به وبلاگ ايران نگين درخشان كشورهاي قاره آسيا خوش آمديد

قلعه تشوير

قلعه تشوير
در ضلع شمال غربي روستا و بر ارتفاعات كله قندي شكل (تصوير شماره 2 ) آثاري از ديوار چيده شده با لاشه سنگ و ملاط گچ آهك قابل مشاهده مي باشد كه به قلعه تشوير معروف است . اين بناي تاريخي بصورت مسلط و مشرف برمنطقه و در حد فاصل قلعه معروف سميران ( در شرق ) و قلعه سانسز ( در غرب ) با فاصله بين 15 تا 20 كيلومتري وافع گرديده است . مكان انتخاب شده و طراحي قلعه بشكلي است كه تنها راه ورود به ان ضلع شمالي بوده و معمار از وجود شيب تند و پرتگاههاي موجود در ساير اضلاع ، جهت عدم نفوذ بر قلعه بهره لازم را گرفته است ( تصوير شماره 3 ) نظر به بررسي مقدماتي انجام يافته به احتمال قريب به يقين اين قلعه در زمان اسماعليان مورد استفاده بوده است.
بناي موسوم به آتشكده :
در قسمت شرقي روستا بر دامنه ارتفاعات ضلع جنوبي در ميان قبرستان قديمي و متروكه روستا ، ديوارهاي دو بنا ي تاريخي كه با مصالح لاشه سنگ و ملاط گچ و آهك كار شده نظر هر بيننده را بخود جلب مي كند . ( تصوير شماره 4 ) اين بناها با پلان هاي مربع و هشت ضلعي در فاصله حدوداً 5/1 متري از يكديگر احداث گرديده اند . ( تصوير شماره 5 ) بناهاي مزبور در تاريخ 1/7/1353 بشماره 983 در فهرست آثار تاريخي كشور به ثبت رسيده و از اين تاريخ تحت حفاظت سازمان متبوع مي باشند .
 با عنايت به برنامه مصوب و در دست اقدام در خصوص انجام مرمت و باز سازي بناها ، انجام بررسي و تحقيقات علمي ( گمانه زني ) آن بمنظور دست يابي به كف و پي بنا ضروري و شايسته مي نمود . لذا هيات گمانه زني ميراث فرهنگي استان به سرپرستي نگارنده بمدت 20 روز در محلمورد نظر مستقر و عمليات كاوش را آغاز نمودند كه شرح مفصل آن در صفحات بعدي خواهد آمد .
تپه تاريخي :  در ضلع شرقي و به فاصله حدوداً 50 متري از قلع تشوير، تپه تاريخي با ارتفاعي در حدود 6 متر واقع گرديده كه در رأس آن آثار معماري از بنائي مدور و يا به احتمال زياد هشت ضلعي كه در دل آن مدفون است مشهود مي باشد . بناي مزبور با مصالح لاشه سنگ و ملاط ساخته شده است .
محوطه معروفبه گنج گنو : اين محوطه تاريخي در 3 كيلو متري ضلع شمال شرقي روستا و 2 كيلو متري ضلع جنوبي رودخانه قزل اوزن واقع گرديده كه در ميان روستائيان به گنج گنو معروف است .
محوطه مزبور داراي معادن گچ و آهك مي باشد كه در قرون گذشته نيز مورد بهره برداري و استفاده و بكار رفته در بناهاي تاريخي تشوير از اين معادن تامين شده است . با توجه به بررسي معمول گرديده اثار سكونت در دوران اسلامي در محوطه مشاهده گرديده كه به احتمال زياد در ارتباط با آثار تاريخي (خصوصاً ) قلع تشوير  مي باشد .

1

موزه مردم ­شناسي رختشويخانه

موزه مردم ­شناسي رختشويخانه



بناي رختشويخانه در قلب بافت تاريخي شهر كه منطبق بر حصار مي باشد در منطقه پرتراكم مسكوني، موسوم به عباسقلي خان و محل معروف به باباجمال چوقوري (گودال بابا جمال) احداث شده است. كه امروزه خيابان سعدي وسط به فاصله يكصد متري از سمت غربي آن عبور نموده و از طريق كوچه فرهنگ به بناي مزبور مرتبط مي گردد. علاوه بر اين پديده عارضي شبكه ارتباطي متعدد و گسترده اي، اين بنا را با كل شهر مربوط مي سازد.
مجموعه تاريخي رختشويخانه در سال 1319 در دفتر انديكاتور اداره ثبت اسناد و املاك زنجان به ثبت رسيده، زمين اين بنا در سال 1347 هجري قمري مطابق با 1307 هجري شمسي توسط علي اكبر توفيقي رئيس بلديه شهر (شهردار) زنجان از باقرخان امجد نظام به قيمت 185 تومان خريداري شده است. محل موصوف قبل از احداث رختشويخانه با هرز آبهاي سطحي مملو و به بابا جامال چوقوري (گودال بابا جمال) معروف بوده است.
اين بنا توسط دو برادر به نام هاي مشهدي اكبر (معمار) و مشهدي اسماعيل (بنا) در كدت 15 ماه به اتمام رسيده و سنگهاي آن ازمعدن سنگ روستاي اژدهاتو استخراج و پس از حجاري توسط كاري هاي بلديه (شهرداري) به محل بنا حمل شده است.
آب مجموعه از قنات قلعچه حاجي ميربهاء الدين تامين مي گرديده است. متولي رختشويخانه توسط رئيس بلديه گمارده مي شد و ساليان متمادي شخصي به نام اصغرخان بوده كه عيال ايشان به نام معصومه خانم مديريت آن را برعهده داشته، اصولاً رختشويخانه براي آحاد شهروندان بابت سرايداري از مراجعين اخذ مي نموده است.
اين بنا در نوع خود منحصر به فرد بوده و از سال 1377 به عنوان موزه مردم شناسي استان زنجان مورد بازديد گردشگران و علاقمندان قرار مي گيرد.


