى آن هر كدام چند قطعه در اشكال مختلف بنا شده، به طورى كه در قسمت بالا، اين ستونها چهارگوش است. در چند سال اخير بخش اعظم تزئينات بنا از بين رفته است و به جز قسمت محدودى از قلعه كه اختصاص به كتابخانهٔ عمومى داشت، بقيه رو به نابودى است. اين كتابخانه نيز چند سال پيش از قلعه جونقان انتقال داده شده است. |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر كاشان
نگاهي اجمالي به موقعيت شهرستان كاشان
1- موقعيت جغرافيايي
شهرستان كاشان با جمعيتي بالغ بر400 هزار نفر وحدود2100 هكتار وسعت؛ در 51 درجه و27دقيقه طول شرقي و33درجه و59 دقيقه عرض شمالي قرار دارد.كاشان از لحاظ آب وهوايي؛ متنوع ودر اكثر فصول وايام سال براي سفر مناسب مي باشد.
نواحي شمالي و شرقي كاشان را دشت كوير احاطه كرده ولي وجود آباديها و شهرهايي چون قمصر، قهرود، جوشقان، نياسر، برزك، كله، ارمك، رهق، ازناوه، اردهال، استرك و... و دهها آبادي خوش آب و هواي ديگر در دامنه ها و ارتفاعات كركس با مناظر زيباي طبيعي و آب و هواي ييلاقي وكوهستاني در انتظار مسافران و ميهمانان شهر تاريخي كاشان است.
كاشان از شهرهاي استان اصفهان و درشمال استان واقع شده است وداراي 3 بخش و67 روستا مي باشد.فاصله اين شهر تا تهران 230كيلومتر،تا قم 95كيلومتروتا اصفهان 210كيلومتر مي باشد.كاشان،با قرار داشتن برروي زنجيره بزرگ راههاي كشور و واقع شدن بر سرراه اصلي ارتباطي شهرها و استانهاي شرقي و شمالي و غربي كشور، با شهرها و استانهاي مركزي، جنوب و جنوب شرقي؛ داراي موقعيت ممتازي مي باشد.
2- موقعيت تاريخي
كاشان هزار سال است كه محل زندگي انسانها و اقوام گوناگون بوده و تمدني كهن را در خود جاي داده است.
قدمت تاريخي منطقه كاشان مربوط است به يكي از كهن ترين مراكز استقرار بشر در فلات مركزي ايران موسوم به سيلك:(Sialk)
مردمان 7 هزار سال پيش دراين قسمت كه در2كيلومتري جنوب غربي كاشان قرار دارد، تمدني را بنيان نهادند كه آباداني كنوني منطقه كاشان مي تواند دنباله همان تمدن باشد، هر چند كه آنچه امروزه به عنوان كاشان مطرح است هويتي كاملا اسلامي دارد.
يك هيئت باستان شناسي فرانسوي به سرپرستي پروفسور رومن گريشمن طي سالهاي 1311 تا 1313 شمسي در سيلك كاشان به كاوش وحفاري پرداختند وبا به دست آوردن آثار سفالين و فلزي از دل تپه ها به نتايج شگفت انگيزي دست يافتند.
بر اساس تحقيقات اين هيئت، اولين خواستگاه تمدن بشري و اولين سكونتگاه بشر و اولين نقطه اي كه بشر با استفاده از مصالح ساختماني(خشت خام و ملاط گل) به ساختن خانه پرداخته است، سيلك كاشان است.
علاوه بر منطقه سيلك، مناطقي مانند غار رئيس،آتشكده نياسروآتشكده خرمدشت كه مربوط به زمان ساسانيان است برتداوم آن تمدن صحه مي گذارد.
علاوه بر آثار فوق؛ نويسندگان و مورخين نيز از ديرباز در آثار خود سخن از كاشان به ميان آورده اند؛ از جمله: شركت اهالي كاشان در جنگهايي كه در زمان ساسانيان روي مي داده است وپس از آن هجوم عربها به كاشان و بنا نهادن شهر كاشان توسط زبيده خاتون- همسر هارون الرشيد- وآباداني شهر كاشان در دوران آل بويه، اهميت پيداكردن موقعيت كاشان درزمان حكومت سلجوقيان وآثار وابنيه اي كه از اين دوره باقي مانده است و نيز حمله وحشيانه مغولان در قرن هفتم به اين شهر، پيمودن راه ترقي در دوران صفويان و آثاري كه از اين دوره به جاي مانده، آثار واخباري كه اززمان قاجاريه و نيز دوران مشروطيت داريم، همكاري هايي كه مردم كاشان درقيام هاي مردمي در مخالفت با رژيم پهلوي از جمله 15 خرداد 1342 وادامه آن در انقلاب اسلامي ايران داشتند و...همه وهمه بيانگر موقعيت و جايگاه تاريخي كاشان و حيات تاريخي مردم اين ديار از 7000 سال پيش تا كنون در اين خطه مي باشد.
3- موقعيت فرهنگي
كاشان از جمله شهرهاي با سابقه وهويت ديرينه فرهنگي است وعالمان، فقيهان، دانشمندان، طبيبان، فيلسوفان، شاعران ونقاشاني كه دراين ديار نشو و نمو نموده اند ازجمله نام آوراني هستند كه نه تنها نام كاشان را پرآوازه كرده اند بلكه ايران و جهان اسلام را اعتباري ديگر بخشيده اند. از زمانهاي ديرين مجامع و حوزه هاي علمي مختلفي در اين شهر وجود داشته و هم اكنون نيز در گوشه گوشه شهر عالمان و فرهيختگاني در مدارس علوم ديني و دانشگاهها و مراكز آموزش عالي جرعه نوشان علم و ادب را سيراب مي كنند.
هم اكنون در كاشان 8 مدرسه علوم ديني باحدود2000طلبه و5 دانشگاه ومركز آموزش عالي با حدود 15000 دانشجو وجود دارد.
4- موقعيت اقتصادي
كشاورزي: منطقه كاشان از ويژگيهاي كشاورزي مهمي برخوردار است ، به طوري كه قسمت عمده زمينهاي اطراف كاشان زيركشت پنبه وغله است وهمچنين انواع ميوه ها از قبيل انار، انجير، انگور، گوجه درختي، هندوانه، طالبي، چغندر، هويج، شلغم ونيز انواع سبزيجات وصيفي جات از جمله محصولات كشاورزي منطقه كاشان است . از جمله پرورش درختان گل وگياهان داروئي جهت تهيه گلاب و عرقيات گياهي در منطقه از جايگاه ويژه اي برخوردار است.
صنعت: از نظر صنايع اخيرا كاشان توسعه مناسبي يافته است و مي توان از صنايعي مانند فرش ماشيني، ريسندگي، بافندگي، چيني سازي، ملامين، كاشي سازي، ابزارآلات صنعتي و دهها واحد صنعتي پيشرفته ديگر نام برد كه كاشان را به يكي از مهمترين قطبهاي صنعتي كشور تبديل كرده است.تعداد واحدهاي توليدي فعال در اين شهرستان متجاوز از 350 واحد مي باشد.
صنايع دستي: در اين زمينه كاشان از ديرباز زبانزد و مشهور بوده است ولي با رشد فناوري ماشيني درصنايع، بعضي از صنايع دستي به فراموشي سپرده شده است.
در روزگاران گذشته صنايعي مانند قالي بافي، شعربافي، زري بافي، مسگري، كاشيگري، سفالگري، ابريشم بافي، مخمل بافي، زيلو بافي و...در كارگاههاي كوچك رواج داشته است كه با مرور زمان و همراه با تحولات اقتصادي- اجتماعي ، يا بعضي ازآن صنايع مثل مسگري و شعربافي، سفالگري، ابريشم بافي به كلي به ديار فراموشي سپرده شده ويا بعضي از آنها مانند مخمل بافي، پارچه بافي، كاشيگري، قالي بافي در مجموعه هاي صنعتي بزرگ توليد مي شود؛ ولي نه با آن ظرافت و هنرآفريني كه محصولات صنايع دستي برخوردار بودند.
معدن: درمنطقه كاشان معادني نظير مس، آهن، سولفات باريم، زاج سبز، نمك طعام، سنگهاي مرمرو تراورتن به چشم مي خورد كه بعضي از اين معادن مورد توجه وداراي اهميت خاصي در كشورمي باشد.
جاذبه هاي گردشگري شهرستان كاشان
الف) جاذبه هاي تاريخي
1- تپه هاي باستاني سيلك
پس از فرونشستن آب درياچه مركزي ايران وخشك شدن تدريجي آن، ساكنان اطراف آن مجبور شدند نواحي حاصلخيزي مانند اطراف فين كه همان منطقه سيلك باشد را جهت زندگي و سكونت اختيار كنند، ولي اين قدمت تا 60 سال پيش همچنان ناشناخته بود تا اينكه براساس بررسي هاي علمي پروفسور گريشمن درسال 1311 ش(1933 م) قدمت آثار به جاي مانده در اين تپه ها به هزاره پنجم تا اول قبل از ميلاد منسوب گرديد.آثاري از اين تپه ها در موزه هاي لوور فرانسه، ملي ايران و باغ فين نگهداري مي شود.
اين تپه در مغرب مسير كاشان- فين ودر مجاورت جاده قرار دارد. سيلك در حال حاضر مشتمل بريك تپه شمالي ويك تپه جنوبي است كه به فاصله 500 متراز يكديگر قرار دارند.در جلو اين تپه ها گورستانهايي از انسانهاي ما قبل تاريخ وجود دارد.
2- باغ تاريخي فين
بناي اوليه باغ فين به قبل از اسلام و با تمدن سيلك پيوند خورده است كه تمدن سيلك پيوندي ناگسستني با چشمه جوشاني دارد كه در بالاي باغ جاري است، وبه چشمه سليمانيه معروف است.
از زمانهاي بس دور درپايين اين چشمه باغي وجود داشته است كه كمي پايين تر از باغ فعلي بوده و براثر زلزله اي كه درسال 982 ه.ق روي داد باغ به كلي ويران شد كه به دستور شاه عباس صفوي بعد از سال 1000 ه.ق باغي در مكان فعلي كه در حقيقت قسمتي از باغ قديمي بود ساخته شد.
ازسال 1135 ه.ق بعد از حمله افاغنه آباداني باغ رو به ركود گرائيد ولي با دستور كريم خان زند به خصوص با ساختن عمارتي كه به نام خلوت كريم خاني در ضلع جنوبي باغ واقع است باغ فين رو به آباداني گذاشت.ولي با زلزله معروف سال 1192 قمري باغ نيز آسيب كلي ديد كه پس از آن يعني از سال 1200 قمري وبا روي كارآمدن سلسله قاجار به خصوص با دستور فتحعلي شاه به مرمت باغ جاني دوباره گرفت كه ساختمان شتر گلوي فتحعلي شاهي در ضلع جنوب غربي باغ و حمام سلطنتي بزرگ كه در مجاورت حمام اوليه ساخته شد از آثار آن مي باشد.
با آغاز مشروطيت به جهت وضع دفاعي بناي باغ، اين مكان پناهگاه اشرار وياغيان گشت ودر مدت 14 سال ياغيان مصالح و اشياي گرانبهاي آن را به يغما بردند.از وقايع مهم تاريخي در اين باغ مي توان به جشن تاجگذاري رسمي شاه اسماعيل صفوي و نيز قتل اميركبير در اين باغ اشاره كرد.
بررسي اجمالي ابنيه باغ فين
سردرب، ديوارها و برجها: مجموعه باغ فين حدود 2500 مترمربع مساحت دارد كه در بدو ورود به اين مجموعه با ساختمان رفيع سردرب ورودي برخورد مي كنيم.اين قسمت از باغ در دوره صفويه بنا گذاشته شده است.اين بنا داراي دو طبقه است كه طبقه تحتاني شامل هشتي و دالان ورودي به باغ با اتاقهاي جانبي، و طبقه فوقاني شامل سالن وسيع و زيبايي است كه چشم انداز خوبي بر اطراف دارد.در اطراف باغ از جمله در طرفين سردرب، ديواري به ارتفاع 6-5 متر وهفت برج ديده مي شود.
شترگلوي عباسي: پس از ورود به باغ و گذشتن از خيابان مصفايي كه در وسط آن نهرآب زيبايي كه هميشه آب از فواره هاي فيروزه اي آن درفوران است ودرختان سرو زيبايي در دوطرف آن سر به فلك كشيده اند؛ اولين ساختماني كه جلب توجه مي كند شتر گلوي عباسي است كه به دستور شاه عباس بزرگ ساخته شده است.درجلوي اين بنا حوض وسيعي ديده مي شود ودر پشت اين بنا نيز حوضچه اي قرار دارد كه از كف آن آب فوران مي كند، اين بنا در دو طبقه و به گونه اي ساخته شده است كه ازهر طرف باغ مي توان به آن وارد شد.
در ميان اين ساختمان نيز حوضچه اي است كه آب چشمه با طرحي جالب(موسوم به شترگلو) درآن فوران مي كند.برروي ديوارها و سقف اين بنا آثار نقاشي دوره صفوي با تصاويري از شكارگاه و شاهزادگان مي باشد، اين ساختمان قبلا به صورت سه طبقه و طبقه بالاي آن به صورت كلاه فرنگي بوده است.
شترگلوي فتحعلي شاهي: اين بنا كه در جنوب باغ واقع است به دستور فتحعلي شاه ساخته شده و شامل شتر گلو و صفه مجاور و داراي دو حيات خلوت در قسمت شرق و غرب آن است كه كف صفه كلا از سنگ مرمر مفروش بوده و سقف آن به طرز جالبي نقاشي شده است كه هنوز قسمت هايي از آن ديده مي شود.
اندروني كريمخاني و اتاق شاه نشين: اين بناها مجموعه مسكوني است كه در جنوب باغ و در مغرب شترگلوي فتحعلي شاهي قرار دارد ودر سال1176 قمري به دستور كريم خان وبه همت آقا سليم آراني حاكم وقت كاشان ساخته شده و شامل چند اتاق تودرتو وحياط و باغچه اي كوچك است كه گفته مي شود اميركبير40 روز در اين ساختمان زندگي كرده است.درمقابل اتاق شاه نشين حوضچه زيبايي است كه داراي منافذ متعدد ومنظمي است كه آب چشمه سليمانيه فين به طرز جالبي در آن فوران مي كند.
حمام ها(حمام كوچك و بزرگ): درقسمت جنوبي باغ ، دو حمام وجود دارد كه به حمام كوچك وبزرگ معروف است، حمام كوچك از آثار دوره صفويه وهمراه با بناي اوليه باغ فين ساخته شده است.حمام بزرگ در دوران قاجاريه به وسيله فتحعلي شاه ساخته شده است.
حمام بزرگ مخصوص امرا وحمام كوچك اختصاص به استفاده خدام داشته است.در هريك از حمامها قسمتهايي شامل ورودي، گرمخانه، آبنما،خزينه، محل نظافت، سربينه(رختكن) به چشم مي خورد.
كانالهايي جهت تعويض آب خزينه ها وحوضچه ها در كف حمامها وجود دارد.ديوار حمامها با عايق رطوبتي مخصوص- ماسه آهك يا ساروج- پوشانده شده است.
3- مجموعه تاريخي بازار
يكي از اهم آثار تاريخي وديدني كاشان مجموعه تاريخي بازار است كه از تقاطع خيابان باباافضل و ميدان كمال الملك تا حدود دروازه دولت ادامه دارد.
قدمت بازار را مربوط به دوران سلجوقي مي دانند، لكن دوران اوج بازار مربوط به زمان صفويه است.غالب سياحان وجهانگرداني كه درعصر صفويه و قاجاريه به ايران آمده و از كاشان ديدن كرده اند عظمت و شكوه و رونق بازار كاشان را ستايش كرده اند.
درمجموعه تاريخي بازار علاوه بر راسته بازارهاي اصلي نظير:مسگرها، زرگرها، كفاش ها، بزازها و بازارچه هاي ميانچال، ملك، ضرابخانه و رنگرزها؛ مساجد، بقاع، كاروانسراها، تيمچه ها، حمامها وآب انبارهاي متعدد ومختلفي وجود دارد كه هر يك از آنها در دوره خاصي ساخته شده اند.
چنانچه از طرف ميدان تاريخي فيض وارد بازار شويم در قسمت شرقي بازار مسگرها مشتمل بر كاوانسراي ذغالي ها(888 ه.ق) وكاروانسراي ميرپنج وسراي غفارپور ومسجد و حسينيه رباط قراردارد.
از سمت غرب كه به بازار وارد شويم از ابتداي بازار تا انتهاي آن كه بازارچه پانخل ناميده مي شود بناهاي زيبا و تاريخي زير را در مجموعه بازار ديدن خواهيم نمود:
كاروانسراي گمرك، كاروانسراي نو، سراي نراقي ها، سراي بروجرديها، آب انبار بالا بازار، مسجد بالا بازار، حمام خان، سراي زركشها، سراي قمي ها، قيصريه، سراي آب انبار، سراي چهارگوش، تيمچه حاج محمد صادق، تيمچه معروف، زيبا وديدني امين الدوله، مدرسه ومسجد ميانچال، مسجد تبريزي ها، سراي ملك، تيمچه سيدآقا، مسجد كفش دوزها، زيارت درب زنجير، آب انبار درب زنجير، مدرسه و مسجد امام خميني، زيارت شاه سليمان، آب انبار گذرنو، مسجد گذرنو، حمام گذرنو، حسينيه پانخل و بقعه امامزاده قاسم.ضمنا مراكز مختلف فرش فروشي و صنايع دستي وسوغات كاشان نيز در بازارموجود است.
4- تيمچه امين الدوله
اين بنا كه در يكي از نقاط مركزي بازار قرار دارد متعلق به دوره قاجاريه است كه به دستور يكي از رجال نامدار آن عصر به نام فرخ خان غفاري ملقب به امين الدوله و با معماري استاد علي مريم دراواخر قرن سيزدهم قمري(1285) ساخته شده است.اين بناي با شكوه درسه طبقه و با طول وعرض زياد بنا گرديده است.همه ساله درايام سوگواري حضرت ابا عبدالله الحسين (ع) اين تيمچه ميعادگاه گروهها و هيئات مذهبي كاشان مي باشد.
5- خانه تاريخي بروجرديها
اين خانه در محله سلطان اميراحمد كاشان درخيابان علوي واقع است.اين خانه توسط بازرگاني به نام حاج سيد حسن نطنزي در حوالي سال 1275 قمري در دوره قاجاريه ساخته شده است.چون صاحب خانه مال التجاره از بروجرد وارد مي كرده، لذا به بروجردي مشهور شده و خانه او هم به خانه بروجردي موسوم گرديده است.
معمار اين خانه يكي از نوابغ معماري كاشان و از طراحان معروف ساختمان به نام استاد علي مريم بوده است.اين خانه شامل دو قسمت بيروني و اندروني است.در بدو ورود به خانه وارد هشتي خانه مي شويم كه درب ورود به قسمت اندروني خانه هم دراين هشتي قرار گرفته است.پس از آن از راهروي نسبتا طولاني و شيبدار گذشته ووارد حياط مي شويم، دركنار اين راهرو ايوان شمالي خانه قرار دارد.در قسمت شمالي ايوان يك اتاق پنج دري واقع است كه محل پذيرايي مهمانان بوده و دو طرف آن دو اتاق بهار خواب قرار دارد كه به علت نور مناسب وگرماي زياد، بيشتر در زمستانها مورد استفاده قرار مي گرفته است.
در داخل حياط يك حوض بزرگ و باغچه هاي وسيع در اطراف آن قرار دارد.در قسمت شمال شرقي مطبخ(آشپزخانه) قرار دارد.در قسمت شرقي بنا اتاقها و ايوانهاي سرپوشيده به چشم مي خورد كه در جلو ايوانها پله هايي جهت رفتن به سردابها ساخته شده است.اين سردابها در جبهه هاي مختلف بنا واقع اند كه بوسيله بادگيرهايي هواي آنها خنك وتهويه مي شوند.
در قسمت جنوبي بنا تالار سرپوشيده اي به چشم مي خورد كه بر پيشاني آن مي توان هنرنمايي استادكار ايراني را نظاره گر بود.تالار سرپوشيده كه محل برگزاري اعياد ومراسم سوگواري بوده است شامل يك ايوان كه داراي سقف بلندي است درجلو ويك قسمت شاه نشين درانتهاي تالار كه از قسمتهاي ديگر مرتفع تر بوده وداراي تزئينات خاصي است.سقف تالار با طرح بسيار زيبايي گچ بري ومقرنس كاري ورنگ آميزي گرديده است.سقفها و بدنه داخلي سرپوشيده و تالارهاي جانبي آن با نقوش گل و مرغ وشكارگاه و حيوانات گچ بري و يا نقاشي شده است.نقاشيهاي اين بنا در شيوه هاي متنوع و با رنگ و روغن وآبرنگ و زير نظر هنرمند نامدار نقاشي ايران، كمال الملك ترسيم گرديده است.
با توجه به گچ بريهاي قسمتهاي مختلف اين خانه به خصوص پنجره هاي مشبك گچي داخل اتاق بزرگ كه از كمال ظرافت به پارچه توري شباهت دارد به مرتبه ذوق و هنر اين هنرمند ايراني وديگر استادكاران و معمار اين خانه واقف مي گرديم.
6- خانه تاريخي طباطبائي
اين خانه در نزديكي خانه تاريخي بروجردي ودر جوار بقعه مباركه امامزاده سلطان اميراحمد قرار دارد، در زميني به مساحت 4730 مترمربع ودر حدود سال 1250 قمري با مهارت و استادي معمار معروف كاشاني استاد علي مريم احداث گرديده است.
اين خانه مشتمل بر چهار صحن وحياط مي باشد كه حياط مركزي متعلق به قسمت بيروني و دو حياط متعلق به اندروني و يك حياط متعلق به خدمه بوده است.
قسمت اندروني:خانه شامل اتاق پنج دري ساده درمركز و دو حياط در دو طرف آن وداراي سردابهايي است كه اين قسمت محل زندگي خانواده مرحوم طباطبائي بوده است.حياط ضلع شمال غربي بزرگتر وتعداد اتاقهاي آن بيشتر مي باشد.در زير قسمت اندروني مخصوصا اتاق مركزي، سرداب بزرگي قرار دارد كه داراي مشخصات منحصر به فرد خود است و به علل مختلف ازجمله:وجود بادگير، سقف ضربي، نوع مصالح به كاررفته در بدنه، دوجداره بودن بدنه، وجود حوضي كه قبلا در مركز سرداب بوده، اختلاف ارتفاع با سطح كوچه درحدود10-8 متر، نسيم خنكي كه از سطح حوض حياط مركزي وارد زيرزمين مي شود؛همه اين عوامل باعث شده تا بخصوص درفصل تابستان 20-15 درجه اختلاف دما با بيرون مشاهده شود.
قسمت بيروني:شامل تالار بزرگ(اتاق شاه نشين)در مركز با نورگيرها و پنجره هاي مشبك رنگي و پنجره هاي كناري دوجداره كه عمودي باز و بسته مي شود.اين اتاق داراي تزئينات نقاشي وآيينه كاري وگچ بريهاي جالب ازجمله پنچره هاي مشبك گچي است.در دو طرف اتاق شاه نشين اتاقهاي گوشواره بنا شده است.در جلوي اتاق شاه نشين ايواني با آيينه كاري وگچبري هاي جالب ديده مي شود.