استان: زنجان
شهرستان: زنجان
آدرس: سعدي وسط - كوچه رختشويخانه - موزه رختشويخانه
تلفن: 3226020-0241
دوره تاريخي: اواخر قاجار - پهلوي
ساعت بازديد در شش ماهه دوم سال 90:        18/30-9
تعطيلي: تعطيلات رسمي كشور و دوشنبه هر هفته

بهاء بليط: 4000ريال 

1

موزه تعزيه حمام حسينيه اعظم

موزه تعزيه حمام حسينيه اعظم
 
 
مسجد و گرمابه تاريخي در جوار بناي حسينيه اعظم و در ضلع جنوب غربي بافت تاريخي زنجان واقع گرديده است. اين بنا در ضلع جنوبي با يك شيب ملايم به كمربند تهران- تبريز مي رسد. در ضلع شرقي به خيابان فردوسي، در ضلع شمالي به خيابان ضيايي و بازار تاريخي و در ضلع غربي به بافت قديمي شهر ختم مي شود. براساس تحقيقات محلي، بناي حمام از نظر قدمت قديمي تر از بناي حسينيه بوده كه شاهد آن كتيبه سنگي موجود در پيشاني بنا به سال 1292 هـ ق كه توسط ميرهدايت اله ملك التجار تجديد بنا گرديده است. بناي حمام همانندي نماي حمامهاي سنتي و رايج در ايران با مصالح آجر، سنگ و ساروج ساخته شده و از جمله فضاهاي معماري تعبيه شده در اين بنا مي توان موارد زير را نام برد:
v     ورودي: با قرار دادن چند پله ورودي بنا پايين تر از كف اصلي كوچه مي باشد.
v     هشتي: به منظور حفظ گرماي داخلي حمام و همچنين جلوگيري از ديد مستقيم مردم عابرين به داخل بنا مي باشد.
v   سربينه (رختكن): مكاني كه در وسط آن معمولاً يك حوض آب سرد و در اطراف سكوهاي نشيمن جهت پوشيدن و درآوردن لباس در نظر گرفته شده است.
v     ميان در: فضايي كه در حد فاصل رختكن و گرمخانه مي باشد و در اين فضا نيز سرويس هاي بهداشتي تعبيه گرديده اند.
v     گرمينه: يا فضاي اصلي حمام كه داراي سكوهايي جهت نشيمن و شستشو مي باشد.
v     خزينه
v     تون (آتش خانه): كه بوسيله گربه روهايي كف حمام را گرم مي كرده است.
 حمام حسينيه اعظم زنجان در تاريخ 23/5/1387 به شماره 2379 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است. (پرونده ثبت حمام حسينيه، آرشيو اداره كل ميراث فرهنگي زنجان)
 اين بنا به جهت اهميت مراسم تعزيه حسينيه اعظم (ميراث معنوي) از سال 1390 به عنوان موزه تعزيه مورد استفاده و بهره­برداري قرار مي­گيرد.

1

موزه باستان شناسي و مردان نمكي در (عمارت ذوالفقاري)

موزه  باستان شناسي و مردان نمكي در  (عمارت ذوالفقاري)

 

عمارت ذوالفقاري در يكي از محلات قديمي شهر زنجان موسوم به محلة "دالان آلتي"در ضلع شمالي سبزه ميدان و مسجد جامع قرار دارد. اين بنا ساختمان مسكوني و اداري حكمران زنجان بوده و از مجموعه بناهاي اندروني و بيروني و بخشهاي مختلفي تشكيل يافته بود. از اين مجموعه در حال حاضر فقط عمارت بيروني باقي مانده كه به نام "عمارت محمود خان ذوالفقاري"معروف است. بنا به رواياتي اين خانه توسط سردار اسعدالدوله (پدر محمود خان) دراواخر حكومت قاجار بنا گرديده و پس از وي محمودخان در آن اقامت داشته است. درگذشته اين بخش از شهر زنجان محله­ي اعيان نشين بوده و مجموعه بناهايي در سبك و الگويي همسان همچون خانه وزيري، خانه خديوي، عمارت دارايي و... در اين محل ساخته شده بود.

بعد از انقلاب اسلامي، عمارت ذوالفقاري مدتها دراختيار يكي از نهادهاي انقلابي بود و تا ثبت اين بنا در فهرست آثار ملي كشور بهدليل متروك ماندن و عدم مراقبتهاي لازم آسيب فراواني ديد. در جريان توسعه و تعريض خيابان طالقاني ديوار و سردر ورودي بنا بطور كامل تخريب گرديد. در سالهاي اخير نيزبا اجراي طرحهاي عمران شهري، آسيب زيادي به بنا وارد آمده است. از جمله با احداث خيابان زينبيه و عبور آن از داخل حياط عمارت، قسمتي از عرصه ي بنا از بين رفت و بخش عمده ديگر به پارك تبديل شد.