حياط خدمه:شامل اتاق هاي خدمه، زير زمين خدمه، آشپزخانه و اصطبل زمستاني و تابستاني مي باشد كه تعدادي از اتاق هاي خدمه از بين رفته است.
آب خانه از دو رشته قنات دولت آباد و نصرآباد تامين مي گرديده است.خانه طباطبائي داراي 5 درب ورودي مي باشد كه ورودي اصلي به دو ورودي اندروني و بيروني در قسمت هشتي تقسيم مي گردد.علت پيچ وخمهاي راهروهاي ورودي شكستن اختلاف ارتفاع و نداشتن ديد مستقيم است.
7- مجموعه خانه هاي تاريخي عباسيان
اين مجموعه نيز در كوي سلطان اميراحمد قرار دارد و در سال 1252 ه.ق ساخته شده است.مجموعه خانه هاي تاريخي عباسيان به تحقيق و طبق نظر نخبه ترين كارشناسان معماري، جزو برجسته ترين آثار معماري اسلامي و يكي از نامزدهاي دريافت جايزه بهترين بناهاي مسكوني ايران اسلامي است.
اين مجموعه مشتمل بر5 حياط وگودال باغچه بوده است كه پس ازفوت مالك اوليه به مرور از هم تفكيك و به صورت 5 باب خانه مستقل از هم درآمد.در سالهاي اخير با همت و تلاش مسوولان ذيربط 4باب از 5 باب خانه خريداري وبازسازي شده است.
از4 باب خانه خريداري شده، دو واحد آنها به صورت طرح معمول معماري بافت قديم كاشان يعني گودال باغچه و يكي از آنها به صورت دوطبقه با حياط مسقف و چهارمي كه در اصل باغچه بوده است به صورت حياط سنتي است.
خانه هاي عباسيان به لحاظ معماري، داراي طرحي بسيار قوي وغني و از نظر تزئينات گچبري و نقاشي وكاربري تزئينات معماري اسلامي نظير:رسمي بندي، يزدي بندي، كاربندي، قطاربندي، مقرنس و مشبك دراوج زيبايي وظرافت مي باشد.
8- خانه تاريخي آل ياسين
اين خانه درخيابان امام خميني كاشان واقع و متعلق به مرحوم حاج سيد محمد تقي پشت مشهدي است كه در زمان محمد شاه قاجار ساخته شده است ودر نهايت به صورت موروثي در اختيار آقا نظام الدين مجتهد كاشاني(آل ياسين) قرار مي گيرد.اين خانه در سنوات اخير توسط شهرداري كاشان مرمت شده ومورد بازديد علاقمندان مي باشد.
9- قلعه جلالي و حصار سلجوقي
درانتهاي خيابان علوي، در طرفين خيابان دو ديوار بلند كاهگلي به چشم مي خورد كه از بقاياي حصار معروف عهد سلجوقي است.اين دژ تسخيرناپذير در اواسط قرن پنجم هجري به همت يكي از رجال نامدار و سخاوتمند، در دولت سلجوقيان به نام خواجه مجدالدين ابوالقاسم كاشاني ساخته شده است.اين دژ بارها جان مردم كاشان را از دست مهاجمين و اشرار نجات داده است.
در كنار اين دژ، قلعه اي عظيم خودنمايي مي كند كه به دستور جلال الدين ملك شاه سلجوقي ساخته شده است.اين بناي عظيم خشت وگلي مدتها ازاهالي كاشان حراست نموده و مدتي هم ارگ حكومتي كاشان بوده است.
از ديگر آثار تاريخي اين شهرستان؛ خانه تاريخي عامريان، مناره زين الدين، ساختمان چشمه سليمانيه فين و... مي باشد.همچنين ديدار از آب انبارها و يخچالهاي قديمي خالي از لطف نيست.
ب) جاذبه هاي طبيعي
1- قمصر
اين منطقه واقع در25 كيلومتري جنوب غربي كاشان و از جمله مناطق ييلاقي و خوش آب و هواي اطراف كاشان مي باشد.
علاوه بر مراسم سنتي گلابگيري كه شهرت جهاني دارد ودر ارديبهشت ماه هرسال درقمصر برپا مي گردد آثار تاريخي چون مسجد ميانده، بقعه پيرداود، بقعه پيرسليمان وچند آثار تاريخي ديگر دراين ناحيه جلب توجه مي نمايد.
نه تنها مردمان؛ بلكه آب، خاك و هواي اين ديار مفتخرند از اينكه گلهايي راپرورش مي دهندكه عطردل انگيزآنها انسانها را سرمست نعمات الهي كرده و نيز خانه كعبه با شيره جان آن گلها شستشو مي شود.
2- نياسر
اين منطقه در30 كيلومتري غرب كاشان در مسير مشهد اردهال، يكي از مناطق ديدني وخوش آب وهواي اطراف كاشان است.آثار تاريخي وديدني نياسر شامل: آتشكده اي متعلق به دوران ساساني درارتفاعات اين منطقه،كه با سنگ وساروج به ارتفاع 14 متر ساخته شده است(بنابر تحقيقات آقاي آندره گدار اين آتشكده(معبد زرتشتي) اولين آتشكده اي است كه اردشير بابكان احداث كرده است) و نيز چشمه اسكندريه وآبشار معروف وديدني و همچنين غار معروف رئيس مي باشد.
اين غار از حفرياتي است كه ظاهرا ايجاد آن با آتشكده نياسرهمزمان بوده و از مشخصات بي نظير آن رعايت اصول فني و مهندسي در آن است، به صورتي كه در تمامي مسير كمبود نور وهوا احساس نمي شود.
3- ابيانه
اين منطقه كه حدود72 كيلومتري كاشان قرار دارد يكي از زيباترين روستاهاي ايران وجزو كهنترين آنها از حيث معماري سنتي مي باشد كه آثاري از دوران هخامنشيان تا قاجاريه در اين منطقه ديده مي شود.
بافت فشرده روستا، كوچه هاي پيچ درپيچ، ساباتهاي(راهروهاي سرپوشيده) زيبا،مسجد جامع و پنجره هاي مشبك و زيباي آن(766ه.ق)،آتشكده هارياك و حفظ آداب و رسوم زندگاني به خصوص طرز لباس پوشيدن سنتي مردم روستا مورد توجه و همگي حكايت از تاريخي كهن و فرهنگي غني و اصيل دارد.
از ديگر مناطق طبيعي و تفريحي اين شهرستان مي توان به روستاهاي كوهستاني مانند: قهرود، جوشقان، نشلج، ارمك، مرق و...اشاره نمود.
ج) جاذبه هاي فرهنگي- مذهبي
1- مسجد و مدرسه آقابزرگ
اين بنا واقع در خيابان فاضل نراقي مي باشد.ساختمان اين مدرسه مربوط است به دوره قاجاريه كه با سرمايه شخصي به نام حاج محمد تقي خانبان طي سالهاي 1250تا1260 قمري جهت استفاده نماز جماعت ودرس و بحث داماد خود ملا مهدي نراقي دوم ، برادر ملا احمد نراقي ملقب به آقابزرگ بناشده و بدين نام معروف شده است.
تمامي اين بنا از جمله گنبد كه جزو بزرگترين گنبدهاي آجري است با آجر ساخته شده و تزئينات بكار رفته در اين بنا عبارت است از: كاشيكاري، آجركاري، كتيبه هاي نفيس گچي وكاشي، مقرنس كاري، خطاطي ثلث و نستعليق و نقاشي،كه نقاشي اين مدرسه توسط استاد محمد باقر قمصري صورت گرفته است.كتيبه هاي خطوط مسجد توسط اساتيد برجسته خوشنويس كاشان من جمله: محمد ابراهيم(جد خاندان معارفي)، محمد حسين(جد خاندان اديب) و بسلمه هاي طغري توسط سيد صادق كاشاني نوشته شده است.
در بدو ورود به مدرسه؛ مقرنسهاي گچي و نقاشي سردر و كاشي هاي الوان بكاررفته در طرفين درگاه و ديوارهاي جلو خان و كتيبه هاي بالاي سردر، و ظرافتي كه در ساخت درب ورودي بكاررفته جلب توجه مي نمايد.
سپس هشتي بسيار زيبا و سقف مقرنس كاري آن مورد توجه قرار مي گيرد.پس از آن با عبور از دو دالان مسقف عريض، به صحن مدرسه مي رسيم كه در ميان اين دو راهرو، دو شبستان وسيع تابستاني وزمستاني در دو طبقه قرار دارد.در قسمت سردرب چهار بالاخانه ساخته شده است كه در طرفين سردرب دو بادگير مشاهده مي شود كه اين بادگيرها با هدايت هواي مطبوع به شبستان تابستاني و زيرزمين، تابستان گرم كوير را بر ساكنان اين بنا دلپذير مي سازد.
پس از ورود به محوطه مدرسه دو صحن فوقاني و تحتاني و حجره هاي محل سكونت طلاب و گنبد آجري با شكوه و گلدسته هاي دو طرف آن خود نمايي مي كند.علاوه بر اين دو حياط خلوت، آب انبار بزرگ، شبستان ديگري در پشت گنبد، ساختمان مسجدي كه در جنب گنبد واقع است و محراب كاشيكاري واقع در شبستان جنب گنبد كه در حقيقت مجموعه ايست از هنرهاي معماري: كاشيكاري، گچ بري، كتيبه نويسي، مقرنس كاري ونقاشي، ازجمله متعلقات اين بناي عظيم است.
2- مسجد جامع
اين بنا واقع در خيابان باباافضل و مربوط به قرن هاي اوليه اسلامي است كه از ديگر بناهاي تاريخي كاشان قدمت بيشتري دارد.
اين بنا داراي مناره آجري زيبايي است كه داراي كتيبه آجري به خط كوفي وداراي تاريخ 466 ه.ق است كه نشان دهنده اهميت و اعتبار مسجد در دوره سلجوقيان مي باشد.
درلايه برداري هاي اخير از گچبري هاي محراب عصر سلجوقي، آثار وتزئيناتي متعلق به دوره آل بويه كشف شده است.
در شبستان تابستاني اين بنا كه در زير شبستان زمستاني قرار دارد طرحهاي بسيار زيباي كاشيكاري ديده مي شود دركف اين شبستان آثاري از كوره هاي پخت ظروف چيني كشف گرديده است.
اين بنا داراي گنبدي اجري است كه احتمالا پس از زلزله معروف سال 1192 ه.ق كه مسجد آسيب فراوان ديد به وسيله عبدالرزاق خان كاشي تعمير گرديده است و اين موضوع در كتيبه خط ثلث درزير گنبد مسجد به سال 1207ه.ق مشخص گرديده است.
3- مدرسه امام خميني (سلطاني)
اين مدرسه به دستور فتحعلي شاه در سالهاي1221تا1229ه.ق وتوسط معماري بنام محمد شفيع ساخته شده است.
اين مدرسه به سبك مدارس چهار باغ و صدر اصفهان ساخته شده است.در بدو ورود به بنا سردرب كه با اسلوب جالبي كاشيكاري شده است مشاهده مي گردد.سپس وارد هشتي ورودي مدرسه مي شويم كه به وسيله دو راهرو مي توان به صحن وارد شد، از اين هشتي كه در قسمت مشرق بنا واقع است مي توان بناي عظيم گنبد آجري دو پوششه كه در غرب مدرسه واقع است را مشاهده نمود.در بالاي هشتي سردرب، بناي ديدني ماذنه ديده مي شود.فضاي صحن مدرسه را درختان كاج پوشانده است ودر ميان صحن آبنماي بزرگ مدرسه جلوه نمايي مي كند.
تزئينات اين مدرسه شامل كتيبه هاي گچي و كاشيكاري هفت رنگ به خصوص در محرابي كه زير گنبد واقع است و مقرنسهاي زيباي گچي در جبهه سردرب و گنبد مي باشد.