در سال 1379 ميراث فرهنگي استان زنجان تصميم به حفاظت و مرمت عمارت ذوالفقاري گرفت و در اين راستا بناي مذكور در چندين مرحله مرمت و باز سازي گرديد. با انتقال مجموعه آثار بدست آمده از معدن نمك چهر آباد در سال1386 موزه موقت موميايي­ها در اين مكان بوجود آمد و در سال 1388 اولين موزه باستانشناسي استان زنجان در عمارت ذوالفقاري افتتاح گرديد.

اين بنا در تاريخ 25/12/75به شماره 1852 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.

 

مردان نمــكي

مرد نمكي 1: با وجود كشف استثنائي مرد نمكي 1 در سال 1372 متاسفانه تلاش چنداني براي تعطيل نمودن استخراج مكانيكي و لغو بهره برداري از معدن صورت نگرفت. در پائيز 1383 معدن كاران در حين كار با بولدوزر مجددا با بقاياي اسكلت انساني مواجه شدند كه به دليل كار با بولدوزر تا حد زيادي متلاشي شده بود. با جستجوي معدن كاران در ميان خاكهاي آشفته علاوه بر جمع آوري قسمتهايي از بقاياي انساني تكه تكه شده، شماري اشيا بدست آمد كه توسط بهره بردار به اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان منتقل شد.

بررسي­هاي اوليه بر روي بقاياي انساني، كه پس از انتقال به ميراث فرهنگي، مرد نمكي 2 نام گذاري شد نشان داد كه اين بقايا متعلق به مردي ميانسال با ميانگين قد حدود 180 سانتي متر بوده كه در جريان ريزش ديواره­ها و سقف تونل كشته شده است. از جمله اشيايي كه همراه اين مرد نمكي يافت شد مي­توان به تكه سبد و ميخهاي چوبي، طنابهاي گياهي، منسوجات و ... اشاره كرد.

مرد نمكي 2: كشف اتفاقي مرد نمكي 2 و مجموعه­اي از اشيا موجب از سر گيري پژوهش­هاي باستان شناختي در معدن نمك چهر آباد بعد از گذشت 11 سال گرديد بنا براين كاوش در معدن به منظور نجات بخشي آثار و بقاياي باقي مانده ابتدا به سرپرستي امير الهي و سپس ابوالفضل عالي در دي و بهمن سال 1383 انجام شد و فصل دوم كاوش نيز در پائيز 1384 ادامه يافت.

مرد نمكي 3: بقاياي مرد نمكي 3 همچون مرد نمكي 2 به صورت اتفاقي و طي كار باطله برداري بولدوزر توسط معدن كاران در سال 1383 كشف شد. به دليل كشف موميايي توسط بولدوزر، اين جسد نيز به صورت متلاشي شده، و تكه تكه يافت شد.

(بقاياي موميايي شماره 3 شامل: استخوان، لباس و قسمتهايي از بافت نرم فردي بود كه همچون معدنچيان ديگر بر اثر ريزش تونل و سقوط يك سنگ چند تني روي او كشته شده بود.)

مرد نمكي 4: مرد نمكي 4 سالم­ترين و كامل­ترين موميايي مكشوفه از معدن چهر آباد است. عليرغم آسيب ديدگي به هنگام مرگ تقريبا بيشتر قسمت­هاي بدن سالم باقي مانده است كه شامل مجموعه استخوان­ها و بافت نرم وي است كه بر اثر از دست دادن آب بدن كاملا خشك شده است. به هنگام كشف جسد در وضعيت دمر قرار داشت. به شكلي كه صورت و قسمت جلوي بدن روي خاك قرار گرفته بود. دست­ها از ناحيه آرنج خم شده دست چپ روي زمين و دست راست در حالت تقريبا مشت شده بود . پاي راست به صورت نيمه باز و پاي ديگر جمع شده در زير شكم قرار داشت. با وجود شكستگي جمجمه در چند قسمت دليل مرگ براساس تحقيقات انجام يافته توسط دكتر شكوهي  با عكسبرداري سي تي اسكن، فشار بر قفسه سينه و پارگي قلب در نتيجه ريزش تونل­ها و ريزش خاك و آوار روي وي بوده است.

 براساس تحقيقات انجام گرفته مشخص شد اين موميايي طبيعي، پسر جواني بوده كه به هنگام مرگ حدود 16 سال داشته است. قد اين موميايي 170 تا 175 سانتي متر است. بر گوش­هايش حلقه هايي از جنس نقره ديده مي شود. موهاي سر وي كوتاه و به رنگ خرمايي است. به همراه اين جوان موميايي شده اشياي جالب توجهي نيز كشف گرديد. يكي از اين اشيا چاقوي فلزي با دسته استخواني است كه در غلافي چرمي به كمربند پارچه اي او بسته شده است ازاشياي ديگر مي­توان به دو كوزه كوچك سفالي سالم اشاره كرد. همچنين ظناب­هاي گياهي، يك مهره كوچك با لعاب ابي، يك پي سوز سالم دود زده، 11 تكه سفال و ... نيز همراه اين جسد يافت شده است.

از ويژگيهاي بسيار مهم اين موميايي طبيعي، لباس كامل است كه برتن او ديده مي­شود. اين لباس از بالا پوشي بلند، يك شلوار و كفش چرمي تشكيل شده است.

مرد نمكي 5: اين موميايي طبيعي در كاوش فصل دوم در حالي يافت شد كه به جز سر بقيه قسمت­هاي بدن زير صخره و سنگ­هاي آواري بزرگ قرار گرفته بود­. شكل جسد نشان مي­داد كه اين شخص نيز همچون نمونه­هاي قبلي بر اثر حادثه­اي كه منجر به تخريب و ريزش تونل گرديده­، كشته و مدفون شده است بر خلاف موميايي نمكي شماره 4 بيشتر بافت بدن مرد نمكي 5 پوسيده شده و از بين رفته بود بافت نرم فقط در قسمت­هايي كوچك از دو دست، پاها بخش­هايي از صورت، سينه و لگن باقي مانده بود. كم بودن ميزان نمك در اين محيط، نفوذ آب از بالاي كوه به اين بخش از معدن از دلايل اصلي پوسيده شدن زياد مرد نمكي 5 است. 

 

نتـايـج

پيش از كاوش­هاي دو فصل 83 و 84 در معدن نمك چهر آباد براساس يافته­هاي سال 72 تصور بر اين بود كه معدن، محل كشته شدن شاهزاده ساساني و يا نماينده هيئت حاكمه اقوام سكايي در سده 8 پيش از ميلاد بوده است. اما با كاوش­هاي دو فصل اخير مشخص گرديد كه همه موميايي­هاي مكشوفه از معدن كارگران و معدن كاراني بودند كه در نتيجه ريزش معدن و فرو ريختن ديواره­ها و سقف و تونل­ها كشته و مدفون شده­اند. طبق كاوش­هاي انجام يافته همچنين مشخص شد كه معدن از حدود نيمه هزاره اول شناسايي شده است. براساس آزمايشات ساليابي كربن 14 مشخص شد كه مرد نمكي 3، 4، 5، مربوط به دوره هخامنشي با قدمت حدود 2300 سال و مرد نمكي 1، 2، مربوط به دوره ساساني، با قدمت حدود 1500 تا 1700 سال قبل است. بنابراين با توجه به شواهد و مدارك موجود، ريزش تونل­هاي معدن چهر آباد، دست كم دوبار رخ داده است. نخستين بار در حدود 2300 سال پيش و به هنگام فعاليت معدن كاران بخش بزرگي از تونل­هاي معدن ريزش و در آن مردان نمكي 3، 4، 5 كشته شده­اند و سپس با گذشت چندين قرن سال دوباره حادثه­اي ديگر در معدن نمك رخ داده و در نتيجه آن مردان نمكي 1و2 نيز كشته و مدفون شده­اند.

در حال حاضر به استثناي موميايي نمكي شماره 1 كه در موزه ملي كشور نگهداشته مي­شود بقيه اجساد و اشياي بدست آمده از معدن چهرآباد در موزه ذوالفقاري زنجان در شرايط مطلوب، تحت نظارت كارشناسان مربوط نگهداري مي­شوند.

 

 

استان: زنجان

شهرستان: زنجان

آدرس:زنجان، سبزه ميدان، عمارت ذوالفقاري

تلفن: 3236121

سال تأسيس: بهمن ماه 1386

ساعت بازديد: در 6 ماهه دوم سال 1390 9 صبح الي 18/30

تعطيلي:روز سه شنبه  هر هفته

بهاء بليط: 4000 ريال

 

1

موزه باستان شناسي گنبد سلطانيه

 

موزه باستان شناسي گنبد سلطانيه

 