4- بقعه حضرت سلطانعلي بن امام محمد باقر(ع)(مشهد اردهال)
اين بقعه كه در40 كيلومتري غرب كاشان واقع است علاوه بر اينكه از آثار هنري و تاريخي كاشان محسوب مي شود به لحاظ اينكه مدفن يكي از امامزادگان معتبر، فرزند امام محمد باقر(ع) و از نواب خاص آن حضرت در منطقه كاشان مي باشد اهميت مذهبي خاصي دارد و زيارتگاه دوستداران اهل بيت عصمت و طهارت مي باشد.
بناي اوليه اين بقعه متعلق به دوره سلجوقيان است كه صحن و بقعه و بارگاه آن توسط خواجه مجدالدين ابوالقاسم كاشاني احداث شده است و در قرنهاي دهم، يازدهم و دوازدهم بخصوص در زمان شاه طهماسب صفوي تعميرات و الحاقاتي نيز بر آن صورت گرفته است.اين بنا داراي سه صحن:درقسمت شرق صحن سردار يا صحن فيني ها، در قسمت جنوب صحن صفا ودر قسمت غرب صحن قمي ها مي باشد.در صحن صفا ايواني است با كتيبه هاي گچي به خط نستعليق و نقاشي هايي از دوران قاجار، در اين مجموعه مي توان از گنبد وگلدسته كاشيكاري ومسجدي كه در كنار بقعه واقع است و آب انبار در صحن صفا و نيز حمامي به قدمت دوران سلجوقيان اشاره كرد.
از ويژگيهاي مهم اين بقعه آن است كه در سردابه تحتاني آن تعدادي تابوت با اجساد سالم و تازه ديده شده است. سهراب سپهري شاعر و نقاش معاصر در صحن شرقي اين بقعه مدفون است.
مراسم سنتي- مذهبي قاليشويان
سالروز شهادت آن بزرگوار17 مهرماه جلالي است و مراسم سنتي- مذهبي قاليشويان همه ساله در جمعه اي كه به اين روز نزديكتر باشد- دومين جمعه مهر ماه- برگزار مي گردد.فلسفه مراسم قاليشويان متعلق است به چگونگي شهادت حضرت سلطانعلي(ع)، بدين گونه كه پس از درخواست اهالي كاشان از امام محمد باقر(ع)، آن حضرت فرزند گرامي خود را جهت ارشاد و تبليغ به كاشان مي فرستند و حاكم وقت اين مناطق با ايشان اعلام جنگ مي نمايد كه بسياري از اهالي به جنگ با دشمنان ايشان برخاسته و بالاخره ايشان و ياورانش به شهادت مي رسند.به محض اطلاع يافتن عده اي از ياران آن حضرت، از اهالي فين به ياري ايشان مي شتابند كه با اجساد ايشان و يارانشان مواجه مي شوند و جسم خونين آن حضرت را در قاليچه اي پيچيده و جهت خاكسپاري حمل مي نمايند.
لذا درروز قاليشويان دوستداران آن امامزاده از جمله اهالي فين با حركتي نمادين با در دست گرفتن چوبهايي به عنوان خونخواهي آن حضرت در حاليكه به عزاداري و سوگواري مشغولند يكي از قالي هاي متعلق به آستانه را تحويل گرفته ودر نهري كه در نزديكي بقعه مي باشد، مي شويند.
5- بقعه ملا محسن فيض كاشاني
درناحيه جنوب غربي كاشان ودر كنار گورستان قديمي فيض، بقعه علامه محدث ملا محسن فيض كاشاني(از بزرگترين علماي اسلامي قرن 11ه.ق) قرار دارد كه در قرن 13 هجري به تقاضاي ابو نصر فتح الله خان شيباني شاعر بزرگ عصر قاجار توسط فرهاد ميرزاي قاجار احداث شده است.
از ديگر آثار تاريخي – مذهبي اين شهرستان مي توان از بقعه امامزاده ابراهيم(ع)، بقعه تاريخي ابو لولو، مسجد ميرزا مقيم وزير، بقعه امامزاده حبيب بن موسي(ع)، مسجد وميدان ميرعماد(سنگ)، بقعه امامزاده هارون بن موسي(ع)(پنجه شاه)، بقعه سلطان امير احمد و مقبره محتشم كاشاني ياد كرد.
د) سوغات كاشان:
از جمله سوغات كاشان مي توان قالي و قاليچه دستباف، مخمل، توليدات شعربافي، زيلوي دستباف، گلاب و انواع عرقيات، كلوچه مخصوص كاشان، ظروف مسي، انار و...را نام برد.
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
پوشش جانوري منطقه گاوخوني - كفزيان و بيمهرگان تالابها به دليل داشتن شرايط مناسب براي رشد و تكثير حشرات، گرمها و ساير بيمهرگان از لحاظ تنوع گونهاي غني بوده و از زيستگاههايي محسوب ميشوند كه بيشترين تنوع زيستي حشرات را دارند. اين مسئله اگرچه در نگاه اول از ويژگيهاي مضر و غير مفيد آنها به شمار ميآيد، وليكن فراواني كرمها و حشرات در تشكيل زنجيرههاي غذايي و بقاي بسياري از پرندگان، ماهيها و ساير جانداراني كه وابسته به تالاب هستند، بسيار حايز اهميت است. در يك بررسي انجام شده بر روي تنوع كفزيان در حاشيه شمال غربي تالاب (محل ورود رودخانه زايندهرود) انواع مختلفي از آنها مورد شناسايي قرار گرفته اند كه تحت تاثير تغييرات دماي و كيفيت فيزيكي و شيميايي در طول سال، تعداد و تنوع آنها نيز دستخوش تغيير ميشود . دوزيستان و ماهيها دوزيستان حداقل در مرحلهاي از زندگي و ماهيها در تمام عمر خود وابسته به آب هستند. تالابها به عنوان بومسازگانهاي آبي زيستگاه مناسبي براي زيست انواع ماهيها و دوزيستان به شمار ميآيند. در آبراهههاي حاصل از انشعاب رودخانه زايندهرود در بخش شمال غربي تالاب گاوخوني به علت برخورداري از پوشش گياهي انبوه و متراكم و همچنين آب تازهاي كه حداقل در طول مدت كوتاهي از سال وارد آن ميشود، دوزيستاني از جمله وزغ، قورباغه و ماهيهايي همچون كپور و گمبوزيا زندگي ميكنند. مشاهده ماهي كپور در اين بخش از تالاب لزوم توجه بيشتر و بررسيهاي كارشناسي در قابليت سودآوري پرورش و صيد ماهي را ميطلبد. متاسفانه به علت آلودگي شديد آب زايندهرود و تالاب، هر از گاهي شاهد مرگ و مير بسياري از ماهيها و آبزيان هستيم كه اين امر معمولاً به دو صورت اتفاق ميافتد: در حال اول مواد آلاينده و فاضلابها وارد شده به رودخانه و تالاب عمدتاً از مواد بسيار سمي، خطرناك و فلزات سنگين ميباشند كه مستقيماً مرگ و مير ماهيها و آبزيانرا ب دنبال دارد. در اين حالت تلفات حاصله در محل ورود فاضلاب و در ايامي از سال كه ميزان آب رودخانه در حداقل ممكن است، بيشتر ميباشد. حالت ديگر، مرگ و مير ناشي از اثرات غيرمستقيم و طولانيمدت مواد آلاينده است كه با تغييرات فيزيكي و شيميايي آب امكان مرگ و مير تنها به آبزيان ختم نميشود و ساير جاندارن و پرندگان كه از اين آبيزيان آلوده تغذيه ميكنند نيز در معرض خطر از بين رفتن قرار ميگيرند. جدول زير تعداد و انواع موجودات كفزي تالاب گاوخوني (تعداد در متر مربع)
تعداد در شاخ (3) تعداد در شاخ (2) تعداد در شاخ (1) نام تاكسون 0 0 2450 پوسته شفيره دوبالان Diptera 700 0 0 Mononchida 25 0 0 Hexagonia 25 0 0 لارو فلسبالان Lepidoptera 0 0 25 پوسته شفيره Lepidotera 0 25 0 نيمبالان Hemiptera 0 0 150 بال نيمبالان Hemiptera 0 0 100 شكمپايان Gastropoda 0 100 0 نوزاد سنجاقك Libellula 50 0 150 لارو پشه Culex 25 0 0 شفيره پشه Culex 50 0 0 بالغ پشه Culex 25 0 0 حلزون Planorbis 0 0 50 لارو Isoperla 0 0 50 پوسته Notonectidae 50 0 0 كرم لولهاي Nematoda 25 0 0 پوسته زنجره Cicada 1175 0 400 كرم حلقوي Tubifex
خزندگان و پستانداران مطالعه تاريخچه گذشته تالاب حكايت از آن دارد كه جانداران بسياري از جمله خزنده و پستاندار در تالاب گاوخوني و نواحي اطراف آن زندگي ميكردهاند و امروزه اغلب آنان از بين رفته يا نابود شدهاند. در زمانهاي گذشته دسترسي به تالاب گاوخوني بسيار مشكل بوده و سيلابهاي عظيمي كه در فصول زمستان وارد تالاب ميشد، آن را از آب شيرين و تازه سيراب ميكرده است. به اين ترتيب گاوخوني زيستگاه مناسبي براي بسياري از جانوران و پرندگان بوده است. در بيشتر نوشتههاي قديمي كه از تالاب گاوخوني نام بردهاند، به حضور جانداراني اشاره شده كه شنيدن نام آنها موجب تعجب و حيرت ما ميشود. ميرزا حسين خان تحويلدار، از نويسندگان معروف گذشته اصفهان، در اين باره مينويسد: «خوك و خنزير كه گراز باشد، در اطراف گاوخوني رودشت اصفهان زياد به هم ميرسد. بزرگهاشان را فرنگي و ارمني شكار ميكنند و در شهر جلفا ميفروشند». گورخر از جمله پستانداراني است كه در زمان هاي گذشته و به تعداد زياد و در گروههاي بزرگ در اطراف گاوخوني زندگي ميكردهاند. بر اين اساس برخي از نويسندگان از گاوخوني با نام گورخوني ياد كردهاند، چرا كه در آن ايام شكارچيان بسياري براي شكار گورخر به اين منطقه مسافرت ميكرده و راههاي خاكي مخصوصي هم براي اين امر وجود داشته است. متاسفانه شكار بيرويه گورخر ايراني (الاغ وحشي) در نقاط مختلف ايران و از جمله تالاب گاوخوني نسل آن را در خطر نابودي كامل قرار داده و امروز تنها تعداد اندكي در برخي از نقاط ايران باقي ماندهاند. در تالاب گاوخوني نيز ديگر خبري از آنها نيست. آهو، اين حيوان دشتزي زيبا كه آن را غزال نيز مينامند، روزگاري در تپه ماهورهاي اطراف گاوخوني ميزيسته و احتمال ميرود هنوز تعداد انگشتشماري از آنها در ارتفاعات مجاور تالاب باقي مانده باشند. در گذشته اين حيوان در گروههاي چند تايي براي نوشيدن آب و تامين غذا به بخش جنگلزار و نواحي حاشيهاي ميآمدند كه در بين راه بعضاً به وسيله شكارچيان شكار ميشدند. اگرچه اين حيوان سرعت دوندگي بسيار بالايي دارد (تا 110 كيلومتر در ساعت) اما اين سرعت تنها در زمان آغازين دويدن است و با گذشت زمان حيوان خسته شده و از پاي در ميآيد. شكارچيان آهو با اطلاع از اين موضوع با موتورسيكلتهاي تندرو در تپههاي شني اطراف گاوخوني حيوان را دنبال و شكار ميكردند و گوشت آن را در ورزنه و روستاهاي اطراف ميفروختند. كل، بز، ميش، قوچ وحشي، خوك، گراز، انواع مار، مارمولك، سوسمار، گرگ، شغال، روباه شني، كفتار، لاكپشت، بزمجه، افعي شاخدار، جبير، خرگوش و انواع خفاش، ساير جانداراني هستند كه در زمانهاي نه چندان دور در تپههاي شني حاشيه غربي، جنگلزار، ارتفاعات شمالي و حواشي تالاب گاوخوني زندگي ميكردهاند. اين حيوانات پس از احداث سد زايندهرود بر روي رودخانه و مهار آب آن و در نتيجه كم شدن آب تالاب و همچنين شكار بيرويه، از بين رفته و نابود شدهاند. امروز تنها تعداد اندكي از برخي از آنها برجاي ماندهاند و از اين نظر حيات وحش تالاب خسارات غيرقابل جبراني را متحمل شده است. پرندگان يكي از برجستهترين ويژگيهاي زيستمحيطي تالاب گاوخوني تامين زيستگاه براي بسياري از پرندگان بومي و مهاجر در گذشته و حال ميباشد. بسياري از پرندگان مهاجر با سرد شدن هوا در مناطق شمالي و در مسير حركت خود به نواحي جنوبي، تالاب گاوخوني را براي زمستانگذراني انتخاب ميكنند. اين پرندگان با فرود خود بر گستره تالاب در اوايل پاييز و زمستان شور و نشاط