در قسمت جنوب غربي كهن دژ (ارگ سلطنتي)، گنبد سلطانيه به عنوان يكي از بناهاي عظيم اسلامي و شايد باشكوه ترين آن ها، همچون نگيني سربرافراشته و خودنمايي مي­كند.
اين بنا در دوران حكومت سلطان محمد خدابنده (اولجايتو) در مدت 9 سال (از سال 704 الي 712 هجري قمري) احداث شده است. دربارة اين بنا، فرضيه­هاي بسياري از نظر تناسب­ها، تركيب­ها، تلفيق­ها و ديگر ويژگي­ها از سوي مورخان، جغرافي­دانان، باستان­شناسان و حتي مردم عادي ابراز شده است كه دو وجهه غالب دارند:
نظريه نخست، به مورخان و جغرافي­دانان متقدم مربوط است كه بناي گنبد را آرامگاه سلطان محمد خدابنده اولجايتو معرفي كرده­اند. نظريه دوم، مربوط به انتساب و اختصاص بنا، از طرف اولجايتو، به آرامگاه علي­بن ابيطالب (ع) و حسين­بن علي (ع) است.
كارشناسان با بررسي­هاي باستاننشناسي و مطالعة عناصر معماري، انتساب و اختصاص بناي گنبد سلطانيه به آرامگاه ائمه اطهار (ع) را مردود دانسته­اند و روشن شده است كه آرامگاه سلطانيه را غازان و اولجايتو به تقليد از آرامگاه­هاي موجود در ايران ساخته­اند.
گنبد سلطانيه، شكوه و برزگي كليساي جامع مريم مقدس در فلورانس ايتاليا و مسجد اياصوفياي تركيه را تداعي مي­كند. اين بنا، سومين بناي بزرگ تاريخي در جهان و نخستين بناي بزرگ تاريخي ايران مي­باشد. اين بنا در دوران برپايي، بلندترين بناي جهان بوده است.
معماري گنبد سلطانيه، نسبت به آثار مشابه، از نظر عظمت و ابعاد، منحصر به فرد است و نمونة بديعي از يك آزمايش موفق است. اين بنا داراي 5/48 متر ارتفاع، 60/25 متر دهانة قوس، 87/6 متر عرض جرز، 5/17 متر طول جرز از سمت بيروني و 60/8 متر طول جرز از سمت دروني است. اين بنا 8 ايوان مرتفع و نزديك به 50اتاق و فضاي ويژة اتاق مانند دارد. گنبد سلطانيه نخستين بنايي است كه تحول معماري دوران سلجوقي به معماري دورة ايلخاني را به وضوح نشان مي­دهد. سنگيني گنبد عظيم و قوس­ها و ديگر عنصرهاي معماري را، جرزهاي هشت­گانة آن تحمل مي­كنند. محاسبات به عمل آمده نشان مي­دهند كه سنگيني گنبد 200 تني بر روي جرزها كه سطح مقطع هر كدام 50 متر مربع مي­باشد، استوار شده است. مطالعات اخير روشن كرده است كه اين عنصرها داراي مقطع­هاي توخالي نيز مي­باشند. اين ويژگي، مقاومت جرزها را در برابر زمين­لرزه و فشارهاي ناشي از باد افزايش مي­دهد. به كارگيري تيرهاي چوبي عاجدار در ابعاد و اندازه­هاي مختلف، از اين نظر، حايز اهميت مي­باشد.
ملاط اين بنا، مخلوطي از گچ و مقدار اندكي آهك است. گنبد سلطانيه با احتساب طبقه همكف، سه طبقة مشخص دارد: طبقة همكف ايوان­هاي هشت­گانه را در خود جاي داده است و شامل ايوان­هاي شمال­غربي، شمال شرقي، ورودي و ايوان جنوبي مشرف به تربت­خانه است. طبقه اول در 40/9 متري از كف كنوني بنا قرار گرفته و داراي دهليزهاي ارتباطي است كه دورتادور بنا را احاطه كرده­اند. طبقة آخر در 80/27 متري از كف قرار گرفته است. دراين طبقه، پاطاق گنبد و پايه­هاي هشت­ضلعي مناره­ها قرار دارند. ارتفاع پاطاق اين طبقه 40/1 متر و ارتفاع گبد از طبقة آخر 19متر است.
ورودي سردابه در ايوان ضلع جنوبي قرار گرفته است. طرح سردابه بسيار پيچيده و شامل 7 واحد حجمي است كه با يكديگر ارتباط فضايي ندارند. اين روش مقبره­سازي با هيچ كدام از مقبره­هاي شناخته شدة كنوني ايران قابل مقايسه نيست. به احتمال قريب به يقين، سردابه بر اساس بينش و تفكر آيين­هاي مذهب شمن­پرستي مغولي طرح­ريزي شده است. با توجه به فلسفه و عقايد شمن­پرستي و تأكيد آن بر وجود ارواح خبيثه و انواع جادو، براي جلوگيري از ورود و مزاحمت ارواح خبيثه به حريم قبرها، گماردن محافظان و تعبية مكان­هايي براي برآوردن منظورهاي فوق، امري ضروري بوده است.
گنبد سلطانيه از نظر تزئينات نمايشگر مرحلة كمال معماري گذشتة ايران است و خلاقيت طراحان، معماران و مهندسان زمان خود را به نمايش و داوري گذاشته است. در اين بنا، دو لايه آرايش و زينت معماري شناسايي گرديده است: قسمتي از تزئينات لاية دوم به دوران اولجايتو و اوايل دوران سلطان ابوسعيد بهادر تعلق دارد. تزئينات لاية نخست، به طور كلي، با پيشرفت كار ساخت بنا اجرا گرديده و در هنگام افتتاح ابواب­البر، پايان پذيرفته است.
عمده­ترين عنصرهاي تزئيناتي در گنبد سلطانيه عبارت­اند از: تزئينات آجري، گچ­بري، كتيبه­نويسي و كاشي­كاري كه همگي با هم و با هماهنگي جالب توجهي سامان يافته­اند.
طولاني­ترين كتيبة اين بناي تاريخي كتيبه­اي است كه در فاصلة 360 سانتي­متري از كف گنبد، و در عرض 75 سانتي­متري دورتادور بنا نوشته شده است و به سوي ايوان­ها و جرزها ادامه يافته است. در اين كتيبه، سورة "فتح" به خط زيباي ثلث نوشته شده است. در بالاي هر يك از ايوان­هاي هشت­گانه، يك حديث ذكر گرديده است. در سطح قوس، در طبقه دوم ايوان شرقي، كتيبه­اي از آجرهاي پيش­بر در زمينة كاشي­كاري معرق به رنگ سبز و آبي وجود دارد. بر اين كتيبه، آية 125 سورة مباركة "بقره" (سورة يكم) به خط كوفي نوشته شده است.
درسطح جرز ايوان­هاي جنوب­شرقي و جنوب غربي، طرح­هاي تزئيني به شكل ترنج با رنگ آبي طراحي گرديده­اند و خط­هاي كلي اين نقش­ها، اسليمي است. در لابه­لاي اين نقش­هاي اسليمي، كلمات ابوبكر، عمر، عثمان و علي، حسن و حسين پيوسته تكرار شده­اند. اين گنبد به تنهايي يكي از شگفتي­هاي معماري در ايران و جهان به شمار مي­رود و از ارزشهاي درجه اول جهانگري برخوردار است.
اشياء نمايشي در اين موزه عبارتند از :
اشياء كاوش شده از سلطانيه شامل انواع پي سوز سفالي يك قسمتي و بشقابي ساده ،انواع كاشي هاي زرنگار ، صليبي ،ساده ،معرق و .. ، انواع سكه هاي مسي و نقره مربوط به دوره ايلخاني و ..