وصفناپذيري را در فضاي تالاب حاكم ميكنند. از اين جهت باتلاق گاوخوني را ميتوان يكي از بارآورترين بومسازگانهاي طبيعي استان اصفهان دانست كه بارزترين جلوه زيستمحيطياش حضور پرندگان در بخشي از سال است. پرواز گروهي قوها با گردنهاي دراز و كشيوده كه در آرايشي به شكل 7 در آسمان تالاب به پرواز در ميآيند و گاهگاهي براي تغذيه بر سطح تالاب فرود آمده و سر خود را زير آب فرو ميبرند، مشاهده انواع فلامينگوهاي آبچر با بدنهاي كشيده و پر و بالي به رنگ سفيد و قرمز، حضور پرنشاط انواع مرغابيها، اگرت كوچك، خوتكا، سرسبز، غاز خاكستري، كاكاييها، انواع كشيم، حواصيل، سليم كوچك، اگرت بزرگ، آبچليكها، آنقوت، اردك، تنجه، فيلوش، چنگر، سنقر تالابي، سار، خروس كولي، پليكان، بوتيمار، لك لك، مرگوس و پرندگان شكاري همچون عقاب تالابي، عقاب دو برادر، دليجه، شاهين و كركس، از جمله چشماندازهاي زيبا و بينظيري است كه در نتيجه حضور پرندگان شكل ميگيرد. تعداد و نوع پرندگان مهاجر و بومي تالاب گاوخوني در طي سالهاي مختلف بسيار متفاوت بوده و تحت تاثير كيفيت فيزيكي و شيميايي آب تالاب، ميزان گسترش درياچه، وجود منابع غذايي، تامين امنيت لازم و . . . قرار دارد. آن چه مسلم است، اين كه تنها در صورتي ميتوان از آهنگ سريع كاهش فرود پرندگان در تالاب گاوخوني كاست كه فكري كارشناسي و اقدامي موثر در تامين منابع غذايي و امنيت لازم به مرحله اجرا گذارده شود. اين در حالي است كه در سالهاي اخير هر روز شاهد كاهش آب ورودي تالاب، افزايش آلودگي آن، شكار بيرويه و در نهايت تغيير مسير و مرگ و مير پرندگان هستيم. بر اساس آمار موجود (محيط زيست يزد- 1366 ) تعداد پرندگان مهاجر تالاب در حدود 40000 پرنده برآورد شده كه بيشترين تعداد آنها مربوط به انواع مرغابيها شامل فيلوش، خوتكا، سرسبز و اردك سرحنايي بوده است .
جدول زير فهرست پرندگان منطقه تالاب گاوخوني
ملاحظات خانواده نام گونه رديف فارسي علمي مهاجر و آبزي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae كله سبز Anas platyrhynchos 1 مهاجر فصلي- آبزي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae خوتكا Anas crecca 2 گوشتخوار- بومي Recurvirostridae Hixantopus himatopus 3 آبزي- همهچيزخوار Anatidae اردك سرحنايي Agthya ferina 4 خشكزي- شكاري و بومي Accipitridae سنقر تالابي Circus aeruginosus 5 آبزي- مهاجر- دااي ارزش اقتصادي Rallidae چنگر Fulica atra 6 خشكزي- شكاري بومي Pandiondae عقاب ماهيگير Pondion holiocuts 7 خشكزي- گوشتخوار Accipitridae كركس Neopheron percnopteus 8 كنارآبزي- همهچيز خوار Charadrlidae سليم كوچك Charadius alexandrinus 9 كنارآبزي- مهاجر عبوري Charadrlidae خروس كولي Valnellus Vonellus 10 كنارآبزي- گوشتخوار Charadrlidae سليم خاكستري Pluvialis squatarolu 11 گياهخوار- بومي- داراي ارزش اقتصادي Phasianidae كبك Alectoris chukar 12 كنارآبزي- مهاجر عبوري Scolopacidae كبك نوك پهن Limicola falciaellus 13 آبزي- مهاجر- داراي ارزش اقتصادي Anatidae غاز خاكستري Limicola falciaellus 14 مهاجر فصلي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae فيلوش Anser anser 15 آبزي- همهچيزخوار- مهاجر فصلي Podicipedidae كشيم كوچك Podiceps ruficollis 16 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Ardeidae اگرت بزرگ Egretta alba 17 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Ardeidae اگرت كوچك Egrettagarzetta 18 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Ardeidae حواصيل خاكستري inerea 19 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Laridae كاكايي سرسياه Larus ridibunelus 20 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Laridae كاكايي نقرهاي Larus argentatus 21 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Laridae كاكايي صورتي Larus genei 22 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Laridae كاكايي پشت سياه Larus fuscus 23 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Laridae كاكايي نوكسبز Larus conus 24 خشكزي- بومي Columbidae كبوتر چاهي Columba livia 25 خشكزي- مهاجر Hirundinidae پرستو Hirunda rustica 26 خشكزي- بومي Ploceiae گنجشك معمولي Passer domesticus 27 خشكزي- گوشتخوار Acciptridae عقاب طلايي Agulia chrysaetus 28 خشكزي- بومي Flaconidae دليچه Folco thinunculus 29 كنارآبزي- گوشتخوار- مهاجر عبوري Scolopacidae آبچليك شكيل Philomochus Pugnax 30 كنارآبزي- همهچيز خوار Gruidae درنا Grus grus 31 همهچيز خوار- مهاجر- داراي ارزش اقتصادي Rallidae چنگر نوك سرخ Gallinula chloropus 32 خشكزي- مهاجر عبوري Fringllrdae سهره معمولي Cardueluelis cerduolis 33 خشكزي- گياهخوار Emerizidae زرده پره Emberiza app. 34 آبزي-مهاجر فصلي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae آنقوت Tadorna ferruginea 35 همهچيزخوار- آبزي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae تنجه Tadorna tadorna 36 گياهخوار- داراي ارزش اقتصادي Anatidae اردك خاكستري Anas strepera 37 آبزي- همهچيز خوار- داراي ارزش اقتصادي Anatidae اردك نوك پهن Anas clypeata 38 آبزي- همهچيزخوار- داراي ارزش اقتصادي Anatidae اردك تاجدار Netta ruina 39 آبزي- مهاجر فصلي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae قوي گنگ Cygnus olor 40 آبزي- گوشتخوار Recurvirostridae آوست Reecurivirrostxa avosetta 41 خشكزي- بومي Accipitridae ساركپه Buteo buteo 42 كنارآبزي- همهچيز خوار Charadrlidae سليم طوقي Chradrius hiatcula 43 كنارآبزي- همهچيز خوار Charadrlidae سليم شني Chradrius leschenaulitl 44 آبزي- مهاجر عبوري Scoliopacidae آبچليك تالابي Tringa stagnatilis 45 آبزي- گوشتخوار Ardeidae بوتيمار Botauru stellaris 46 آبزي- گوشتخوار- مهاجر Phalacrocoracidae باكلان Phalacrocrax carbo 47 آبزي- مهاجر فصلي Podicipedidae كشيم بزرگ Podiceps cristatus 48 آبزي- همهچيز خوار Pelecanidae پليكان سفيد Pelecanus onocrotulus 49 آبزي- گوشتخوار- مهاجر فصلي Ardeidae بوتيمار كوچك Hxborychus minutus 50 آبزي- همهچيز خوار- داراي ارزش اقتصادي Anatidae اردك سرسياه Aythya marila 51 آبزي- گوشتخوار Ciconidae لك لك Ciconia ciconia 52 آبزي- مهاجر عبوري Laridae پرستوي دريايي Sterna sondivicensis 53 خشكزي- بومي Strigidae جغد كوچك Athene noctua 54 خشكزي- مهاجر فصلي Coraclldae سبزقبا Coracias garulus 55 خشكزي- بومي Upupidae هدهد Upupa epops 56 خشكزي- بومي Alaudidae چكاوك Alauda aruensis 57 كنارآبزي- مهاجر عبوري Charadrlidae سليم طلايي Pluvialis apricaria 58 آبزي- گوشتخوار Scolopacidae آبچليك خالدار Tringa gloreda 59 آبزي- مهاجر فصلي Anatidae اردك بلوطي Aythya nyroca 60 مهاجر فصلي --- فلامينگو Phoenicoptorus ruber 61 --- --- چوبپا Himantopus himantopus 62 آبزي- مهاجر فصلي Scolopacidae آبچليك قرمز Tringa totanus 63 آبزي- مهاجر Anatidae مرگوس حنايي Mergus serrator 64 آبزي- زمستان گذراني Ardeidae حواصيل زرد Ardea rattoides 65 آبزي- همهچيز خوار Threskiornithidae كفچه نوك Platalea leucorodia 66 خشكزي Motacillidae دمجنبانك زرد Matacilla flava 67 مهاجر فصلي- آبزي Anatidae اردك مرمري Anas asgustriostris 68 آبزي- گوشتخوار Scolopacidae آبچليك آوازخوان Tringa hypolecous 69 كنارآبزي- گوشتخوار Charadrildae سليم كوهي Euetomois morinellus 70 آبزي- گوشتخوار Scolipacidae آبچليك تكزي Tringa ochropus 71 آبزي- داراي ارزش اقتصادي Anatidae اردك چشمطلايي Bucephala clangula 72 آبزي- گوشتخوار Ardeidaae حواصيل ارغواني Ardea purpura 73 خشكزي Apodioae ابرخورك Apus apus 74 خشكزي- بومي Algedinidae ماهي خورك Alcedo ottis 75 خشكزي- بومي Motacillae دمجنبانك خاكستري Motacilla cinenea 76
جدول زير آمار پرندگان آبزي و مهاجر تالاب گاوخوني تعداد نام گونه غاز خاكستري Anser anser 415 آنقوت Tadorna ferruginea 848 تنجه Tadorna tadorna 369 سرسبز Anas platyrhynchos 3852 خوتكا Anas crecca 4775 فيلوش Anas acuta 3595 اردك سرحنايي Aythya farina 9229 انواع مرغابي Duck sp. 5462 چنگر Fulica atro 6 حواصيل خاكستري Ardea cinoea 12 اگرت بزرگ Egretta alba 3124 فلامينگو Phoenicopterus ruber 224 كاكايي سرسياه Larus ridibunelus 64 سنقر تالابي Circus aeruginosus بيش از 10000 سار ---
در پايان اميد است تالاب گاوخوني، اين گوهر درخشان كوير مركزي و تنها بومسازگان آبي گسترده بكر و تالابي استان اصفهان كه نقش بهسزايي در جلوگيري از گسترش كوير، حيات و بقاي پرندگان مهاجر و جانداران ديگر، شكلگيري جوامع گياهي انبوه و متراكم نمكدوست، ايجاد تفرجگاه طبيعي براي استفاده عموم و فراهم كردن فرصتي مناسب براي انجام امور پژوهشي و تحقيقاتي در زمينههاي جانودشناسي، گياهشناسي و بومشناسي دارد، بيش از اين مورد دستدرازي و چپاول اهداف سودجويانه بشر و كملطفي مسئولين امر قرار نگيرد، در غير اين صورت در آيندهاي نزديك شاهد مرگ تدريجي آن و شكلگيري يك فاجعه زيستمحيطي كه با خاموشي كامل اين گوهر درخشان و از دست دادن آن تا ابد همراه است. |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
|
ساختمان هشتي |
|
اين ساختمان در مجاورت بقعه خاك فرج واقع شده است. در وسط اين ساختمان چاهي و بر فراز آن تپه اي وجود دارد. در مورد اين هشتي دو روايت نقل شده است: يكي اينكه حجرالاسود را از اين مكان به محل فعلي آن برده اند و ديگري اينكه چاه را به منظور استخراج آب حفر كرده اند اما در اثر زلزله و نفوذ گازهاي زيرزميني به بيرون؛ اين چاه بدون نياز به مواد سوختني شعله ور گرديده و به همين دليل مي گويند يكي از سه آتشكده بزرگ زرتشتيان در اين محل قرار داشته است.