استان:زنجان
شهرستان: ابهر شهر سلطانيه
آدرس: كيلومتر 35 جاده زنجان - قزوين
تلفن: 5823277-0241
ساعت بازديد: 8 صبح الي 18/30
تعطيلي: تعطيلات رسمي
بهاء بليط: 5000 ريال

 

 

 

 

 

1

موزه نسخ خطي (آرامگاه ميرزا مهدي)

موزه نسخ خطي (آرامگاه ميرزا مهدي)


بناي آرامگاه؛ محوطه­اي به وسعت 700 متر مربع داراي يك ورودي زيبا با پلان پنج ضلعي است. در چهار ضلع ورودي سكوهاي نشيمن دارد و بالاي طاق نماهاي شمال شرق و شمال غرب مقرنس­هاي گچي به رنگ آبي داشته است.آرامگاه از يك حياط و ساختماني در شمال آن تشكيل يافته است. ساختمان آرامگاه داراي دو ايوان ستوندار همسان در دو طرف ورودي و مجموعه فضاهايي در پشت ايوان­ها است.
بقعه ميرزا مهدي فضايي مستطيل شكل است كه سقف آن با استفاده از قوس­هاي متمايل به كليل و گوشواره­هاي زيباي آجري زمينه اجراي عرقچين را فراهم كرده است. گنبد فضاي اصلي از نوع دو پوش مي­باشد. فضاي دوم اين بنا قابل مقايسه با فضاي نخست است و دو واحد قبر در آن وجود دارد.آيت­الله حاج ميرزا مهدي زنجاني فرزند مرحوم حاج سيد ابو عبدالله موسوي از خاندان­هاي ميرزايي زنجان مي­باشد . وي به سال 1296 در زنجان متولد و مقدمات را در آنجا تحصيل نموده سپس به تهران منتقل و از دروس آقا علي نوري صاحب بدايع الحكم تلمذ نموده به تاريخ 1316 ه­ق به نجف مشرف شده است. وي مدرسي ماهر، عالم پارسا، داراي اخلاق حسنه بوده است. وي در سال 1359 ق در زنجان وفات نمود.
اين بنا با توافق وراث محترم ميرزايي در اختيار اداره كل ميراث فرهنگي قرار گرفته و بعنوان يك مركز فرهنگي مورد استفاده قرار مي­گيرد.
اين بنا از سال 1389 مورد بهره­ برداري قرار گرفته است.

استان: زنجان
شهرستان: زنجان
آدرس: زنجان ، بلوار پائين ، روبروي شهرداري ناحيه 2 ، مقبره ميرزا مهدي
تلفن: 5244008
ساعت بازديد: در 6 ماهه سال 1390 9 صبح الي 18/30
تعطيلي: تعطيلات رسمي و دوشنبه هر هفته
بهاء بليط: 3000 ريال

1

مقبره ميرزا ابوالقاسم مجتهد ميرزايي

مقبره ميرزا ابوالقاسم مجتهد ميرزايي:

اين بنا در منتهي اليه سمت غربي بافت قديمي شهر زنجان در خيابان امام نرسيده به ميدان 15 خرداد در داخل كوجه رضايي واقع شده است . ميرزا ابوالقاسم از روحانيون سرشناس شهر زنجان در زمان ناصرالدين شاه قاجار بوده  كه در جريان بابيت نقش موثري در قلع و قمع عوامل ملا محمد علي باب داشته است . وي بعد فوت در سال 1292 ه ق در كنار پدر خود آيت الله محمد كاظم ميرزايي دفن گرديد . اين آرامگاه در زميني به وسعت 1690 متر مربع بنا شده  و شامل پنج قسمت ايوان شرقي - اطاقهاي جانبي -شبستان -مناره و حياط مقبره است .

بنا به شماره 9445 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است .

موزه سنگ نوشته هاي تاريخي استان زنجان :

در اين موزه انواع سنگ نوشته هاي تاريخي استان از قبيل انواع قوچ سنگي كتيبه دار دوره صفوي -انواع سنگ مزار هاي دوره صفوي و قاجار  - قديمي ترين سنگ نوشته مكشوفه استان به خط پهلوي اشكاني مكشوفه در طارم - پايه ستون كتيبه دار دوره ايلخاني مكشوفه در سلطانيه و ... نگهداري مي شود .

آدرس : زنجان ، انتهاي خيابان امام ،نرسيده به ميدان 15 خرداد ،كوچه رضايي

ساعت بازديد : اين بنا در حال تجهيز است و در صورت تمايل بازديد كنندگان با هماهنگي ميراث فرهنگي استان قابل بازديد است.

1

قلعه قشلاق

قلعه قشلاق

 اين قلعه در شهرستان ماهنشان و حنوب شرق شهر ماهنشان ، روي يكي از بلنديهاي طبيعي شمال رودخانه قزل اوزن و در سا حل ان واقع است . فا صله قلعه قشلاق تاما هنشان 20كيلومتر وتا شهر زنجان 90كيلومتر راه دسترسي به قلعه از طريق جا ده ماهنشان –دندي است .در فاصله 7كيلومتري روستاي قره گل در كنار پل رود خانه فصلي قار قاچاي جاده خاكي باريكي وجود دارد كه مستقيما" قلعه قشلاق منتهي مي شود . اين جاده خاكي در جنوب جاده آسفالت ماهنشان دندي است و طول آن 1 كيلومتر است . نزديكترين روستا به فلعه ايمير است كه حدود 300 متري جنوب قلعه و قزل اوزن قرار دارد .

با توجه به شناسائي سفالهي سطح الارضي قدمت آن به دوره اشكاني بر مي گردد . از ويژگي هاي منحصر به فرد اين اثر مي توان گفت كه اين قلعه تنها محوطه بزرگ اشكاني شناخته شده در استان زنجان است كه از آن مي توان به عنوان يك قلعه شهر ياد كرد .