|
|
|
مقبره خواجه علي صفي |
|
اين بنا كه در وسط دو گنبد ديگر قرار دارد؛ مدفن خواجه علي صفي – دويم فرمانرواي خاندان علي صفي – است. بناي مذبور از خارج؛ دوازده ضلعي منتظمي است كه هر ضلع آن را طاقنمائي به دهانه 40/2 و ارتفاع 7 متر زينت مي دهد. نماي بنا از داخل هشت ضلعي و از اين نظر همانند گنبد خواجه اصيل الدين است. از مفاد كتيبه موجود در بنا چنين بر مي آيد كه سه نفر در اين آرامگاه مدفونند. نخستين فرد كه نام وي نيز در آغاز كتيبه آمده؛ خواجه جمال الدين علي است؛ ( همان خواجه علي صفي ). او فرزند خواجه صفي الدين و نواده علي صفي ماضي؛ شخصيت سياسي و اجتماعي عراق عجم در قرن هشتم و دومين امير خاندان صفي است كه پس از خواجه علي اصيل؛ فرمانرواي قم گرديد. و ظاهراَ؛ تا سال 774 ه. ق در اين مقام بود. نفر دوم مدفون در اين گنبد؛ امير جلال الدين است كه در متون تاريخي سخني از او به ميان نيامده است. سومين فرد مدفون نيز كه از او به عنوان برادر خواجه جمال الدين علي نام برده شد؛ خواجه عمادالدين محمود قمي – يكي ديگر از فرزندان خواجه صفي الدين است كه تا سال 791 ه. ق عهده دار امور نواحي قم بوده است.
|
مقبره خواجه اصيل الدين |
|
اين مقبره؛ جنوبي ترين گنبد باغ محسوب مي شود. بناي مزبور از خارج؛ دوازده ضلعي منظمي با طاقنماهاي تزييني در هر ضلع است. كتيبة تاريخي بنا بر فراز قسمت هشت ضلعي كه سپس به شانزده ضلعي تبديل شده؛ قرار دارد. اين كتيبه به خط زيباي ثلث برجسته در زمينه اي متشكل از نقوش اسليمي نوشته شده است. بر اساس اين كتيبه؛ دو تن در اين گنبد مدفونند: يكي خواجه اصيل الدين نياي بزرگ خاندان صفي و عموي باني گنبد – و ديگري؛ فرزند وي خواجه علي اصيل يا همان جمال الدين علي. او نخستين كسي از اين خاندان است كه بر حكومت قم و مضافات آن دست يافت. آغاز فرمانروايي او بعد از درگذشت ابوسعيد بهادر در سال 736 ه. ق بوده كه در سال 759 ه. ق در حين عهده داري اين مقام به قتل رسيده است. |
مقابر باغ گنبد سبز |
|
در انتهاي خيابان چهار مردان قم؛ جنب گلزار شهدا و در بخش شرقي شهر؛ درون باغي كوچك موسوم به " باغ گنبد سبز" سه اثر تاريخي از قرن هشتم هجري به جاي مانده است. اين منطقه در محل به دروازه كاشان مشهور است و گنبدهاي آن نيز به گنبدهاي دروازه كاشان معروفند. دو گنبد از اين مجموعه؛ با توجه به كتيبه هاي تاريخي موجود؛ مدفن امراي خاندان علي صفي – فرمانروايان مستقل قم در قرن هشتم ه. ق – است. كتيبه گنبد سوم متاسفانه از بين رفته و تاريخ و صاحب آن معلوم نيست؛ اما با توجه به مدارك مختلف؛ اين گنبد نيز از نظر تاريخي به همان دوره مربوط است و احتمالاُ به يكي ديگر از افراد خاندان علي صفي تعلق دارد. مردم قم؛ اين سه بنا را به صورت مجموعه مدفن " سعد؛ سعيد و مسعود" – از بزرگان عرب هاي اشعري و احيا كنندگان قم در دورة اسلامي – مي دانند. چنين تصور مي رود كه سعيد؛ تصحيف تلفظي صفي و آن دو نام ديگر؛ مكمل سجع باشد. بر اساس كتيبة تاريخي؛ اين سه گنبد؛ مدفن خواجه اصيل الدين؛ خواجه علي صفي و شخص گمنام ديگري است. البته به غير از افراد نامبرده؛ افراد ديگري از همان خاندان در زير اين گنبدها مدفون هستند. ويژگي هاي سه گنبد اصلي از قرار زير است. |
آرامگاه علي بن بابويه قمي |
|
گنبد ابوالحسن علي بن الحسين بن موسي بن بابويه قمي ( متوفاي 329 ه. ق ) – پدرشيخ صدوق – در كنار شرقي قبرستان قديمي بابلان و هم اكنون در شرق خيابان ارم در مقابل مقابر الشيوخ ( شيخان ) واقع شده و داراي قبه؛ بقعه ، ايوان و صحني مشتمل بر سه حجره است.برفراز بقعه؛ گنبدي شلجمي از آثار صفويه قرار دارد كه بيشتر از نيم قرن قبل توسط حاج ميرزا عبدالله رضواني ساوجي تجديد بنا شده و با كاشي هاي دوالي فيروزه فامي آراسته شده است. در مواضع مختلف آن با كاشي هاي الواني به خط بنايي در بالا نام جلاله و در وسط؛ اسم " محمد " و در پايين نام " علي " نوشته شده است. |
آرامگاه شاه سليمان و شاه صفي |
|
مقابر شاه سليمان و شاه صفي در محل موزه آستانه قرار گرفته است. صندوق چوبي قبر شاه صفي از لحاظ كنده كاري بي نهايت جالب و ارزنده است. در داخل بناي آرامگاه تزئينات گچبري و كتيبه اي به تاريخ سال 1107 هجري قمري باقي مانده است. اين كتيبه به خط ابوطالب الحسيني الخطيب القمي است. |
آرامگاه شاه عباس دوم |
|
مقبره شاه عباس دوم در جنوب غربي حرم واقع شده است. اين مقبره از لحاظ معماري و به كارگيري سنگ هاي مرمر؛ جلوه اي جالب و زيبائي دارد. كتيبة اين بنا به خط محمد رضا امامي نوشته شده و تاريخ سال 1077 هجري قمري را دارد. |
آرامگاه مستوفي |
|
اين آرامگاه به پدر مستوفي الممالك – از رجال مشهور عهد قاجار – تعلق دارد كه در ضلع شمال شرقي صحن عتيق قرار گرفته است. احداث و اصل بناي آرمگاه از شاه بيگم صفوي است كه در سال 1345 ه. ق از طرف فتحعلي شاه قاجار تعمير و ايوان آن نيز تزئين شده است. گچبري آرامگاه به صورتي بسيار نفيس توسط "ميرزا يوسف خان مستوفي " فرزند مستوفي انجام گرفته است. |
|
|
مقبره مهد عليا |
|
مهد عليا ( خيرالنساء بيگم ) زوجة سلطان محمد خدابنده صفوي و مادر شاه عباس اول بود كه با قدرت تمام در ادارة امور اهتمام مي ورزيد و مداخلة او در عزل و نصب امرا و كفايت و دخالت و استبداد در انجام امور؛ بسيار معروف بود.مقبره مهد عليا در جهت غري و عقب گنبد محمد شاه قرار گرفته است.اين آرامگاه به شكل مربع مستطيل؛ با گچ بري هاي برجسته و زيبا آراسته است. |
آرامگاه محمد شاه |
|
آرامگاه محمد شاه در ضلع غربي صحن عتيق؛ در ورودي مسجد بالاسر واقع شده است. تزئينات داخلي اين گنبد مجموعه اي از گچبري و آئينه كاري است. لوح مرمر مرقد از نظر حجاري نفيس مي باشد.