 توصيف محوطه :

قلعه قشلاقي بقاياي يك محوطه بزرگ و قديمي است كه بر فراز بلندي طبيعي قرار گرفته است اين محوطه از سمت شرق با شيب بسيار تند ( پرتگاه ) به جاده خاكي ايمير منتهي ميشود
از جنوب و جنوب غرب با شيب تندي به رودخانه قزل اوزن مي رسد . از سمت شمال با شيب تند به زمينهاو تپه ماهورهايي منتهي است كه در ادامه به جاده اسفالت ماهنشان – دندي مي رسند و از سمت غرب و شمال غرب نيز به مزارع و تپه ماهورهاي روستاي قره باتلاق ختم مي شود . قسمتهاي تحتاني اين محوطه از شرق و جنوب به صورت صخره اي است ( كروكي : 59 ) و طي ساليان اخير از معادن سنگ آن بهره برداري به عمل آمده است ( تصوير : 83-84 ) در منتهي اليه جنوب محوطه در قسمت پايين و در ساحل قزل اوزن پل قلعه قشلاقي قرار دارد .
سطح محوطه از پستي و بلنديهاي زيادي تشكيل شده و بخشهايي از ان زير كشت محصولات ديم قرار دارد . قسمتهايي از اين محوطه برگ داراي استحكامات تدافعي است . بدين صورت كه بخشهايي از آن كه قابل دسترسي بوده و هيچ مانع يا سد طبيعي نداشته توسط ساكنان شهر با ساخت و سازهاي دفاعي تجهيزشده است از جمله بخشهايي از شمال و شمال غرب محوطه كه داراي دو برج و احتمالاً بارو مي -باشند . (تصوير 85-86) برجها با مصالح لاشه سنگ و ملاط آهكي ساخته شده اند يكي از برجها با سنگهاي منظمي نما كاري شده است . داخل همين برج بر اثر كاوش نيز غيره مجاز آثار ساخت و ساز عظيمي از خشت ديده مي شود . ابعاد خشتها   cm 15 *38*38 است( تصوير : 87) علاوه بربخش شمالي شهر قسمتهايي از جنوب محوطه نيز با مصالح لاشه سنگ و به صورت خشكه چين داراي تجهيزات تدافعي است.برسطح محوطه مقادير زيادي سفال و لاشه سنگ مشاهده مي شود.(تصوير:88  )
 در برخي از نقاط آثار معماري و ساخت و سازهاي سنگي كه بر اثر كا وش غيره مجاز بيرون آمده اند قابل مشاهده است . احتمالاً اين مكان بعنوان يك محوطه استقراري دائمي ( شهر ) مورد استفاده قرار گرفته است . امروزه اين محوطه بدون كاربري خاصي در زمين هاي روستاي قره قشلاق قرار دارد.
 
آثار تخريب و دستكاريهاي انساني
بخشهاي زيادي از سطح محوطه در نقاط مختلف مورد كاوش غير مجاز قرار گرفته است .
سفال : قطعات سفال به صورت پراكنده در تمام نقاط سطح محوطه قابل مشاهده است . نمونه هاي جمع آوري شده را از لحاظ ويژگيها و مشخصات مي توان به چند دسته مشخص طبقه بندي نمود . به طور كلي سفالهاي محوطه در 4 گروه سفالهاي معمولي كلينيكي و منقوش و لعابدار ديده مي شوند . سفالهاي ساده معمولي كه بيشترين ميزان سفالهاي سطح محوطه و نمونه هاي جمع آوري شده را تشكيل مي دهد . با خمير ه هاي نخودي ، قرمز و خاكستري قهوه اي و نارنجي ساخته شده اند .   اغلب آنها   چرخ سازنده و ماده چسباننده بيشتر سفالهاي معدني است . بر بدنه تعدادي از اين سفالها تزئينات كنده كاري شده و بر جسته ديده مي شود . سفالهاي معمولي با فرمهاي متنوعي ساخته شده اند . حدود 7 قطعه سفال كلينيكي از سطح محفظه جمع آوري گرديد . همه سفالها ظريف هستند و تزيين خاصي ندارند اما در ميان سفالهاي محوطه قطعاتي از سفاهاي لعابدار نيز وجود دارد . اين سفالها فيروزه اي تا آ بي و سبز است و لعاب آنها اغلب مات و تا اندازه اي پوسيده مي باشند . در ميان نمونه هاي جمع آوري شده چند قطعه سفال منقوش نيز يافت شده يك نمونه از اين سفالها داراي تزئيناتي به رنگ قرمز و سياه بر زمينه نخودي است . نمونه ديگر خميره سبز روشن دارد با تزئينات قهوه ابي تيره آراسته شده است.

 قدمت :سلوكي – اشكاني

1

پل سردار

پل سردار

 

پل تاريخي سردار در محور جنوب غربي حومه شهر زنجان بر روي رود خانه زنجانرود واقع گرديده ، وبه سال 1333 هجري قمري توسط ذوالفقار خان اسعد الدوله پسر حسين قلي خان نظام العداله ساخته شده است . ذوالفقارخان اسعدالدوله از متمكنين و متنفذين ولايت خمسه در عهد قاجار بوده كه سركردكي برخي از افواج اين ناحيه  نيز به وي واگذار  شد ،  و به روايتي ديگر، در دوره قاجار توسط ((حاجيه خانم قمرتاج )) نامي ساخته شده است. پل سردار در ميان پلهاي سه گانه اي كه بر روي  زنجانرود ساخته شده تنها پلي است كه داراي تزئينات معقلي زيبا در حاشيه طاقهاو چشمه طاقها است.