|
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر مصلاي نايين |
|
موضوع : معماري تاريخ تأسيس : قاجاريه ساعات بازديد : 18-8 نشاني : نايين – مصلاي نايين |
|
|
چشمه سليمانيه |
|
تاريخ تأسيس : صفويه ساعات بازديد : 18-8 نشاني : كاشان – فين تلفن : 32004 – 0361 |
موزه ملي كاشان |
|
موضوع : باستان شناسي – مردم شناسي تاريخ تأسيس : 1346 ساعات بازديد : 18-8 تعطيلات : دوشنبه ها و ايام سوگواري رسمي نشاني : كاشان – باغ فين تلفن :30477 و 32001 -0361 |
|
|
موزه آموزش و پرورش |
|
موضوع : تاريخي اسناد و مدارك تعليم و تربيت تاريخ تأسيس : 1379 ساعات بازديد :17-8 تعطيلات : تعطيلات رسمي نشاني : خيابان شمس آبادي – چهارراه شيخ بهايي (قصر ) – كوچه عطاء الملك دهش تلفن : 2334816-0311 |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر |
فرزند سيد محمد عالم، مجتهد و مرجع اعلاي شيعه، اصلاً از سادات موسوي بهبهان بود. در يكي از روستاهاي لنجان اصفهان به نام مديسه به دنيا آمد. در سال 1355ق مرجعيت شيعه به صورت تمام به وي محول شد و تنها مرجع مسلم شيعه گشت، در سن 88 سالگي بدرود حيات گفت و در نجف در كنار استادش، آيتالله آخوند خراساني به خاك سپرده شد. |
|
|
حاج آقا رحيم ارباب |
|
حكيم و عارف فرزانه و فقيه و اديب عاليقدر آيه الله آقاي حاج آقا رحيم ارباب يكي از چهرههاي درخشان حكمت و فلسفه و فقه و ديگر معارف اسلامي است در سال 1297 قمري در يكي از توابع اصفهان متولد گرديد. |
|
|
4214
سيد محمدباقر درچهاي اصفهاني |
|
در سال 1264 قمري در قريه درچه لنجان متولد گرديد. در عصر خود از مراجع بزرگ شناخته ميشده بطوري كه بسياري از او تقليد مينمودهاند. وي در شب جمعه 28 ماه ربيع الاخر 1342 در حمام درچه ناگهان وفات نمود. مرحوم درچهاي داراي تأليفاتي بوده است كه از جمله مهمترين آنها، يك حوزه فقه و اصول در شانزده جلد و نيز حاشيه بر متاجر را ميتوان نام برد. |
|
ملا اسماعيل خواجوئي |
|
مولي محمد اسماعيل بن محمد حسين بن محمدرضا بن علاءالدين محمد مازندراني، وي از آيات علم و فلسفه و از اكابر فقها و متكلمين اسلام كه در حكمت و فلسفه و كلام و فقه و حديث و رجال بسيار متبحر و مخصوصاً در حكمت استاد مسلم بوده است. وي داراي خط خوشي بوده و علاوه بر مراتب علميه و مكارم ظاهره، داراي مقامات روحاني نيز بوده است. وفات او را در يازدهم شعبان 1173 / 1177 ضبط كردهاند و قبر او در تخت فولاد نزديك قبر فاضل هندي است. |
|
|
4211
|
حكيم جهانگيرخان قشقايي |
|
جهانگيرخان فرزند مرحوم محمدخان قشقايي دره شوري، از اعاظم حكما و اجلة دانشمندان اصفهان است كه در سال 1243 هـ .ق متولد شد. در ابتدا عمر تحصيل اندكي كرد ولي در چهل سالگي ناگهان شوق به تحصيل علوم و دانش او را به سوي اصفهان كشانده به گونه اي كه پس از چندي در حكمت و اصول و رياضي و هيئت استاد مسلم گرديد در سال 1328 قمري در اصفهان فوت شد و در تكية سيد محمد ترك تخت فولاد مدفون گرديد. |
|
سهراب سپهري |
|
شاعر، نقاش تولد ۱۵ مهر ۱۳۰۷، كاشان. درگذشت ۳ ارديبهشت ۱۳۵۹، تهران. اهل كاشانم. روزگارم بد نيست. تكه ناني دارم، خرده هوشي، سر سوزن ذوقي. مادري دارم، بهتر از برگ درخت. دوستاني، بهتر از آب روان. سهراب سپهري پس از طي تحصيلات شش ساله ابتدايي در دبستان خيام كاشان ( ۱۳۱۹ ) و متوسطه در دبيرستان پهلوي كاشان ( خرداد ۱۳۲۲ ) و به پايان رساندن دوره ي دو ساله ي دانشسراي مقدماتي پسران ( خرداد ۱۳۲۴ )، در آذز ۱۳۲۵ به استخدام اداره ي فرهنگ كاشان در آمد. در شهريور ۱۳۲۷ در امتحانات ششم ادبي شركت نمود و ديپلم دوره ي دبيرستان خود را دريافت نمود. سپس به تهران آمد و در دانشكده ي هنرهاي زيباي دانشگاه تهران به تحصيل پرداخت و هم زمان به استخدام شركت نفت در تهران در آمد كه پس از هشت ماه كار استعفا داد. سپهري در سال ۱۳۳۰ نخستين مجموعه ي شعر نيمايي خود را به نام « مرگ رنگ » انتشار داد. در سال ۱۳۳۲ از دانشكده هنرهاي زيبا فارغ التحصيل شد و به دريافت نشان درجه ي اول علمي نيز نايل آمد. در همين سال در چند نمايشگاه نقاشي در تهران شركت نمود و نيز دومين مجموعه ي اشعار خود را با عنوان « زندگي خواب ها » منتشر كرد. آنگاه به تاسيس كارگاه نقاشي همت گماشت. در آذر ۱۳۳۳ در اداره ي كل هنرهاي زيبا ( فرهنگ و هنر ) در قسمت موزه ها شروع به كار كرد و در ضمن در هنرستان هاي هنرهاي زيبا نيز به تدريس مي پرداخت. در مهر ۱۳۳۴ ترجمه ي اشعار ژاپني از وي در مجله ي « سخن » به چاپ رسيد. در مرداد ۱۳۳۶ از راه زميني به كشورهاي اروپايي سفر كرد و به پاريس و لندن رفت. ضمنا در مدرسه ي هنرهاي زيباي پاريس در رشته ي ليتوگرافي نام نويسي نمود. وي همچنين كارهاي هنري خود را در نمايشگاه ها به معرض نمايش گذاشت. حضور در نمايشگاه هاي نقاشي همچنان تا پايان عمر وي ادامه داشت. وي سفرهاي ديگري به كشورهاي جهان نمود. |
|
|
4188
راغب اصفهاني |
|
ابوالقاسم حسين بن محمد بن مفضل بن محمد، معروف به راغب اصفهاني، از استادان لغت، حديث و شعر و نويسندگي و اخلاق و حكمت و كلام و از دانشمندان بزرگ قرن پنجم و ششم اسلام و ايران است در اوايل قرن ششم هجري وفات نموده است.
|
|
|
شيخ صدوق |
|
يكي از بزرگ ترين شخصيت هاي جهان اسلام و برجسته ترين چهره هاي درخشان علم و فضيلت شيخ صدوق است. او با جمع آوري روايات و تأليف ده ها جلد كتاب نفيس و ارزش مند، به اسلام و عالم تشيع خدمت كرد. تأليفات اين عالم بزرگ اسلام، فراوان و متنوع، در علوم و فنون مختلف اسلامي گنجينه اي پايان ناپذير است كه با وجود گذشت بيش از يك هزار سال از تاريخ تأليف آن ها، هم چنان ارزش و اعتبار خود را حفظ كرده و از جايگاهي بس رفيع و والا برخوردار و در صدر قفسه كتاب خانه ها و سينه فقها و دانش مندان جاي گرفته است. تاريخ ولادت شيخ صدوق محمد بن علي بن حسين بن موسي بن بابويه قمي، مشهور به شيخ صدوق در زمان غيبت صغرا و به دعاي حضرت صاحب الامر(عج) در شهر مقدس قم چشم به جهان گشود. هيچ يك از تذكره ها تاريخ ولادت وي را مشخص نكرده اند، اما آن چه مسلم است، ولادت ايشان قبل از 305 هجري قمري نبوده و تنها به اين اشاره شده كه شيخ صدوق در يكي از سال هاي 306، 307 و 308 هجري قمري به دنيا آمده است. لقب هاي شيخ صدوق برخي دانش مندان، از جمله شيخ طوسي و نجاشي، وي را رئيس المحدثين و صدوق الطائفته مي نامند و برخي ديگر از علما و دانش مندان القاب ديگري براي ايشان برگزيده اند و همه علما و فقها و دانش مندان بزرگ اسلام، با احترام به شيخ بزرگوار نگريسته اند و به عدالت او اشاره و مقام شامخ علمي شيخ را با عباراتي تصديق كرده اند كه مي توان به بزرگاني چون شيخ طوسي، نجاشي، سيد بن طاووس، سيد محقق داماد، علامه مجلسي، علامه بحراني، شيخ بهايي، سيد محمدباقر خوانساري اشاره كرد.
|
|
محد علي جمالزاده |
|
(متولد ۲۰ مرداد ۱۲۷۰ در اصفهان، درگذشت ۱۷ آبان ۱۳۷۶ در ژنو). نويسنده، اديب و روشنفكر ايراني. محمدعلي جمالزاده را يكي از بنيانگذاران اصلي ادبيات داستاني معاصر فارسي ميدانند. داستان كوتاه «فارسي شكر است» را كه در كتاب يكي بود يكي نبود او چاپ شدهاست، عموماً به عنوان نخستين داستان كوتاه فارسي به شيوهٔ غربي ميشمارند. اين داستان پس از هزار سال از نثر نويسي فارسي نقطه عطفي براي آن به شمار ميرفت. به علاوه، مقدمهٔ جمالزاده بر كتاب يكي بود يكي نبود، سند ادبي مهم و در واقع بيانيه نثر معاصر فارسي است. او از پيشگامان سادهنويسي فارسي بود. در سال ۱۲۷۴ خورشيدي در خانوادهاي مذهبي در اصفهان بدنيا آمد. وي فرزند سيد جمالالدين واعظ اصفهاني بود. در سيزده سالگي براي تحصيل به بيروت رفت. او نخستين مجموعهٔ داستانهاي كوتاه ايراني را تحت عنوان يكي بود، يكي نبود در سال ۱۳۰۰ خورشيدي در برلين منتشر ساخت. به همين خاطر وي را آغازگر سبك واقعگرايي در نثر معاصر فارسي دانستهاند. داستانهاي وي انتقادي (از وضع زمانه)، ساده، طنزآميز، و آكنده از ضربالمثلها و اصطلاحات عاميانه است. |
|
|
4184
|
ميرداماد |
|
(م. 1041 هـ / 1631 م.) مير محمد باقر بن مير شمس الدين محمد حسيني، استرآبادي، فيلسوف، حكيم، عالم در علوم معقول و منقول، فقيه، متكلم، شاعر، مادرش دختر محقق كركي و پدرش ملقب به داماد با شيخ بهايي دوست و همتا بود و هر دو نزد شاه عباس تقرب داشتند.
شيخ بهاءالدين محمدبن حسين بن عبدالصمد عاملي: (ت: 953 هـ .ق: بعلبك / م. 1030 هـ .ق: مشهد) شيخ بهايي فقيه، حكيم، منجم، شاعر و مورخ در خردسالگي به همراه پدر و خانوادهاش به ايران آمد. در محضر پدر و بعضي از عالمان تربيت يافت. در اصفهان ملازم درگاه شاه عباس و از مقربان او بود. از شاخصترين اقدامات وي در اصفهان، احداث حمام معروف به شيخ بهايي، طراحي و نقشهكشي مسجد امام و نيز تنظيم طومار آب زايندهرود است از جمله مهمترين تأليفات وي، جامع عباسي، مفتاح الفلاح اربعين، تشريع الافلاك، خلاصه الحساب، كشكول... را ميتوان نام برد. بهاءالدين به تازي و به پارسي شعر ميسرود و در شعر بهايي تخلص ميكرد. |
|
|
4255
حضرت آيت الله حاجآقا رحيم ارباب |
|
حكيم فرزانه، فقيه بزرگوار و معلم اخلاق، حضرت آيت ا... العظمي حاج آقا رحيم ارباب (ره) از علماي اصفهان و استادي مسلم در تمام علوم اسلامي متداول از جمله حكمت، ادبيات، تفسير، هيئت، رياصي، فقه و اصول بودند. آن بزرگوار علاوه بر دانش سرشار فردي عارف، پركار، متواضع و مودب و در مجموع الگو و نمونه اي از يك انسان كامل به شمار مي رفتند. |
|
|
فوي است كه به وسيله محمد حكيم در سال 1114 هجري بنا شده است. سردر و پشت بغلهاي صحن آن تزيينات كاشي دارد و آرامگاه باني ساختمان مدرسه در يكي از حجرههاي آن واقع است.
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر موسيقي دانان اصفهاني در طول ساليان متوالي سبك خاصي به وجود آورده اند كه به مكتب اصفهاني يا سبك اصفهاني شهره است. در پنجاه سال اخير هر جا صحبت از موسيقي اصيل ايراني ميشود، نام تاج اصفهاني و صداي گرم او بر سرزبان است. سليقه او در انتخاب اشعار، تلفيق شعر و موسيقي باعث اعجاب است. مشهورترين كار او در صفحه ”همايون“ است كه در موسيقي ايران هم چنان بيرقيب است. او صفحات خود را با استاد حسن كسايي (استاد مسلم ني) و نيز استاد جليل شهناز كه در نواختن تار سبكي بيبديل ابداع نمود، اجرا كرده است. در مكتب اصفهان براي 7 اصل زير در آوزاهخواني اعتبار قائل شده اند:
1- انتخاب شعر
2- تلفيق شعر و موسيقي
3- ابداع و تنوع ملودي
4- ادوات وتنوع تحرير
5- جملهبندي
6- همسازي (هم نوايي با خواننده)
7- ابداع (خلاقيت)
در موسيقي ايراني خوانندگان مكتب اصفهان روي بيان دقيق شعر تاكيد دارند و آواز نا مفهوم را داراي كاستي مي دانند ولي خوانندگاني كه حتي نشان هايي از مكتب اصفهان در آوازشان ديده مي شود؛ هم هستند كه گاهي تشخيص شعري كه مي خوانند، براي شنونده مشكل است. استاداني چون عبدالحيم اصفهاني، نايب اسدالله و ميرزاحسين ساعتساز و حاج عندليب از موسيقي دانان بزرگ اين خطه هستند كه شاگردان بزرگي را پرورش داده اند.