اين پل در گذشته به دليل نزديكي آن به دروازه جنوبي شهر به پل دروازه قلتوق نيز معروف بوده ، تاريخ ساخت بناي پل سردار بر روي بدنه داخلي بزرگترين طاق و در داخل قاب آجر چيني شده زيبا كه ذكر مقدس ياعلي بصورت قرينه آن را در بر گرفته نقش شده است .

 درازاي پل حدود 5/79 متر و ارتفاع آن در بالاترين نقطه از سطح بستر رودخانه حدود 12 متر و عرض آن حدود 6/4 متر است. پل داراي سه دهانه با طاق هاي جناغي است كه دهانه مياني از دهانه هاي ديگر بزرگتر است. برروي پايه هاي پل نيز دو دهانه با قوس تزئيني تعبيه شده است.  پايه هاي پل به عرض 6 متر از سنگ هاي تراشيده ساخته شده و از كف رودخانه حدود 2 متر ارتفاع دارد. پايه ها در هر دو جهت داراي آب بر هستند. آب برهاي جانب بالادست به صورت چند ضلعي و آب برهاي پايين دست به طرز نيم دايره شكل گرفته اند. دهانه اصلي و بزرگ پل 60/11 متر عرض و حدود 5/8 متر از سطح آب ارتفاع دارد. دهانه هاي كوچكتر نيز 50/5 متر عرض و 10/5  متر از سطح آب ارتفاع دارد .

در اين پل براي سبك كردن بنا، كاهش بار اضافي و صرفه جويي در مصالح ساختماني، علاوه بر ايجاد دو طاق تزييني (كه به صورت پله اي رو به بالا بر دامنه شان افزوده مي شود تا به طاقي گرد در يك قاب گوشه دار مي رسند)، در اطراف طاق و هسته پل، فضاهاي توخالي زيادي ايجاد كرده اند. نكته قابل توجه در ساختمان اين پل، دو فضاي طاقداري است كه در پايه هاي متكي به كناره هاي رودخانه- همانند دهانه هاي كوچكتر پل- ايجاد شده است . اين دهانه ها امروزه از هر دو جهت پوشيده است و دقيقا مشخص نيست كه آيا براي سبكتركردن پايه هاي پل ايجاد شده يا دهانه هايي بوده كه بعدها جهت بالا بردن استحكام پايه ها مسدود شده است. در طاق ها و بدنه بنا، آجرهايي به ابعاد 5*25*25 سانتي متر به كار رفته است. سطح گذرگاه پل به جهت ارتفاع زياد دهانه مياني، از وسط به دو جانب داراي شيب نسبتا تندي است.

با توجه به بقاياي موجود به نظر مي رسد كه بستر رودخانه در محل برپايي پل سنگ فرشي داشته كه اين امر مانع از شسته شدن شالوده پل و بستر رودخانه در زير پايه ها، توسط جريان رودخانه مي شده است.

از ديگر نكات قابل توجه پل سردار، تزيينات كاشي و آجري، نماي شرقي آن است كه در پل هاي ديگر كمتر مشاهده مي شود. در ضلع شرقي پل، تزيينا تي با كاشي بر بالاي دهليزها و نوارهايي از كاشي در اطراف دهانه هاي پل وجود دارد كه نوار دهانه وسطي، يك نوار 25 سانتي متري از كاشي و آجر لعاب دار است و نوار دهانه هاي جانبي، يك رديف 5 سانتي متري از كاشي به رنگ آبي است. در ضلع جنوبي دهانه وسطي، در يك كادر مستطيل شكل، كتيبه اي از آجر برجسته وجود دارد كه در دو طرف آن، تاريخ ((1333)) و عبارت ((ياعلي)) به خط كوفي نوشته شده است. اين بنا به شماره 1485 به ثبت تاريخي رسيده است.

منابع : آگاهينامه .1356، ش 26، ص 12

اسناد و مدارك سازمان ميراث فرهنگي استان زنجان

 

اين پل از جمله آثار با ارزش اواخر قاجار مي باشد. اين اثر به شماره 1485 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است . 

1

پل مير بهاء الدين

1

آب انبار رختشويخانه

آب انبار رختشويخانه


در محله عباسقلي خان و فضايي موسوم به بابا جامال چو قوري (( گودال بابا جمال )) قرار دارد . اين بناي عظيم عملكردي دو گانه دارد . قسمت اصلي آن رختشويخانه ( محل شستشوي لباس ) و قسمت دوم ، آب انبار شهر بوده است .
آب انبار اين رختشويخانه در سال 1307 توسط مرحوم علي اكبر توفيقي ( رئيس بلديه شهر ) ساخته شده است . معمار اين مجموعه ، برادران اكبر بنا و استاد اسماعيل بوده كه مدت 15 ماه ساخت بنا طول كشيده است . آب مجموعه رختشويخانه توسط قنات حاجي مير بهاءالدين تامين مي شده است .
اجراي مخزن به روش قرقي بوده و آب بندي با ملات ساروج تا ارتفاع 2 متر در ديواره ها و كف انجام شده است .
در منتهي اليه طاقها و ديوارسمت جنوبي ، پنجره اي به منظور تبادل هوا بوده كه در نوع خود قابل توجه است .
مخزن آب انبار در باز سازي هاي اخير اين مجموعه بعنوان نمايشگاه ، تغيير كاربري داده است .

1
X