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر مدرسه بابا قاسم (مدرسه اماميه) اصفهان |
|
يكي از باباهاي معروف اصفهاني كه مزارش پس از چند قرن هنوز زيارتگاه مشهوري به شمار مي رود بابا قاسم اصفهاني است كه در ابتداي قرن هشتم هجري زندگي مي كرده و از مردان عارف و سالك در راه حقيقت بوده و در زمان خود شهرت و محبوبيت داشته است. يكي از مريدان معروف او به نام سليمان ابي الحسن طالوت دامغاني براي استاد خود بابا قاسم اصفهاني در سال 725 هجري مدرسهاي ساخته است كه بابا قاسم در آن مدرسه به تدريس مشغول بوده و پس از وفات وي نيز نزديك اين مدرسه آرامگاه او را بنا كرده است. مدرسه بابا قاسم كه آن را مدرسه اماميه نيز مي نامند بناي زيبايي است كه حياطي در وسط و چهار ايوان و اطاقهايي كه حجرات طلاب بوده است در اطراف دارد. ساختمان اين مدرسه كه از قديمي ترين مدارس موجود طلبه نشين اصفهان است دو طبقه مي باشد و در طبقه دوم حجراتي دارد. نماي خارجي صحن و ايوانهاي بزرگ و كوچك مدرسه با كاشي هاي مخصوص اين دوره كه از جهت لعاب كاشي از نوع مخصوصي است و نظير آن فقط در محراب صفه عمر در مسجد جمعه ديده مي شود، تزيين شده است. ايوانهاي بزرگ و كوچك اين مسجد داراي مقرنسهاي كاشي كاري مي باشد كه بعضي از آنها جنبه تزييناتي دارد و بعضي ديگر با خطوط بنايي و كوفي و ثلث تزيين شده است. |
مدرسه جلاليه اصفهان |
|
مدرسه جلاليه كه در محله احمد آباد اصفهان واقع شده است. از آثار تاريخي دوره سلطنت شاه سلطان حسين ص مدرسه شمس آباد اصفهان | | اين مدرسه از مدارس طلبه نشين دوره شاه سلطان حسين صفوي است كه درمحله شمس آباد اصفهان واقع شده است و به وسيله يكي از رجال آن دوره به نام آقا ميرمحمد مهدي تاجر عباسآبادي، در سال 1125 هجري قمري بنا شده است. | | مدرسه كاسه گران اصفهان | | اين مدرسه طلبه نشين نيز از بناهاي دوره شاه سليمان صفوي است كه در بازار «ريسمان» اصفهان واقع شده است. اين مدرسه تزيينات گچ بري و كاشي كاري هاي زيبايي دارد و به وسيله يكي از رجال آن دوره به نام آقا ميرمحمد مهدي ملقب به حكيم الملك در سال 1105 هجري قمري بنا شده است. كتيبههاي داخل مدرسه سال 1103 هجري قمري را نشان مي دهند. | | | 4132 مدرسه ملا عبدالله اصفهان | | مدرسه ملاعبدالله در اول بازار امام اصفهان، واقع شده است. سر در مدرسه ملاعبدالله كه از مدارس طلبه نشين آن دوره است. اين مدرسه به فرمان شاه عباس اول جهت تدريس مولانا عبدالله شوشتري كه از علماي تراز اول دوره صفويه و مردي عالم و زاهد بوده و نزد شاه عباس قرب و منزلتي بزرگ داشته ساخته شده است. شاخهاي از نهر فدين كه از منشعبات زاينده رود است از وسط صحن اين مدرسه از باختر به خاور عبور مي كند و بر صفا و طراوت مدرسه مشجر ملا عبدالله مي افزايد. اول اين مدرسه در دو طبقه فوقاني و تحتاني حجرات طلبه نشين قرار دارد و پشت بغلهاي غرفههاي بالا و پايين مدرسه با تزيينات كاشي كاري معرق آراسته شده است. اين مدرسه در زمان حيات مولانا عبدالله رونق و شكوه مخصوص داشته و مولانا در اين مدرسه تدريس مي كرده است. | | | | | 4153 |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر
|
كليساي بيدخم اصفهان |
|
مهم ترين كليساي تاريخي جلفا از دوره شاه عباس اول كليساي مشهور بيدخم يا (بيت اللحم) است كه در ميدان جلفا و در مجاورت كليساي مريم واقع شده است. اين كليسا به وسيله يكي از تجار ارمني به نام خواجه پطرس ساخته شده و در داخل آن تزيينات نقاشي و تابلوهايي از زندگاني مسيح موجود است، معماري و تزيينات طلاكاري گنبد آن بسيار جالب و تماشايي مي باشد و در داخل كليسا كتيبههايي به تاريخهاي مختلف و از آن جمله 1627-1711 ميلادي به خط ارمني ديده مي شود. |
كليساي گيورگ اصفهان |
|
بعد از كليساي هاكوپ، كليساي گيورگ كه در محله ميران كوچك واقع شده در رديف كليساهاي قديمي جلفا محسوب مي شود. مردم جلفا اين كليسا را كليساي غريب نيز مي نامند. داخل اين كليسا بسيار ساده است و فقط يك تابلوي نقاشي قديمي درقسمت محراب آن نصب شده ولي اهميت آن به علت داشتن ساختمان ديگري از بناهاي ضميمه كليسا است كه سيزده قطعه سنگهاي كليساي قديمي ارمنستان (اوچ كليسا) كه ارامنه در موقع مهاجرت به اصفهان با خود همراه آوردهاند در اين محل به جاي گذاشتهاند و يكي از اماكن مقدسه ارامنه جلفا محسوب مي شود. در سردر اين كليسا در دوره سلطنت شاه سلطان حسين يك تابلوي كاشي كاري نصب شده كه تصوير حضرت مريم و مسيح و چند نفر ديگر را كه هدايايي آوردهاند با كاشيهاي خشت هفت رنگ نمايش دادهاند در زير اين تابلو در يك سطر به خط سفيد ارمني بر زمينه كاشي خشت لاجوردي عبارتي نوشته شده است.
|
|
كليساي هاكوپ اصفهان |
|
كليساي هاكوپ (يعقوب مقدس) اولين كليسايي است كه ارامنه در جلفاي اصفهان بنا كردهاند و در بين كليساهاي جلفا از همه قديمي تر است. اين كليسا در گوشه شمال باختري صحن فعلي كليساي مريم قرار دارد و كتيبه سر در آن كه به زبان ارمني است. اين بنا در سال ارمني 607- 1606 ميلادي برابر 1014 هجري قمري ساخته شده است |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر بازار كاشان |
|
بازاري بزرگ، قديمي و باشكوه كه بناي اوليه ي آن به قرن 7 هجري بازميگردد. |
حمام مجموعه اردهال |
|
يكي از قسمت هاي مجموعه بناهاي اردهال، واقع در 42 كيلومتري غرب كاشان، حمام آن است كه ساخت آن به دوران صفوي مربوط است. | | | | | | حمام مجموعه اردهال | | يكي از قسمت هاي مجموعه بناهاي اردهال، واقع در 42 كيلومتري غرب كاشان، حمام آن است كه ساخت آن به دوران صفوي مربوط است. | حمام بازار | | اين حمام كه به نام حمام حاج سيد حسين عطار نيز معروف است، يكي از حمام هاي جالب در مجموعه بازار كاشان است كه تاريخ بناي آن به سال 1242 ه.ق مي رسد. | | | 4058 حمام باغ فين | | در مجموعه باغ فين 2 حمام كوچك و بزرگ وجود دارد كه هر يك داراي خزينه و حوض هاي متعدد آب هستند. حمام كوچك آن از حيث معماري چندان مهم نيست؛ اما حمام بزرگ آن با ستون هاي مرمري و سقف نقاشي شده، بسيار جالب توجه است. در حمام كوچك باغ فين واقعه قتل امير كبير (قهرمان مبارزه با استعمار در دوره قاجار) روي داده است و از اين حيث، ارزش و اعتبار تاريخي دارد. حمام افوشته در نطنز، حمام ملاقطب، ميرعماد، طاهر و منصور، پنجه شاه و حمام آقا در كاشان. حمام هاي سلطان ، رهنان، گذرنو، شاه خان، شاه علي، شيخ بهايي، شوري، ساروتقي در اصفهان، حمام كلون در نائين. | | | 4059 | ميراحمد | | از جمله حمام هاي جالب و ديدني كاشان، حمام كوي سلطان امير احمد، معروف به حمام قاسمي است.. اين مجموعه از زيباترين حمام هاي ايران به شمار مي رود. بناي فعلي مربوط به دوران قاجاريه است ولي از بررسي آثار برجاي مانده دوران قبل از زلزله 1192 هجري قمري كاشان، چنين گفته شده كه قدمت حمام مربوط به دوران سلجوقيان است. اين حمام در كنار خانه بروجردي ها (در مجموعه خانه هاي قديمي شهر) واقع شده است. تا چند وقت پيش، از فضاي زيبا و ديدني اين حمام به عنوان چايخانه و سفره خانه استفاده مي شد. | |
1
برچسب ها : | ارسال شده در
|
(0) نظر آتشدان سنگي |
|
اين آتشدان سنگي به دوره هخامنشيان و ساسانيان مربوط است و در سميرم به دست آمده است. دو سر ستون سنگي آن به دوره ساساني تعلق دارد و نقش خسرو پرويز بر روي آنها حك شده است: يكي از آنها سالم است و در موزه ايران باستان و ديگري كه كمي شكستگي دارد، در كاخ چهل ستون اصفهان نگهداري مي شود. اين دو سر ستون در حدود سال 1330 شمسي در اصفهان كشف شده است. |
آتشكده ساساني نطنز |
|
در حوالي مسجد جمعه نطنز، در ميان سكويي به ارتفاع 2 متر از سطح زمين، آثار عمارت مختصر و جالب توجه كوشك مانندي وجود دارد كه از لحاظ ظرافت و تناسب، شباهت كاملي به آثار ساختماني دوره ساساني دارد و احتمالا جايگاه آتشكده اي بوده است. |
|
|
4049
آتشكده نياسركاشان |
|
اين آتشكده بر فراز صخره بلندى به نام تالار نياسر در كنار چشمه آبي برپاست. اين بنا يك چهار طاقي زيباست كه با سنگهاي تراشيده، ساخته شده است و چون در ساختن آن، هنر معماري و مهندسي به كار رفته است از ديگر چهار طاقي هاي دوران ساساني بهتر و زيبنده تر به نظر مي آيد. |
|
|
آتشگاه نجف آباد |
|
اين بنا از بناهاي با ارزش به جا مانده از دوران قبل از اسلام است كه به دلايل كاربرد مصالح خشت و ملات كاه گل در معرض فرسايش و تخريب است. (در زمان ساسانيان بناهاي مذهبي كه شامل آتشكده و ساختمان هاي مربوط به آن بوده ساخته مي شده است) اين بنا با خشت هاي قطور مربع شكل بر فراز كوه آتشگاه با ارتفاع 1680 متري از سطح دريا ساخته شده است. اتاقكي كه هم اكنون آثار آن بر جاي مانده در آن عصر مخصوص نگه داري آتش بوده است. كوه آتشگاه و آثار تاريخي آن به شماره 380 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است . |
|
|
آتكشده خرم دشت كاشان |
|
آتشكده يا چهار طاقي خرم دشت، در حدود 20 كيلومتري جنوب خاوري شهر كاشان نزديك راه نطنز ـ كاشان در كنار روستاي خرم دشت واقع شده و بازمانده اين چهار طاقي از سنگ و گچ بوده كه از دوران ساساني بر جاي مانده است. چهار طاقي خرم دشت علاوه بر چهار پايه اصلي، چهار طاقي شامل بر بخش زيرين ديوار سنگي به قطر 80 سانتي متر، به فاصله 5/2 متري چهار سوي پايههاست كه نشان دهليز گرداگرد چهار طاق اصلي مانند بيش تر آتشكدههاي آن دوران به شمار مي رود. |
1